ΔΙΔΩ & ΑΙΝΕΙΑΣ

Η  τραγική όπερα του  Henry  Purcell  «Διδώ και Αινείας» ,  παρουσιάζεται  σε σκηνοθεσία Michael Seibel , από την Opera Studio του ΔΗΠΕΘΕ  Πάτρας , σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων, την Παρασκευή 15 και το Σάββατο 16 Ιουλίου στις 9.30 το βράδυ στο Αρχαίο Ωδείο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Διεθνούς Φεστιβάλ.

Η Ιστορία

Ο Αινείας και οι σύντροφοί του, μετά την Άλωση της Τροίας από τους Αχαιούς και έχοντας ως τελικό προορισμό την Ιταλία, θα βρουν καταφύγιο στην πόλη της Καρχηδόνας.

Εκεί βασίλισσα είναι η Διδώ, μία γυναίκα χήρα, η οποία  έχει δώσει όρκο να μην ξαναπαντρευτεί προκειμένου να ενεργεί αποκλειστικά για την ευημερία του βασιλείου της. Σταδιακά ανάμεσά τους θα εκτυλιχθεί ένας έντονος έρωτας εμπόδιο του οποίου θα σταθεί ένας μάγος, με μοναδικό του στόχο την καταστροφή της πόλης. Το σχέδιό του θα μπει σε ισχύ όταν με εντολή του οι μάγισσες της ακολουθίας του δημιουργούν άσχημες καιρικές συνθήκες αναγκάζοντας το νεαρό ζευγάρι να γυρίσει από το κυνήγι του. Προοικονομία στα δεινά που θα ακολουθήσουν αποτελούν τα λόγια της μάντισσας του ιερού άλσους στην αδερφή της βασίλισσας, Μπελίντα. Μία μάγισσα παίρνοντας τη μορφή του θεού Ερμή, θα διατάξει τον Αινεία να αποπλεύσει για την Ιταλία. Η Διδώ εκλαμβάνει την απόφαση του Τρωαδίτη πολεμιστή να αναχωρήσει, ως τιμωρία από τους Θεούς που ατίμασε τους όρκους της. Ο πόνος της είναι τέτοιος, που ακόμη και όταν ο Αινείας θα επιλέξει να αγνοήσει το Δία για να μείνει κοντά της, εκείνη θα τον εκδιώξει.

Οι ερωτευμένοι ήρωες ακολουθώντας τη μοίρα τους, που είναι αντίθετη από τις προσωπικές τους επιθυμίες, θυσιάζουν την αγάπη τους.

Μία θυσία, η οποία μετουσιώνεται δισυπόστατα με τη συνέχιση ενός ανολοκλήρωτου ταξιδιού και  την αφαίρεση μιας ζωής.

Ο Michael Seibel για την παράσταση

Με αυτή τη λυρική τραγωδία αναβιώνει η όπερα στην Πάτρα μετά από 100 χρόνια σιωπής και απουσίας. Τη σύνδεση με τον αρχαίο ελληνορωμαϊκό πολιτισμό και ειδικότερα με την αρχαία τραγωδία, της οποίας η αναβίωση στα τέλη του 16ου αιώνα οδήγησε στη δημιουργία ενός καινούργιου μουσικού είδους, της όπερας, επιχειρεί το Opera-Studio Πάτρας με την επιλογή αυτή. Η σκηνοθεσία της παράστασης παραπέμπει σε μία πασίγνωστη φράση ενός στίχου του ΒΙργιλίου από τις Εκλογές του (10, 69) omnia vincit Amor, μόνο που κατά τον λιμπρετίστα της όπερας φαίνεται ότι όχι ο Έρωτας αλλά το Κακό νικά τα πάντα omnia vincit Malum. H τελευταία αυτή φράση αποτέλεσε οδηγό και βάση της σκηνοθετικής σύλληψης και συνέδεσε την τραγική ιστορία της Διδούς και την εκπλήρωση της βούλησης των θεών για τον Αινεία με τη σημερινή μας εποχή, μία εποχή όπου το Κακό δεσπόζει παντού, ενώ η επικράτηση του Καλού είναι μάλλον αβέβαιη.

