Loading...
Τετάρτη 11 Δεκ 2019
ΕΚΘΕΣΗ ΓΡΗΓΟΡΗ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΠΑΤΡΩΝ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
Κλίκ για μεγέθυνση
ΕΚΘΕΣΗ ΓΡΗΓΟΡΗ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΠΑΤΡΩΝ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥΕΚΘΕΣΗ ΓΡΗΓΟΡΗ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΠΑΤΡΩΝ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
Η Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών, στο πλαίσιο της συνεχούς παρουσίας της στα εικαστικά δρώμενα της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, διοργανώνει την προσεχή εβδομάδα έκθεση, με έργα του ζωγράφου Γρηγόρη Παπαθεοδώρου.

Η έκθεση, τα εγκαίνια της οποίας θα πραγματοποιηθούν στις 8.00 το βράδυ της Παρασκευής 20 Δεκεμβρίου - θα διαρκέσει έως το Σάββατο
22 Φεβρουαρίου 2020 - είναι μία ακόμα παραγωγή της Δημοτικής Πινακοθήκης Πατρών και έρχεται να κλείσει μία από τις σημαντικότερες σε περιεχόμενο χρονιές .

Τα στοιχεία που κυριαρχούν στην έκθεση, το σκεπτικό με το οποίο ο Πολιτιστικός Οργανισμός επέλεξε να τιμήσει μέσα από αυτή το ζωγράφο Γρηγόρη Παπαθεοδώρου και οι στόχοι που έχει θέσει για την Δημοτική Πινακοθήκη η Δημοτική Αρχή, κυριάρχησαν στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού το πρωί της Τετάρτης (σήμερα), Κατερίνα Γεροπαναγιώτη – Θεοδωρακοπούλου. Στη συνέντευξη παρέστησαν , ο ανηψιός του ζωγράφου Κώστας Παρδαλάκης ο οποίος συνέβαλε σημαντικά στη συλλογή των έργων, ο αγιογράφος- ζωγράφος Πέτρος Λαμπρινάκος που είναι και επιμελητής της έκθεσης και η υπεύθυνη της Δημοτικής Πινακοθήκης κ. Γιάννα Παναγοπούλου.

Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού, αρχικά αναφέρθηκε στη σημασία που έχει για τη Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών η διοργάνωση της έκθεσης, τονίζοντας πως «είμαστε διπλά χαρούμενοι και υπερήφανοι γιατί πρώτον, κάναμε πράξη το καθήκον που είχαμε να τιμήσουμε έναν πολύ σημαντικό ντόπιο καλλιτέχνη που έζησε, εργάστηκε και δημιούργησε στην πόλη μας και δεύτερον, γιατί κλείνει μια από τις πιο πλούσιες σε περιεχόμενο χρονιές της Δημοτικής Πινακοθήκης».

Παράλληλα η κ. Γεροπαναγιώτη επεσήμανε πως «Με τη νέα έκθεση, θα έρθουμε σε επαφή με τα έργα ενός ζωγράφου με χαρακτηριστική τεχνοτροπία και εκφραστική ικανότητα…» για να συμπληρώσει ότι « Ο Γρηγόρης Παπαθεόδωρου μπορεί να εμπνεύσει τη νέα γενιά καλλιτεχνών όχι μόνο με τις μεθόδους που χρησιμοποίησε στη ζωγραφική του και το ύφος που έδινε στα έργα του, αλλά περισσότερο με τη σεμνότητα και ταπεινότητα που χαρακτήριζαν και χαρακτηρίζουν μέχρι σήμερα τη ζωή του».

Σε ότι αφορά την εικαστική πολιτική του Πολιτιστικού Οργανισμού σημείωσε πως «… θα συνεχίσει να τιμά και να ευχαριστεί καλλιτέχνες σαν τον Γρηγόρη που πρώτα οι ίδιοι τίμησαν με το έργο τους και τη στάση ζωής τους την πόλη μας. Στόχος μας ήταν και είναι η Δημοτική Πινακοθήκη να είναι ένα ζωντανό κύτταρο της πόλης που θα προάγει τις εικαστικές τέχνες και θα συμβάλλει με όλα τα μέσα στην καλλιέργεια και την ανάπτυξη του αισθητικού και πολιτιστικού επιπέδου των κατοίκων της.…»

Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού, αναφερόμενη στη χρονιά που πέρασε στάθηκε στο γεγονός πως η Πινακοθήκη «δεν περιορίστηκε σε μετακλητές εκθέσεις αλλά διοργάνωσε τέσσερις συνεχόμενες παραγωγές και την επόμενη εβδομάδα διοργανώνει την πέμπτη σε σειρά, κάτι που δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση με δεδομένη την υποστελέχωση και τον χαμηλό προϋπολογισμό. Εντούτοις με τη δουλειά του περιορισμένου σε αριθμό προσωπικού μας και με την ουσιαστική και αφιλοκερδή βοήθεια της γνωμοδοτικής επιτροπής καταφέραμε να διοργανώσουμε υψηλού επιπέδου παραγωγές σε όλη την γκάμα των εικαστικών τεχνών: τέχνη του ψηφιδωτού με την έκθεση Κολέφα, γλυπτική με τη έκθεση Γερολυμάτου, αρχιτεκτονική και φωτογραφία με την έκθεση Δωρρή, βιντεο- installations- ζωγραφική – κόσμημα και κεραμική με την ομαδική έκθεση των διδασκόντων του εικαστικού εργαστηρίου μας…», «….Σε αυτό το σημείο θέλω να αναφερθώ και σε ένα ακόμη σπουδαίο έργο που ολοκλήρωσε την περσινή χρονιά το προσωπικό μας μαζί με τους εργαζόμενους από την κοινωφελή εργασία κι αυτό είναι η ψηφιοποίηση και φύλαξη της μόνιμης συλλογής έργων της Δημοτικής Πινακοθήκης. Μια δουλειά που επιμείναμε πολύ ως δημοτική Αρχή καθώς αφορούσε περιουσία του Δήμου αξίας πολιτιστικής και οικονομικής που έπρεπε να γνωρίζουμε και να διαφυλάξουμε».

Με γνώμονα αυτό το καθήκον και συνεχίζοντας αυτή την πορεία, πολύ σύντομα θα παρουσιαστεί και το πρόγραμμα της νέας χρονιάς.
 
 
© Copyright 2013 - 2021 Δημοτική Βιβλιοθήκη - Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Πατρέων