Αντιστροφη μέτρηση για τη μεγάλη φιλανθρωπική συναυλία της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων “Θαν.Τσιπινακης” με την Τάνια Τσανακλίδου και τον Κώστα Θωμαϊδη

Κάλεσμα προς όλους προκειμένου να δώσουν το παρών στη μεγάλη φιλανθρωπική συναυλία που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 26 Νοεμβρίου στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, με την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιποινάκης» και τη συμμετοχή της Τάνιας Τσανακλίδου και του Κώστα Θωμαϊδη, απηύθυνε το πρωί της Δευτέρας 21 Νοεμβρίου, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη.
Στη συνέντευξη εκτός από την πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού συμμετείχαν η Βάγια Ζεπάτου η οποία έχει την καλλιτεχνική διεύθυνση της Ορχήστρας, ο Κώστας Τσιπινάκης, αδελφός του αείμνηστου Θανάση Τσιπνάκη , ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων Γιώργος Ζεπάτος και από το «Άλμα Ζωής» η κ. Αγγελική Στεφανάκη.
Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού τόνισε ότι «Μια ιδιαίτερη συναυλία οργανώνεται το Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2022 στις 8.00 το βράδυ, σε συνεργασία με το Σύλλογο Φίλων της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» Δήμου Πατρέων και την οικογένειά του.
Η συναυλία αυτή είναι αφιερωμένη στον Θανάση Τσιπινάκη φέτος που συμπληρώνονται δέκα χρόνια από την απώλεια του. Και για να χρησιμοποιήσω τα λόγια ενός παλιού μέλους της Ορχήστρας ΄΄τα μέλη της Ορχήστρας που αγαπούσαν τον Θανάση, τον φίλο, τον εμπνευστή, τον μαέστρο, και τον κοιτούσαν στα μάτια στις «ατέλειωτες πρόβες». Το έργο του θα τους οδηγεί στη συνέχιση της μεγάλης προσπάθειας. Τα παιδιά του, τα Χελιδόνια της Βροχής, θα είναι μαζί του!΄΄
Η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων ΄΄Θανάσης Τσιπινάκης΄΄ είναι ένα μουσικό σύνολο μοναδικό, που οι δαπάνες για τη λειτουργία του καλύπτονται από τον προϋπολογισμό του Πολιτιστικού Οργανισμού. Εξαιρετικές παραγωγές όπως το αφιέρωμα στο Γιώργο Σεφέρη που ταξίδεψε στο Ηρώδειο, το αφιέρωμα στα τραγούδια της Μικράς Ασίας, το Μαουτχάουζεν και πολλά άλλα, επιβεβαιώνουν την σπουδαία καλλιτεχνική δραστηριότητα.
Τα καθαρά έσοδα της συναυλίας, θα διατεθούν για την ενίσχυση του έργου του Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού ΄΄ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ΄΄ Ν. ΑΧΑΙΑΣ, που συμπληρώνει δέκα χρόνια της μεγάλης εκστρατείας ενημέρωσης για την πρόληψη – έγκαιρη διάγνωση καρκίνου του μαστού, που πραγματοποιεί ο Σύλλογος Γυναικών ΄΄ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ΄΄ Ν. ΑΧΑΙΑΣ».
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» Γιώργος Ζεπάτος , από την πλευρά του εξέφρασε «την ικανοποίηση και τις ευχαριστίες του Συλλόγου Φίλων της Ορχήστρας προς την Πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού κα Κατερίνα Γεροπαναγιώτη τονίζοντας ότι «στις 25 Νοεμβρίου του 2012 έφυγε πρόωρα από την ζωή ο Θανάσης Τσιπινάκης, ένας οραματιστής Πατρινός μουσικός. Σε ηλικία μόλις 28 ετών, το 1985, εμπνεύστηκε και ίδρυσε μέσω του Δήμου Πατρέων την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων που διεύθυνε καλλιτεχνικά 27 χρόνια με μεγάλη επιτυχία έως τον πρόωρο χαμό του, το 2012.
