Δημοτική Πινακοθήκη

Η Δημοτική Πινακοθήκη στοχεύει στην ανάπτυξη της εικαστικής παιδείας και της αισθητικής αγωγής, μέσω των εκθέσεων, των παράλληλων εκδηλώσεων και των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που εκπονούνται και πραγματοποιούνται από το θεσμό με την οργάνωση θεματικών και αναδρομικών εκθέσεων Ζωγραφικής, Χαρακτικής, Γλυπτικής, Φωτογραφίας και όλων των σύγχρονων μορφών εικαστικής έκφρασης.

Με τη λειτουργία της αποσκοπεί στην παρουσίαση όλου του φάσματος της εικαστικής δημιουργίας, συμβάλλοντας στη γνωστοποίηση των καλλιτεχνικών κινημάτων, τάσεων και δημιουργών που έχουν ιστορικά καταγραφεί, καθώς και σε ό,τι κυοφορείται ως έκφραση των σύγχρονων αναζητήσεων και προβληματισμών. Η μόνιμη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης, αποτελούμενη από έργα σημαντικών καλλιτεχνών, ενισχύει τη μουσειακή της φυσιογνωμία και ταυτότητα στο χώρο του πολιτισμού. Η συνοδευτική των εκθέσεων εκδοτική δραστηριότητα, προσθέτει ένα ακόμη στοιχείο πολιτιστικής και εκπαιδευτικής παρέμβασης.

Τουλάχιστον 3 εικαστικές εκθέσεις φιλοξενούνται στην Δημοτική Πινακοθήκη ετησίως. Νέες πρωτοποριακές δράσεις, όπως οι υπαίθριες εκθέσεις με τίτλο «Τέχνη στην πόλη – τέχνη για την πόλη», ξεκίνησε από το τέλος του 2020 και συνεχίζεται. Στο πλαίσιο αυτό, αναπαραγωγές έργων Ελλήνων – και μεταξύ αυτών και αρκετών Πατρινών – εικαστικών, που ανήκουν στη μόνιμη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης, τοποθετούνται στις στάσεις των λεωφορείων, και σε πλατείες, ώστε να ενεργοποιήσουν μια νέα διάσταση στην καθημερινή μας μετακίνηση, προσδιορίζοντας ταυτόχρονα μια πολιτιστική διαδρομή, αποτελώντας επιμέρους τμήματα μιας συνολικής έκθεσης εκτεινόμενης σε όλη την πόλη.

Μαιζώνος 110, 26221, Πάτρα

Ψηφιακή Πλατφόρμα – Εικαστικές Δράσεις:
https://ekthesis.patrasculture.gr

Facebook:
https://el-gr.facebook.com/PatrasGallery/