Έτοιμος ο βασικός κορμός του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας 2023

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού Οργανισμού σε πρόσφατη συνεδρίασή του ενέκρινε τους βασικούς άξονες του προγράμματος για το Διεθνές φεστιβάλ Πάτρας 2023 και των λοιπών πολιτιστικών δραστηριοτήτων, το οποίο και φέτος επιμελήθηκαν οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν με τον εορτασμό της πρωτομαγιάς. Το διήμερο 29 – 30 Απριλίου οι πλατείες Υψηλών Αλωνίων και Ομονοίας θα είναι το επίκεντρο των εκδηλώσεων στις οποίες θα συμμετάσχουν μουσικά και χορευτικά σχήματα, θα πραγματοποιηθούν εικαστικές δημιουργίες και τα καθιερωμένα Ανθεστήρια, σε συνεργασία με τον σύλλογο ανθοπωλών.

Το Σάββατο 29 Απριλίου στα Ψηλαλώνια θα πραγματοποιηθεί συναυλία με τη Φωτεινή Βελεσιώτου και στην πλατεία Ομονοίας συναυλία με ρεμπέτικο σχήμα.

Το Χορευτικό Τμήμα του Πολιτιστικού Οργανισμού στο πλαίσιο των πρωτομαγιάτικων εκδηλώσεων διοργανώνει και φέτος την «Γιορτή Χορευτικών Συγκροτημάτων» συνδυάζοντας την παγκόσμια μέρα χορού με τις εορταστικές εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς.

Η παρουσίαση των χορευτικών συγκροτημάτων θα ξεκινήσει την Κυριακή 30 Απριλίου στις 6.00 το απόγευμα από την πλ. Εθνικής Αντίστασης. Τα συγκροτήματα μέσω του ιστορικού κέντρου θα καταλήξουν στην πλατεία των Υψηλών Αλωνίων. Η ορχήστρα του Χορευτικού Τμήματος θα παρουσιάσει λαϊκό πρόγραμμα στη πλατεία Ομονοίας.

 

Ήδη το Χορευτικό Τμήμα του Πολιτιστικού Οργανισμού έχει στείλει τις σχετικές προσκλήσεις συμμετοχής σε όλους τους συλλόγους .

Το πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ  εξακολουθεί  να εμπλουτίζεται. Η προσπάθεια που ξεκίνησε τα προηγούμενα χρόνια  συνεχίζεται και φέτος με την ένταξη νέων ενοτήτων.

*Στο πλαίσιο αυτό φέτος δημιουργείται η νέα ενότητα  με «Λογοτεχνικά αφιερώματα» η οποία θα ξεκινήσει στις 3 Μαΐου με την παρουσίαση στη Δημοτική Βιβλιοθήκη του βιβλίου της Μαρίας Παπαγιάννη – Μοκρούτσικου «Τα χρυσά κουπιά». Τα αφιερώματα θα συνεχιστούν και θα αφορούν στο έργο του Ανδρέα Καρκαβίτσα «Τα λόγια της πλώρης» ενώ η ενότητα περιλαμβάνει επίσης αφιέρωμα στον Ντίνο Θεοτόκη και την Άλκη Ζέη. Να σημειωθεί ότι το 2023 έχει ανακηρυχθεί από το ΥΠ.ΠΟ. ως έτος Άλκης Ζέη.

Επίσης, στα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί 5ήμερη έκθεση βιβλίου σε συνεργασία με τον σύλλογο βιβλιοπωλών.

Το διήμερο αντάμωμα Χορωδιών που θα πραγματοποιηθεί στις 24 και 25 Ιουνίου είναι φέτος αφιερωμένο στη μελοποιημένη ποίηση.

*Η πραγματοποίηση καλλιτεχνικών συμποσίων γίνεται πλέον θεσμός. Φέτος στο πλαίσιο του Διεθνούς φεστιβάλ Πάτρας , μετά την εξαιρετική επιτυχία που είχε πέρυσι το Συμπόσιο Γλυπτικής, θα πραγματοποιηθεί «Συμπόσιο Ζωγραφικής»  το οποίο  είναι αφιερωμένο στην Άλκη Ζέη. Το συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί στο χώρο της «Ιχθυόσκαλας» στο Νότιο Πάρκο και έχει τίτλο «Ένας μεγάλος περίπατος μνήμης & ονείρου στην Πάτρα 2023». Το θέμα είναι εμπνευσμένο από το βιβλίο της Άλκης Ζέη «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου».

*Η ενότητα jazz & more και φέτος θα αποτελέσει έναν από τους σημαντικότερους σταθμούς στη διαδρομή του Φεστιβάλ. Η ενότητα θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 26, 27, 28 και 29 Μαΐου στο αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου, με διεθνείς συμμετοχές.

Στην ενότητα θα συμμετάσχουν σημαντικοί δημιουργοί όπως οι Γεώργιος Τσόλης, Jorge Vistel ( Cuba ), Josh Ginsburg ( U.S.A ),              Klemens Marktl ( Austria ), το μουσικό Σχήμα “STEPS” με τους Bασίλη Κώστα (Λαούτο) & Layth Sidiq (Βιολί) και το Γιώργος Φακανάς group.

*Ξεχωριστής σημασία είναι η ενότητα των αφιερωμάτων σε κορυφαίους καλλιτέχνες  και σχήματα όπως αυτά στη Μαρία Κάλλας και στη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων από το Μακαο της Κίνας. Πρόκειται για μία παραγωγή του Διεθνούς φεστιβάλ η οποία είναι αφιερωμένη στον διεθνή και ελληνικό κινηματογράφο που θα πραγματοποιηθεί στο κάστρο του Ρίου και στην Αχάϊα Κλάους.

*Οι θεατρικές παραστάσεις και οι συναυλίες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι και στο φετινό πρόγραμμα. Ήδη στο «Δημοτικό Θερινό Θέατρο» της οδού Ρίτσου έχουν προγραμματιστεί και θα φιλοξενηθούν σπουδαίες θεατρικές παραστάσεις και μουσικά σχήματα.

*Οι ενότητες «Το Φεστιβάλ στις Γειτονιές», του «Ερασιτεχνικού Θεάτρου» του «Δημοτικού Κινηματογράφου» διευρύνονται, μετατρέποντας και φέτος τις γειτονιές και τις συνοικίες της Πάτρας σε κύτταρο πολιτισμού.

Το πλήρες πρόγραμμα του Διεθνικούς φεστιβάλ Πάτρας θα παρουσιαστεί το αμέσως επόμενο διάστημα.