Στο ξεκίνημα της υλοποίησης του οράματος του, βρεθήκαμε δίπλα του, καλοί φίλοι και συνεργάτες μουσικοί. Η Ορχήστρα είχε συνεχή ανοδική πορεία, καταξιώθηκε στην Ελλάδα και στο εξωτερικό καθώς συνεργάστηκε με σημαντικούς Έλληνες και ξένους δημιουργούς .
Αυτή την ανοδική πορεία, συνεχίζει η ορχήστρα την τελευταία δεκαετία, τιμώντας έμπρακτα το έργο και την μνήμη του ιδρυτή της, με την συμβολή όλων των μελών της υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Βάγιας Ζεππάτου.
Για τους παραπάνω σπουδαίους λόγους το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου αισθάνθηκε την ανάγκη και την ηθική υποχρέωση απέναντι στον αξέχαστο Θανάση Τσιπινάκη, στην οικογένεια του, στα μέλη και στους φίλους της Ορχήστρας να τιμήσει την μνήμη του με την διοργάνωση μιας μεγάλης συναυλίας, το Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022, στο Συνεδριακό κέντρο του Πανεπιστημίου.
Μια ιδιαίτερη συναυλία με ιερό σκοπό και με πολλαπλά μηνύματα, καλλιτεχνικά, πολιτιστικά, κοινωνικά, φιλανθρωπικά και ανθρωπιστικά, τα καθαρά έσοδα της οποίας, θα αποδοθούν στο Σύλλογο «Άλμα ΖΩΗΣ» προς ενίσχυση του σπουδαίο του έργου».
Ο Κώστας Τσιπινάκης αναφέρθηκε στο έργο και τη διαδρομή του αδελφού του Θανάση Τσιπινάκη σημειώνοντας ότι « Πριν 30 χρόνια είχε το όραμα για δημιουργία της Δημοτικής Ορχήστρας των Νυκτών Εγχόρδων και τη δημιουργία του Δημοτικού Ωδείου της πόλης. Πραγματικά το 1985 ένας άνθρωπος 28 χρόνων με δύο ολοκληρωμένες προτάσεις, βρέθηκε μπροστά στον αείμνηστο Θόδωρο Άννινο και του τις κατέθεσε. Ο τότε Δήμαρχος έδωσε εντολή για να αρχίσουν αμέσως οι διαδικασίες. Αυτό είχε σχεδιάσει ο Θανάσης Τσιπινάκης μέσα από την αγάπη του για τη μουσική και την αγάπη για την πόλη του με στόχο να μπορέσει τα παιδιά της εργατικής τάξης στη πόλη της Πάτρας να έχουν δύο άμεσες προσβάσεις. Μία στην ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων όπου τα μαθήματα ήταν εντελώς δωρεάν και μία στο Δημοτικό Ωδείο της Πάτρας που με πολύ χαμηλά δίδακτρα τα παιδιά της Πάτρας μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στις μουσικές σπουδές.
Αυτό ο Θανάσης το πλήρωσε ακριβά καθώς αυτόματα αποκλείστηκε από όλα τα ωδεία της Πάτρας. Απολύθηκε και δεν έβρισκε πλέον δουλειά και για να βγάζει τα προς το ζην αναγκάστηκε να δουλεύει σε άλλες πόλεις της χώρας, όπως στην Άρτα, το Αγρίνιο την Αμαλιάδα. Προς τιμή του, ουδέποτε δέχθηκε να είναι καθηγητής στο Δημοτικό Ωδείο Πατρών. Μετά τη διδασκαλία στις υπόλοιπες πόλεις μέσα στη νύχτα συγκέντρωνε τους μαθητές της Ορχήστρας και έκανε πρόβες προκειμένου να στηθεί αυτό που εδώ και κοιτά τέσσερις δεκαετίες απολαμβάνουμε και θαυμάζουμε.
