Η Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών ιδρύθηκε το 1988.
Σκοπός της σύστασης και λειτουργίας της Δημοτικής Πινακοθήκης, είναι η ανάπτυξη της εικαστικής παιδείας και της αισθητικής αγωγής, μέσω των εκθέσεων, των παράλληλων εκδηλώσεων και των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που εκπονούνται και υλοποιούνται από το θεσμό. Η Δημοτική Πινακοθήκη με τη λειτουργία της, αποσκοπεί στην παρουσίαση όλου του φάσματος της εικαστικής δημιουργίας, συμβάλλοντας στη γνωστοποίηση των καλλιτεχνικών κινημάτων, τάσεων και δημιουργών που έχουν ιστορικά καταγραφεί, καθώς και σε ό, τι κυοφορείται ως έκφραση των σύγχρονων αναζητήσεων και προβληματισμών. Στόχος που επιτυγχάνεται κάθε χρονιά με την οργάνωση θεματικών και αναδρομικών εκθέσεων Ζωγραφικής, Χαρακτικής, Γλυπτικής, Φωτογραφίας και όλων των σύγχρονων μορφών εικαστικής έκφρασης, έτσι ώστε να εκπληρώνεται η βασική παιδευτική και πολιτιστική αποστολή, που οφείλει να έχει ως Δημοτικός θεσμός.
Στα χρόνια της λειτουργίας της η Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών έχει συνεργαστεί με την Εθνική Πινακοθήκη, την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Μουσείο Μπενάκη, το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης και άλλα σημαντικά Ιδρύματα, Μουσεία και Πινακοθήκες της χώρας. Οι τακτικές συνεργασίες με τους προαναφερόμενους πολιτιστικούς θεσμούς εξασφαλίζουν στην πόλη μας αντιπροσωπευτικές εκθέσεις, που καταγράφουν την εξέλιξη της Νεοελληνικής Τέχνης.
Η Δημοτική Πινακοθήκη, οργανώνει και αναδρομικές τιμητικές εκθέσεις δημιουργών που γεννήθηκαν στην Πάτρα, αναδεικνύοντας τη συμβολή τους στην Τέχνη και τον Πολιτισμό καθώς και ομαδικές εκθέσεις νέων καλλιτεχνών που γεννήθηκαν, ζουν ή δημιουργούν στην πόλη μας με σκοπό την προβολή και γνωστοποίηση του έργου τους. Επίσης με πρωτοβουλία της Δημοτικής Πινακοθήκης οργανώνονται και αναδρομικές εκθέσεις των δημιουργών της διασποράς, προκειμένου να καταδειχθεί η προσφορά τους στη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας της Τέχνης καθώς και αναδρομικές εκθέσεις δημιουργών με πολυσήμαντο και πολυδιάστατο έργο, όπου με μεθοδικό και ερευνητικό τρόπο επιδιώκεται η παρουσίαση των πλέον χαρακτηριστικών εκπροσώπων, ως ελάχιστη συμβολή του θεσμού στο εικαστικό γίγνεσθαι της χώρας μας.
Η συνοδευτική των εκθέσεων εκδοτική δραστηριότητα, προσθέτει ένα ακόμα στοιχείο πολιτισμικής και παιδευτικής παρέμβασης, καθώς οι προσεγμένες αισθητικά αλλά και σε περιεχόμενο εκδόσεις, αποτελούν μοναδικό ντοκουμέντο και αποκτούν μια ξεχωριστή θέση στην εικαστική βιβλιογραφία. Οι εκδόσεις αποστέλλονται σε Μουσεία, Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και Βιβλιοθήκες, ενώ δίδονται σε συνέδρια, σε αποστολές και αντιπροσωπείες από και προς το εξωτερικό, ως δηλωτική βιβλιογραφία της πόλης.
Η Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών εξελίσσεται, αναπτύσσοντας εναλλακτικούς τρόπους παραγωγής Πολιτισμού, έτσι ώστε οι πολίτες να μην αποκοπούν από τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία σε οποιεσδήποτε συνθήκες, παρουσιάζοντας διαδικτυακές εκθέσεις και τις εκδόσεις της σε ψηφιακή μορφή.