Συντελεστές

Michael Seibel         Σκηνοθεσία

Γιώργος Γαλάνης   Μουσική Διεύθυνση

Λαμπρινή Καρδαρά          Σκηνογραφία-Ενδυματολογία

Αντώνης Παναγιωτόπουλος      Φωτισμοί

Όλγα Σπυράκη       Επιμέλεια Κίνησης

Χρήστος Καρτέρης            Δημιουργία Βίντεο

Λίνα Γερονίκου      Διδασκαλία Χορωδίας

Γεώργος Π. Τσομής           Επιστημονικός Σύμβουλος Όπερας

Solist του Οpera Studio Πάτρας

Μαρία Αλεξάνδρου ,Λίνα Γερονίκου,Βασίλειος Δημακόπουλος,Αγγελική-Ζωή Καραγκούνη,Μαρία Κατριβέση, Μάριος Μανιατόπουλος,Χρύσα Πανταζοπούλου, Λένα Σουρμελή

Ορχήστρα Δημοτικού Ωδείου  Μαριάννα Σαφάροβα     Βιολί, Άλλα Σελαλμαζίδη Βιολί,Βλαντισλάβ Ιβάνωφ Βιολί,,Γιαροσλάβ Τόκαρεβ Βιολί,Νικόλαος Μαυρίδης   Βιολί, Μαρία Γούτου        Βιολί, Ρόμπερτ Σμαγκούλοβ Βιόλα,Σβετλάνα Χμούροβα Βιόλα, Μύκολα Κομισσάροβ Βιολοντσέλο,Vaghinak Galoyan Βιολοντσέλο, Vilen Karapetya Κοντραμπάσο Λιουντμίλα Ιβάνοβα         Τσέμπαλο

Χορωδία Opera Studio Πάτρας

Αρετούσα Νικολοπούλου Soprano ,Παναγιώτα Τσίρη Soprano,Χριστίνα Λυμπρίτη Soprano,Λούση Χριστοδούλου             Soprano,Ελένη Παπαπροκοπίου Alto, Ελενα Δρουκοπούλου Alto,Διονυσία Ντρουβάρη Alto,Κάτια Τσιλιμπότη   Alto,Δημήτρης Δημόπουλος           Tenoro, Γιάννης Ντακόλιας Τenoro,Σωτήρης Προίσκος             Tenoro,Βαγγέλης Τσιότσιας       Tenoro, Κωνσταντής Δεσπότης Basso, Δημήτρης Παπαδόπουλος Basso,Βασίλης Κωνσταντάρας Basso,

Τιμές εισιτηρίων

Προπώληση Γενική είσοδος 10 ευρώ. /Φοιτητικό – ΑΜΕΑ- ΑΝΕΡΓΟΙ  -ΟΜΑΔΙΚΑΣ – ΜΑΘΗΤΙΚΑ –ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ 7 ευρώ .

Στο ταμείο γενική είσοδος 12 ευρω  – Φοιτητικό – ΑΜΕΑ- ΑΝΕΡΓΟΙ  -ΟΜΑΔΙΚΑΣ – ΜΑΘΗΤΙΚΑ –ΠΟΛΥΤΕΚΝΟ  8 ευρω.

 

ΠΡΟΠΏΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. – Ταμείο Δημοτικού Θεάτρου “Απόλλων”

Πλατεία Γεωργίου – τηλ. 2610 273.613 (Τρίτη – Κυριακή 10.00-13.00 & 18.00-21.00)

 

Music Station  (ώρες καταστημάτων)    

Ρήγα Φεραίου 34 – τηλ. 610 222.411

 

Οπτικά Καραμούζης (ώρες καταστημάτων)

Μαιζώνος 92 – τηλ. 2610 221.989

 

Βιβλιοπωλείο Discover (ώρες καταστημάτων)

Πατρέως 30 – τηλ. 2610 624.916

 

Βιβλιοπωλείο «Ροδόπουλος» , Κορίνθου και Φιλοποίμενος