Η κ. Αγγελική Στεφανάκη από το «Άλμα ζωής» εξέφρασε τις ευχαριστίες της προς όλους όσους συνεργάστηκαν και βοήθησαν για την πραγματοποίηση της συναυλίας αναφέροντας πως «για το ΆΛΜΑ ΖΩΗΣ είναι τιμή που στη χρονική συγκυρία των 10 χρόνων από το θάνατο του Θανάση Τσιπινάκη γίνεται αυτή η συνεργασία», προσθέτοντας ότι «Το καλοκαίρι του 2012 η Λιολιώ Κολυπέρα συνομιλούσε με το Θανάση Τσιπινάκη για τη διοργάνωση μιας συναυλίας το Νοέμβρη εκείνης της χρονιάς, για την ενίσχυση του αγώνα των γυναικών κατά του καρκίνου του μαστού. Μιλούσε μαζί του και μάλιστα μιλούσε και από το νοσοκομείο όπου αυτός νοσηλευόταν. Κάποια στιγμή το τηλέφωνο σίγησε. Μετά από λίγο μάθαμε ότι ο Θανάσης Τσιπινάκης δεν ήταν πιά κοντά μας. Θεωρώ Καρμική τη συγκυρία πως δέκα χρόνια μετά το θάνατό του ήρθε αυτή η πρόταση και θα υλοποιηθεί αυτή η συναυλία».
Κλείνοντας η Βάγια Ζεπάτου η οποία έχει την καλλιτεχνική διεύθυνση της Ορχήστρας σημείωσε, ότι « ο Θανάσης Τσιπινάκης ήταν ο δάσκαλός μας, ο εμπνευστής μας, ο μαέστρος μας. Ήταν τα πάντα, ο δεύτερος πατέρας μας. Οπότε ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί τους λόγους που είμαι συγκινημένη. Πρώτα απ’ όλα θέλω να ευχαριστήσω της πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού την κ. Γεροπαναγιώτη για την αποδοχή της πρότασης και το αγκάλιασμα της συναυλίας. Επίσης το Σύλλογο Φίλων της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θαν. Τσιπινάκης», τον Κωνσταντίνο Τσιπινάκη που κάθε φορά που τον κοιτάζω νομίζω πως βλέπω τον αδελφό του και την κ. Στεφανάκη που την γνωρίζουμε όλοι από το έργο και την προσφορά της. Χαίρομαι γιατί αισθάνομαι αυτό που αισθάνομαι κάθε μέρα στην Ορχήστρα. Είμαστε μια μεγάλη οικογένεια που παλεύει και κρατάει σε πολύ καλό επίπεδο την Ορχήστρα.
Με αυτή τη συναυλία τιμάμε το Θανάση Τσιπινάκη, τιμάμε το «Άλμα Ζωής», τη Λιολιώ Κολυπέρα και τη σχέση που είχε με το Θανάση Τσιπινάκη καθώς και όλες τις γυναίκες που μάχονται καθημερινά με τον καρκίνο και σκοπός μας είναι να στείλουμε μήνυμα αισιοδοξίας και στήριξης όλων αυτών των ανθρώπων».
Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2022 στις 8.00 το βράδυ στο Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών.
Συντελεστές: Τάνια Τσανακλίδου, Κώστας Θωμαϊδης, Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων “Θανάσης Τσιπινάκης” Δήμου Πατρέων , Αναστάσιος Συμεωνίδης, (Μουσική Διεύθυνση), Βάγια Ζεππάτου (Καλλιτεχνική Διεύθυνση Ορχήστρας), Ηλίας Καρκαβέλιας (Κόντρα Μπάσο), Διονύσιος Μπάστας (Ηχητικός Σχεδιασμός – ηχοληψία», Νίκος Σωτηρόπουλος (Φωτιστικός Σχεδιασμός).
Σχεδιασμός Αφίσας Άγγελος Θεοδωρόπουλος,
Καλλιτεχνική Διεύθυνση Ορχήστρας: Βάγια Ζεππάτου
Τη συναυλία διευθύνει ο καταξιωμένος μαέστρος Αναστάσιος Συμεωνίδης.
Τα καθαρά έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν για την ενίσχυση του έργου του Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ Ν.ΑΧΑΙΑΣ.
Τιμή εισιτηρίων: Διακεκριμένη Ζώνη: 20 ευρώ, Άνω Διάζωμα: 15 ευρώ
Διάθεση εισιτηρίων: ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ, ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ «ΡΟΔΟΠΟΥΛΟΣ»
ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ Ν.ΑΧΑΙΑΣ (ΓΟΥΝΑΡΗ 37, 4ος όροφος).