Loading...
Παρασκευή 04 Αύγ 2017
Συγκίνησε και ενθουσίασε η παράσταση "Επτά επί Θήβας" στο Ρωμαϊκό Ωδείο
Κλίκ για μεγέθυνση
Συγκίνησε και ενθουσίασε η παράσταση "Επτά επί Θήβας" στο Ρωμαϊκό ΩδείοΣυγκίνησε και ενθουσίασε η παράσταση "Επτά επί Θήβας" στο Ρωμαϊκό ΩδείοΣυγκίνησε και ενθουσίασε η παράσταση "Επτά επί Θήβας" στο Ρωμαϊκό ΩδείοΣυγκίνησε και ενθουσίασε η παράσταση "Επτά επί Θήβας" στο Ρωμαϊκό ΩδείοΣυγκίνησε και ενθουσίασε η παράσταση "Επτά επί Θήβας" στο Ρωμαϊκό ΩδείοΣυγκίνησε και ενθουσίασε η παράσταση "Επτά επί Θήβας" στο Ρωμαϊκό ΩδείοΣυγκίνησε και ενθουσίασε η παράσταση "Επτά επί Θήβας" στο Ρωμαϊκό ΩδείοΣυγκίνησε και ενθουσίασε η παράσταση "Επτά επί Θήβας" στο Ρωμαϊκό ΩδείοΣυγκίνησε και ενθουσίασε η παράσταση "Επτά επί Θήβας" στο Ρωμαϊκό ΩδείοΣυγκίνησε και ενθουσίασε η παράσταση "Επτά επί Θήβας" στο Ρωμαϊκό ΩδείοΣυγκίνησε και ενθουσίασε η παράσταση "Επτά επί Θήβας" στο Ρωμαϊκό ΩδείοΣυγκίνησε και ενθουσίασε η παράσταση "Επτά επί Θήβας" στο Ρωμαϊκό ΩδείοΣυγκίνησε και ενθουσίασε η παράσταση "Επτά επί Θήβας" στο Ρωμαϊκό ΩδείοΣυγκίνησε και ενθουσίασε η παράσταση "Επτά επί Θήβας" στο Ρωμαϊκό ΩδείοΣυγκίνησε και ενθουσίασε η παράσταση "Επτά επί Θήβας" στο Ρωμαϊκό ΩδείοΣυγκίνησε και ενθουσίασε η παράσταση "Επτά επί Θήβας" στο Ρωμαϊκό ΩδείοΣυγκίνησε και ενθουσίασε η παράσταση "Επτά επί Θήβας" στο Ρωμαϊκό Ωδείο

Ενθουσίασε  τους Πατρινούς η παράσταση του Τσέζαρις Γκραουζίνις «Επτά επί Θήβας» του ΚΘΒΕ, που απέσπασε θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα, το βράδυ της Πέμπτης 3 Αυγούστου, στο Ρωμαϊκό Ωδείο, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας 2017.

Η δυνατή πολιτική τραγωδία του Αισχύλου, με τα σκηνοθετικά στοιχεία του   διεθνούς φήμης Λιθουανού σκηνοθέτη αναμφισβήτητα αποτελεί μία καινοτόμο πρόταση με συναρπαστικές  ερμηνείες  πάνω  στη σύγχρονη μετάφραση του ποιητή Γιώργου Μπλάνα.

«Σκληραίνει ο λαός όταν περνάει μεγάλες αγωνίες».  «Αυτό το πένθος ανήκει στην πατρίδα, οι αρχηγοί κι οι νόμοι τους αλλάζουν». «Ανάθεμα σε γενιά μου δύστυχη, χαραμισμένη»,  είναι ορισμένα μόνο από τα επίκαιρα μηνύματα που αναδύονται από το κείμενο. Νωρίτερα όμως το κοινό έχει σχεδόν ευθυμήσει ακούγοντας τον Ετεοκλή να προσπαθεί να κατευνάσει τον τρόμο τον γυναικών: «Ούτε καλό, ούτε κακό θέλω να μοιραστώ με θηλυκό», συλλογίστηκε κι έπειτα έφτασε στην επίκληση των Θεών: «Δία, τι πήγες κι έκανες; Τι ράτσα είναι αυτή των γυναικών;»   

Οι ερμηνείες είναι συγκλονιστικές. Τον Ετεοκλή ερμηνεύει ο Γιάννης Στάνκογλου, η Κλειώ Δανάη Οθωναίου την Αντιγόνη, η Ιώβη Φραγκάτου την Ισμήνη, ο Γιώργος Καύκας τον Άγγελο, ο Αλέξανδρος Τσακίρης  τον Κήρυκα, o  Γιώργος Παπανδρέου τον Πολυνείκη και  μαζί τους ένας εξαιρετικός 14μελής χορός ηθοποιών  (Λουκία Βασιλείου, Μομώ Βλάχου, Δημήτρης Δρόσος, Ελένη Θυμιοπούλου, Δάφνη Κιουρκτσόγλου, Χρήστος Μαστρογιαννίδης, Βασίλης Παπαγεωργίου, Σταυριάννα Παπαδάκη, Γρηγόρης Παπαδόπουλος, Αλεξία Σαπρανίδου, Πολυξένη Σπυροπούλου, Γιώργος Σφυρίδης, Ευανθία Σωφρονίδου, Κωνσταντίνος Χατζησάββας) που έχει ενεργό και συναρπαστικό  ρόλο.

Η σύγκρουση των δύο γιων του Οιδίποδα για την εξουσία είναι το θέμα των «Επτά επί Θήβας». O Ετεοκλής και ο Πολυνείκης κατέληξαν να βρίσκονται ο ένας απέναντι στον άλλο στην έβδομη πύλη. Ο Τσέζαρις Γκραουζίνις τους βγάζει στη σκηνή να πολεμούν, κάτι που ο Αισχύλος δεν το ήθελε. Το κάνει όμως με τρόπο που δεν προσβάλει το δημιουργό. Τα αδέλφια μονομαχούν όχι με σπαθιά,  αλλά με μουσικά πιατίνια και ο θάνατος τους βρίσκει αγκαλιασμένους επί σκηνής.

«ΕΠΤΑ ΕΠΙ ΘΗΒΑΣ»

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας

Σκηνοθεσία: Τσέζαρις Γκραουζίνις

Σκηνικά – Κουστούμια: Κέννυ ΜακΛέλλαν

Μουσική: Δημήτρης Θεοχάρης

Χορογραφία – Κίνηση: Έντι Λάμε

Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος

Μουσική διδασκαλία: Παναγιώτης Μπάρλας

Βοηθός σκηνοθέτη: Αθηνά Σαμαρτζίδου

Βοηθός σκηνογράφου – ενδυματολόγου: Μαρία Μυλωνά

Οργάνωση παραγωγής: Φιλοθέη Ελευθεριάδου


Με την παράσταση «Επτά επί Θήβας» ολοκληρώθηκε το μεγαλύτερος μέρος των εκδηλώσεων του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας 2017. Οι επόμενες εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν 1 Σεπτεμβρίου. 

 
 
© Copyright 2013 - 2019 Δημοτική Βιβλιοθήκη - Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Πατρέων