Loading...
Δευτέρα 07 Οκτ 2019
«Πατώντας γερά στην ιστορία του λαού μας,  να μην ξεχνάμε τον ένοχο και την αιτία»
Κλίκ για μεγέθυνση

«Πατώντας γερά στην ιστορία του λαού μας,

να μην ξεχνάμε τον ένοχο και την αιτία»

 

 

Άρθρο της Κατερίνας Γεροπαναγιώτη,

Πρόεδρου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης

  • Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων

 

 

 

Συμπληρώνονται 75 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης μας από τα γερμανικά στρατεύματα.  Τιμάμε όσους αγωνίστηκαν, όσους θυσιάστηκαν, όσους έδρασαν με κάθε τρόπο ενάντια στο ναζιστικό - φασιστικό ιμπεριαλιστικό "Άξονα" Γερμανίας - Ιταλίας - Ιαπωνίας και των συμμάχων τους.

Τιμάμε τους μαχητές και τις μαχήτριες του 12ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ, που απελευθέρωσαν την πόλη μας. Τιμάμε τους Αγωνιστές και τις αγωνίστριες της ΕΑΜικής Αντίστασης. Τιμάμε όσους φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν, εκτελέστηκαν, στη βίλα Λυμπερόπουλου, στο κτήμα Μουρτζούχου, στις φυλακές Μαργαρίτη, στο μπλόκο των Προσφυγικών, στα Ψηλαλώνια.

 

Σήμερα, 75 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης και τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οφείλουμε, πατώντας γερά στην ιστορία του λαού μας, να μην ξεχνάμε τον ένοχο και την αιτία. Σήμερα ακονίζουν πάλι τα μαχαίρια τους για να ξαναμοιράσουν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τους δρόμους Ενέργειας. Αυτό αποδεικνύεται απ' τους δεκάδες τοπικούς και περιφερειακούς πολέμους, απ' τις επεμβάσεις της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της Ρωσίας και άλλων ιμπεριαλιστών, με θύματα τους λαούς και με χιλιάδες πρόσφυγες και ξεριζωμένους.

Το Αιγαίο και ο Έβρος είναι δίπλα μας και έχουν γίνει αποθήκες ψυχών, των ξεριζωμένων προσφύγων από τις χώρες τους. Μόνο το 2019 στη Μεσόγειο χάθηκαν 543 άνθρωποι και 48 απ’ αυτούς, πνίγηκαν στο Αιγαίο.

Όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις έχουν μεγάλες ευθύνες, γιατί έχουν μετατρέψει τη χώρα σε Νατοϊκό ορμητήριο. Σωστά το Δημοτικό μας Συμβούλιο από το 2017, με ομόφωνη απόφασή του, εκφράζει την ανησυχία του και την αντίθεσή του σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο εγκατάστασης πυρηνικών όπλων στη βάση του Αράξου. Ο λαός της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Ελλάδας, πρέπει να επαγρυπνεί. Να απαντήσει όπως έκανε πάντα. Να μην ανεχτεί να εγκατασταθούν ξανά πυρηνικά. Όλοι οι δρόμοι θα είναι κλειστοί σε κάθε τέτοια προσπάθεια (σημειώνεται στην αντίστοιχη απόφαση).

 

Η κυβέρνηση της Ν.Δ., στο πλαίσιο του "Στρατηγικού Διαλόγου" με τις ΗΠΑ, που ξεκίνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, προχωρά σε πολυετή ή αορίστου χρόνου ανανέωση της ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις στρατιωτικές βάσεις, την ενίσχυση και την επέκτασή της. Ετοιμάζεται να κάνει «άπαξ και δια παντός» τη μισή και πάνω Ελλάδα δολοφονικό ορμητήριο για τους ΑμερικανοΝΑΤΟϊκούς και τα σχέδιά τους, από τα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα έως την Ανατολική Μεσόγειο και τον Περσικό Κόλπο, και μαζί να κάνει το λαό μας στόχο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, που μαίνονται σε όλη την περιοχή, για τη μοιρασιά της λείας στην Ενέργεια, τους δρόμους μεταφοράς της, τις σφαίρες επιρροής.