Σε συνεργασία με τα Τμήματα Πολιτιστικών θεμάτων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, οργανώνονται εκπαιδευτικά προγράμματα, μέσω των οποίων, επιδιώκεται αφενός μεν η εξοικείωση των μαθητών με τους μουσειακούς χώρους αφετέρου δε η γνωριμία τους με τα έργα Τέχνης, ώστε η επίσκεψη να αποτελέσει για τους συμμετέχοντες ψυχαγωγία και διδακτική εμπειρία. Παράλληλα στο πλαίσιο του παιδευτικού της ρόλου, συνεργάζεται με Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα για την πραγματοποίηση των πρακτικών ασκήσεων των φοιτητών.
Η παιδευτική κατεύθυνση και ο ρόλος που διαδραμάτισε η Δημοτική Πινακοθήκη, παρότρυνε πολλούς δημιουργούς και ιδιώτες, ώστε να προβούν σε δωρεές μεμονωμένων έργων ή θεματικών ενοτήτων, εμπλουτίζοντας τη Συλλογή της και καθιστώντας την, ένα σημαντικό εικαστικό θεσμό που εδραιώνει τη μουσειακή της φυσιογνωμία και ταυτότητα στο χώρο του Πολιτισμού. H μόνιμη συλλογή παρουσιάζεται σε θεματικές ενότητες ανά τακτά διαστήματα στη Δημοτική Πινακοθήκη.
Από τα νεότερα αποκτήματα σημαντικά θεωρούνται τα δωρηθέντα έργα των: Ράλλη Κοψίδη, Αγήνορα Αστεριάδη, Δημητρίου Μπισκίνη, Νικολάου Ατζαρίτη, Ανδρέα Βουρλούμη, Άλκη Πιερράκου, Σαράντη Καραβούζη, Όπυς Ζούνη, Τάσσου Αλεβίζου, Βάσως Κατράκη, Δημήτρη Γαλάνη, Γιάννη Κεφαλληνού, Ερνέστου Κάρτερ, Fred Emerich, Χέρμαν Μπλάουτ, Μιχάλη Μαδένη, Γιάννη Κολέφα, Ζιζής Μακρή, Κορνήλιου Γραμμένου.
Oι δωρηθείσες συλλογές:
– «Σχέδια και Χαρακτικά Ελλήνων Εικαστικών», Δωρεά Μαίρης & Τάκη Τσονάκα
-«Μεταβυζαντινές και Επτανησιακές Εικόνες»,Δ ωρεά Οικογένειας Ανδρέα Γαλανάκη.
Εκθέσεις-συνεργασίες με την Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου
«Α. Τάσσος», «Γιάννης Μόραλης», «Γιώργος Βακιρτζής», «Γεώργιος Ιακωβίδης», «Θ. Στάμος», «Έλληνες Χαράκτες», «Χαρακτικά Γάλλων Ιμπρεσιονιστών και Μεταϊμπρεσιονιστών Ζωγράφων», «Η Ελληνική Υδατογραφία τον 19ον και 20ον αιώνα», «Ελληνική Ζωγραφική-19ος αιώνας», «Ελληνική Ζωγραφική-αρχές του 20ου αιώνα» «Ελληνική Ζωγραφική-Η γενιά του ΄30», «Ελληνική Χαρακτική 1930-1940», «Ελληνική Ζωγραφική 19ος και 20ος αιώνας», «Η γενιά του ΄30 μετά τον πόλεμο και η κατάκτηση της αφαίρεσης», «Η Θάλασσα στη νεοελληνική ζωγραφική», «Δυτικοευρωπαϊκή Ζωγραφική-συλλογής Γεωργίου Αβέρωφ», «Ηommage a la Greece», «Νέα αποκτήματα-Παραστατική Ζωγραφική», «Ευρωπαϊκή Ζωγραφική».
