Εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο ο προϋπολογισμός του Πολιτιστικού Οργανισμού

To Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού Οργανισμού σε πρόσφατη συνεδρίασή του ενέκρινε τον προϋπολογισμό για το έτος 2022.  Η πρόεδρος Κατερίνα Γεροπαναγιώτη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης παρουσίασε αναλυτικά τους άξονες του προϋπολογισμού αναφέροντας τα εξής:

«Στον προϋπολογισμό της Δημοτικής Βιβλιοθήκης – Πολιτιστικού Οργανισμού, αποτυπώνονται οι πολιτικές επιλογές, οι προτεραιότητες που ιεραρχούμε ως Δημοτική Αρχή στον τομέα της τέχνης και του πολιτισμού. Αποτυπώνεται επίσης το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργούν οι Δήμοι, το οποίο έχει διαμορφωθεί διαδοχικά από όλες τις κυβερνήσεις σε καιρούς μνημονιακούς και μεταμνημονιακούς.

Στη διαμόρφωση του προϋπολογισμού οφείλουμε και παίρνουμε υπόψη την καθημερινότητα της πλειοψηφίας του λαού μας, που ζει σε αυτή την πόλη. Μια πόλη που δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση από την υπόλοιπη Ελλάδα. Η ανεργία καλά κρατεί. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το 2020 στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 190.000 συμπολίτες καταγράφονται στα όρια φτώχειας. Στην πόλη μας, 12.000 συμπολίτες μας παίρνουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης από το ΤΕΒΑ. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο 130 συμπολίτες μας φιλοξενήθηκαν στο υπνωτήριο αστέγων του Κοινωνικού Οργανισμού. Την ίδια στιγμή ο κρατικός προϋπολογισμός το 2022 προβλέπει παραπέρα χτύπημα των λαϊκών αναγκών για συντάξεις, επιδόματα ανεργίας. Τα χρήματα που διατίθενται για τους ανέργους (ΟΑΕΔ) μειώνονται φέτος κατά 149 εκ.

Το επίδομα ανεργίας παίρνει μόνο το 1/11 των εγγεγραμμένων ανέργων. Η αντίστοιχη χρηματοδότηση των νοσοκομείων μειώνεται κατά 139 εκατ. κατά 52% της δαπάνης για την ξεχαβραλωμένη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Την ίδια στιγμή 7,5 δις προβλέπονται για εξοπλιστικές δαπάνες, όταν ΄΄δεν υπάρχουν χρήματα΄΄ για λαϊκές ανάγκες.

Ο Δήμος δεν ευθύνεται γι’ αυτά, ούτε μπορεί να αλλάξει αυτήν κατάσταση. Μπορεί όμως να δίνει μια ανάσα στο λαό, που δύσκολα τα φέρνει πέρα Μέσα σ’ αυτό το αντιδραστικό πλαίσιο, να διασφαλίσει στο μέγιστο βαθμό την ελεύθερη πρόσβαση στην τέχνη και τον πολιτισμό, με άνοιγμα των εκδηλώσεων σε όλο το εύρος του Δήμου στις γειτονιές, με αναβάθμιση των εκδηλώσεων επετειακού – ιστορικού περιεχομένου.

Η τέχνη, ο πολιτισμός, η ιστορία να μην είναι εμπορεύσιμα αγαθά, αλλά στην υπηρεσία του μεγάλου δημιουργού, που είναι ο ίδιος ο λαός μας. Επίσης στο προϋπολογισμό συνυπολογίζουμε τις ανάγκες των ανθρώπων της τέχνης και του πολιτισμού, που διανύοντας το νέο κύμα της πανδημίας στενάζουν από την αναδουλειά την απλήρωτη εργασία, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις με απουσία ουσιαστικών μέτρων στήριξης από την πολιτεία. Αντίθετα όπως και για το σύνολο των εργαζομένων η πανδημία χρησιμοποιήθηκε για επισπευσθούν σειρά αντιλαϊκών μέτρων. Μέσω  του «τρομονόμου» η λογοκρισία στην Τέχνη. Στα κρατικά θέατρα έχουν έρθει ΚΥΑ εφαρμογής του νόμου Χατζηδάκη σε σχέση με την απεργία. Στα τηλεοπτικά σίριαλ το 10ωρο έχει γίνει 12ωρο με απλήρωτη υπερωρία, ενώ η διοίκηση του Εθνικού από πέρσι ακόμα είχε στα σκαριά πρόταση για ατομική διευθέτηση στις πρόβες.