Μήπως τα οφέλη της «επένδυσης» των ΗΠΑ στην Ελλάδα σημαίνουν «ευημερία για το λαό», όπως λένε τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία, η κυβέρνηση, οι τοπικοί άρχοντες, κουνώντας στο λαό τα «τριάντα αργύρια», για να δεχτεί να γίνει η χώρα ορμητήριο των δολοφόνων;

Η ίδια η ζωή, η ιστορία του τόπου μας, η αντιφασιστική νίκη του λαού, επιβεβαιώνει ακριβώς το αντίθετο.

 

Σταθερά τα τελευταία χρόνια στην Ε.Ε. γίνεται προσπάθεια να ξαναγραφτεί η Ιστορία του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Πιο πρόσφατο παράδειγμα το κοινό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, επεξεργασμένο από τις πιο αντιδραστικές δυνάμεις, που υπερψηφίστηκε από Ευρωβουλευτές του Λαϊκού Κόμματος, Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινους και Ακροδεξιούς. Εξωραΐζουν το φασισμό, δίνουν αέρα στα πανιά για να ξεδιπλώσει τη δηλητηριώδη εγκληματική ιδεολογία του.

 

 

Ματαιοπονούν αν νομίζουν ότι με τα παχυλά κονδύλια που τάζουν για το ξαναγράψιμο της Ιστορίας, θα εμποδίσουν το μέλλον, την κατάργηση ενός άδικου και σάπιου συστήματος.

Η λαϊκή αντιφασιστική νίκη επιβεβαιώνει μια βασική αρχή της ιστορικής εξέλιξης, ότι ο οργανωμένος και αποφασισμένος λαός, που έχει το δίκιο με το μέρος του, μπορεί να νικήσει οποιονδήποτε αντίπαλο, όσο και αν αυτός φαντάζει ανίκητος. Το αποδεικνύει ο ίδιος ο λαός μας, που σήκωσε τη δεκαετία 1940-1949 τρεις φορές τα όπλα ενάντια σε ξένους και ντόπιους δυνάστες.

Η Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη εμπνέει τους λαούς τους διδάσκει πίστη στη δύναμή τους. Αυτήν τη δύναμη μπορούν και πρέπει σήμερα να δοκιμάσει ο λαός μας για να απαλλαγεί από τα μνημόνια διαρκείας, τη φτώχεια, την ανεργία.

Για να απεμπλακεί η Ελλάδα από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, να αποδεσμευτεί από το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., να κλείσουν όλες οι στρατιωτικές βάσεις στη χώρα μας. Το λαϊκό κίνημα είναι σίγουρο ότι θα βάλει πιο αποφασιστικά τη σφραγίδα του τα επόμενα χρόνια για να δυναμώσει η πάλη ενάντια στο σύστημα που γεννά φτώχεια, κρίσεις και πολέμους.

Θα ήθελα να κλείσω με μια φράση του Άρη Βελουχιώτη, του θρυλικού καπετάνιου του ΕΛΑΣ, από τον χαιρετισμό του κατά την απελευθέρωση της Πάτρας.

« (…) Δεν σας υποσχόμεθα τίποτα. (…) Δεν θα σας δώσουμε τίποτα. Ό,τι πάρετε, θα το πάρετε μόνοι σας, με τη γροθιά σας. Ο Ελληνικός λαός αρκετά έχει γίνει καρικατούρα με γκλίτσα και τσαρούχια στις γελοιογραφίες των ξένων περιοδικών. Ο Ελληνικός λαός έχει σήμερα τη ζωτικότητα να ανοίξει νέους δρόμους».

 

 

 

 
 
© Copyright 2013 - 2021 Δημοτική Βιβλιοθήκη - Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Πατρέων