Σημαντικές εκθέσεις-συνεργασίες με Ιδρύματα, Πινακοθήκες & Μουσεία
«Το Βυζάντιο ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση» με το Υπουργείο Πολιτισμού, «Γιώργος Σεφέρης-Μετά το Νόμπελ» με τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, «Διδάσκοντας την Τέχνη» με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, «Με τα μάτια των Ρομαντικών», «Φωτογραφικόν πρακτορείον-Δ.Α. Χαρισιάδη», «Αναζητώντας τη χαμένη πατρίδα-Π.Κοζαλίδη» «Φωτογραφικές μνήμες από την σύγχρονη Ελλάδα-κ.Μπαλάφα», “Η μεταπολεμική απεικόνιση της Ελλάδας, 1950-1960 – Βούλας Παπαϊωάννου” με το Μουσείο Μπενάκη, «Μουσικές εκδόσεις» με το Μέγαρο Μουσικής, «Tom Fhillps-Χαρακτική» και «Ηoward Hodgkin» με το Βρετανικό Συμβούλιο, «Frederic Bootz» με το Γαλλικό Ινστιτούτο, «Jacoues–Henri Lartigue» με το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας, «Αρχαίο Δράμα & Σύγχρονο Ελληνικό Θέατρο» με το Θέατρο Τέχνης-Κάρολος Κουν, «Σύγχρονη Ελληνική Ζωγραφική» με το Μουσείο Βορρέ, «Ελληνική Ζωγραφική» από τις συλλογές της Πινακοθήκης Δήμου Αθηναίων, «Ελληνική ζωγραφική του 20ου αι» από την Πινακοθήκη E.Αβέρωφ Μετσόβου, «Ελληνική Ζωγραφική του 20ου αι.» από την Δημοτική Πινακοθήκη Ρόδου, «Ελληνική Τέχνη» και «τρεις γενιές Ελληνικής Ζωγραφικής» από την Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης Μοσχανδρέου Ι. Π. Μεσολογγίου, «Ελληνική Τέχνη 19ος & 20ος αι.» από τη Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων, «Οι κλασικοί της βιντεοτέχνης 1965-1995-Νέα Μέσα» με το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, «Ρευστή ταυτότητα» με το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, «Το Σύμπαν της Ρώσικης Πρωτοπορίας-συλλογή Γ.Κωστάκη» με το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, «Τα πενηντάχρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας χαραγμένα από Κυπρίους» με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, το Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή και την Κυπριακή Πρεσβεία-Σπίτι της Κύπρου, «Κύπριοι Καλλιτέχνες» με την Πινακοθήκη Πιερίδη, «Καλλιτέχνες της Λεμεσού από την πρώτη γενιά της νεότερης Κυπριακής Τέχνης» με την «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης-Πάτρα 2006», «Δασκαλάκης-Μαδένης-Ρόρρης» με έργα από την Εθνική Πινακοθήκη, το Μουσείο Βορρέ και συλλέκτες, «ΜΕΜΟΣ ΜΑΚΡΗΣ Από την Αθήνα στο Παρίσι 1934-1950» με το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τράπεζας, 200+/1821.2021- Περί ελευθερίας «Προς Επισκευήν Ολομελείας», με το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος.
Αναδρομικές εκθέσεις
Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης, Ράλλης Κοψίδης, Αγήνωρ Αστεριάδης, Μέμος Μακρής, Επαμεινώνδας Θωμόπουλος, Δημήτρης Μπισκίνης, Ανδρέας Βουρλούμης, Παναγιώτης Τέτσης, Βλάσης Κανιάρης, Fred Emmerich, Βάσω Κατράκη, Φώτης Μαστιχιάδης, Βρασίδας Βλαχόπουλος, Τάκης Μάρθας, Άλκης Πιερράκος, Αριστείδης Πατσόγλου, Βασίλης Σπεράντζας, Σαράντης Καραβούζης, Γιάννης Σπυρόπουλος, Δημήτρης Μυταράς, Αλέκος Φασιανός, Όπυ Ζούνη, Αλέξης Ακριθάκης, Κώστας Μπαλάφας, Γιώργος Οικονόμου, Διονύσης Γερολυμάτος, Γρηγόρης Παπαθεοδώρου.
Συνεργασίες με Καθηγητές, Ιστορικούς Τέχνης & τεχνοκριτικούς
Έφη Αγαθονίκου, Γιάγκο Ανδρεάδη, Ελένη Βακαλό, Ναταλία Βογκέικωφ, Τώνια Γιαννουδάκη, Όλγα Δανιηλοπούλου, Αντώνη Δανό, Νίκο Δασκαλοθανάση, Χρύσα Δαρντάκη, Τσίκουτα-Δεϊμέζη, Ζεραλντίν Ζωρζέ, Αντρέα Ιωαννίδη, Χάρη Καμπουρίδη, Ζίνα Καλούδη, Άννα Καφέτση, Γιάννη Κολοκοτρώνη, Μαρία Κοτζαμάνη, Νέλλη Κυριαζή, Τώνια Λοΐζου, Τούλα Ηλιάδου-Μανιάκη, Μαρία Μαραγκού, Λίνα Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, Ειρήνη Οράτη, Μπία Παπαδοπούλου, Ξενοφών Παπαευθυμίου, Όλγα Μεντζαφού-Πολύζου, Κώστα Σταυρόπουλο, Μάνο Στεφανίδη, Αθηνά Σχινά, Αγγέλα Ταμβάκη, Μαρία Τσαντσάνογλου, Γεώργιο Τσιγάρα, Φανή-Μαρία Τσιγκάκου, Νίκη Τζούδα, Ξανθίππη Χόιπελ, Χαράλαμπο Χοτζάκογλου, Σουζάννα Χούλια, Χρύσανθος Χρήστου, Νίκος Καλατζής, Γρηγόρης Αναγνώστου, Πέτρος Λαμπρινάκος, Ξένια Γιαννούλη
Συνεργασίες με συγγραφείς, φιλολόγους και κριτικούς Λογοτεχνίας
Λύντια Στεφάνου, Δημήτρη Συναδινό, Σπύρο Τσακνιά, Τίτο Πατρίκιο, Μιχάλη Μερακλή, Αλέξη Ζήρα, Δημήτρη Δασκαλόπουλο, Άρη Μπερλή, Νίκο Μπακουνάκη, Τάκη Καρβέλη, Χριστόφορο Μηλιώνη, Ηλία Ανδριόπουλο, Βαγγέλη Χατζηβασιλείου, Δημήτρη Βλαχοδήμο, Μάρκο Δραγούμη, Μένη Κουμανταρέα, Ελευθερία Κρούπη, Δημήτρη Κατσαγιάννη, Γιάννα Σιβροπούλου, Παναγιώτη Φωτίου.
Κύκλος αφιερωμάτων στους συγγραφείς της πόλης και της ευρύτερης περιφέρειας
Σωκράτη Σκαρτσή, Ρέας Γαλανάκη, Βασίλη Λαδά, Διονύση Καρατζά, Δημήτρη Κάββουρα, Κώστα Λογαρά, Σπύρο Βρεττό, Παναγιώτη Κερασίδη και Γιώργου Ιωάννου, Τάκη Σινόπουλου, Γιώργη Παυλόπουλου, Νίκου Καχτίτση, Ηλία Χ. Παπαδημητρακόπουλου, Γιάννη Σκαρίμπα, Δημήτρη Χατζή.
Η Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών, επιλέχτηκε να στεγαστεί στην ισόγεια αίθουσα του κτιρίου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, αφ’ ενός γιατί ο χώρος είχε ταυτιστεί από τις αρχές της δεκαετίας του ΄60 με την οργάνωση εκθέσεων και αφ’ ετέρου γιατί θα λειτουργούσαν συμπληρωματικά με το Αναγνωστήριο, οι παιδευτικές δραστηριότητες που θ’ αναπτύσσονταν στον νεοσύστατο θεσμό. Έτσι οι εικαστικές δραστηριότητες της Δημοτικής Πινακοθήκης από το 1988, με το εναλλασσόμενο πρόγραμμα εκθέσεων και εκδηλώσεων, δημιούργησε το κατάλληλο κλίμα για γόνιμο προβληματισμό και κίνησε το ενδιαφέρον πολλών συνδημοτών, καθιστώντας την ουσιαστικά το πνευματικό κέντρο της πόλης.
Από το 2012 υπάγεται διοικητικά στο Ν.Π.Δ.Δ «Δημοτική Βιβλιοθήκη-Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Πατρέων», έχοντας ως γνωμοδοτικό όργανο Καλλιτεχνική Επιτροπή.
Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών
Εκθεσιακός χώρος: κτίριο Δημοτικής Βιβλιοθήκης
Μαιζώνος 110. 26221. Tηλ.: 2610-222049
Γραφείο Διοίκησης: Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο (Κορύλλων 2)-Άνω Πόλη
Τηλ. 2610-624088.
Επίσημη Iστοσελίδα Πολιτιστικού Οργανισμού : www.patrasculture.gr
Κοινωνικά δίκτυα, facebook πινακοθήκης: patrasgallery
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: pinakothiki@patrasculture.gr