Οι άξονες:

Υποχρηματοδότηση

 

Συνεχίζεται η αναλογία μεταξύ των ίδιων εσόδων και της κρατικής χρηματοδότησης, κεντρικών αυτοτελών πόρων, με το βάρος να πέφτει σε επιπλέον φορολογία στους κατοίκους. Στον κρατικό προϋπολογισμό το 2022 διευρύνεται η φορομπηξία. Οι φόροι αυξάνονται για το 2022 κατά 3,5 δις. €. Ο Δήμος ενώ συνεχίζει τη μείωση της δημοτικής φορολογίας, έχει μειωμένη εισπραξιμότητα κατά 30 % ταυτόχρονα είναι και ο μοναδικός χρηματοδότης των νομικών προσώπων μέσα από τον προϋπολογισμό του. Το σύνολο σχεδόν της λειτουργίας του Οργανισμού καλύπτεται από την χρηματοδότηση του Δήμου, ύψους ποσού 2.390.000 €. Η πρόβλεψη για το 2022, που αφορά την κάλυψη των αναγκών της μισθοδοσίας όλων των εργαζομένων και των ΜΑΠ, είναι 2.132.000 €.  Η ανταπόκριση του Υπουργείου Πολιτισμού στο αίτημά μας για χρηματοδότηση του Διεθνούς Φεστιβάλ αποτυπώνεται με το ποσό των 6.500,00 στο 2021 και 9.000,00 στο 2020, όταν το σύνολο των εκδηλώσεων κοστολογούνται σε ποσό € 620.000,00 και μόνο το Διεθνές Φεστιβάλ στις 220.000,00€. Αντίστοιχη ήταν και η χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με το ποσό των 10.000 € για τη θεματική ενότητα των 200 χρόνων, όταν την ίδια ώρα χρηματοδοτούσε αντίστοιχες εκδηλώσεις με συνολικό κόστος πάνω από 150.000 €.

Συνεχίζουμε και στο 2022 την προσπάθεια ανανέωσης και ενίσχυσης της απαραίτητης υλικοτεχνικής υποδομής για την εύρυθμη λειτουργία μας. Συνολικά εγγράφονται στον προϋπολογισμό πιστώσεις ύψους ποσού 168.000,00 € για έπιπλα, Ηλεκτρονικούς υπολογιστές, μεταφορικά μέσα, στολές για τα τμήματα, μουσικά όργανα, ηχητικό εξοπλισμό κλπ., και πιστώσεις ποσού € 112.200,00 για την συντήρηση του υπάρχοντος εξοπλισμού. Επιπλέον συνεχίζουμε να εμπλουτίζουμε με βιβλία την Δημοτική Βιβλιοθήκη και στο 2022 με εγγραφή ποσού 24.000,00 €, την αγορά έργων τέχνης ποσού 25.000,00€, των υλικών για την λειτουργία του εικαστικού εργαστηρίου και των αναλωσίμων του ωδείου. Να επισημάνουμε ότι η λειτουργία του Ωδείου σε νέο αξιόλογο χώρο επιβαρύνει τον ετήσιο προϋπολογισμό του οργανισμού με 60.000,00€ ετησίως. Σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι εντάχθηκε σε χρηματοδότηση η δημιουργία ψηφιακών εφαρμογών (π.χ. application, εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας – προβολής) ύψους ποσού 40.000,00€, που θα υλοποιηθεί τους πρώτους μήνες του 2022.

Υποστελέχωση – Ανταποδοτικότητα – Χώροι Πολιτισμού

Συνεχίζεται η απαγόρευση προσλήψεων μονίμου προσωπικού. Η μόνη επιλογή που δίνεται είναι ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, η γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Το προσωπικό συνταξιοδοτείται και δεν ανανεώνεται. Συγκεκριμένα το 2021 συνταξιοδοτούνται 5 εργαζόμενοι (1 εργαζόμενος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και 4 εργαζόμενοι από το Τμήμα Παραγωγής).

Η καλλιτεχνική και μουσική παιδεία είναι εξ’ ολοκλήρου ανταποδοτική. Δεν υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση των λαϊκών οικογενειών στη μουσική παιδεία και στις εικαστικές τέχνες με αντίστοιχες πιστώσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό και αυτό να μην εξαρτάται από την οικονομική τους δυνατότητα. Τα τελευταία χρόνια οι μαθητές του Δημοτικού Ωδείου και του Εικαστικού Εργαστηρίου σε ποσοστό 80 %, έχουν ενταχθεί σε μειωμένα δίδακτρα, ακριβώς γιατί δεν υπάρχει οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθούν. Τα δύο χρόνια της πανδημίας, οι εργαζόμενοι στο Ωδείο και στο Εικαστικό Εργαστήρι πληρώθηκαν από τα ίδια έσοδα του Πολιτιστικού Οργανισμού, ύψους 65.000 €. Το κράτος για άλλη μια φορά αρνήθηκε να καλύψει την μισθοδοσία τους.

Οι καθηγητές στο Δημοτικό Ωδείο και στο Εικαστικό Εργαστήρι υποχρεωτικά προσλαμβάνονται 30-35 με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου, 8/μηνο, κάθε χρόνο. Φέτος προστέθηκαν και οι μουσικοί που δουλεύουν με αποδεικτικό δαπάνη που δουλεύουν στη Δημοτική Μπάντα αφού παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας στο υπουργείο να μας δοθεί η δυνατότατα πρόσληψης μόνιμου προσωπικού η απάντηση ήταν αρνητική. Αποδεικνύεται η υποστελέχωση μόνο και μόνο σε αυτό τον τομέα χωρίς να αναφερθούμε στις ελλείψεις των διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών. Λόγω της έλλειψης προσωπικού, εξειδικευμένες εργασίες που απαιτούνται για την προετοιμασία φακέλων για υποβολή προτάσεων για χρηματοδότηση στο νέο ΕΣΠΑ, θα καλυφθούν το 2022, με αντίστοιχη πίστωση σε κωδικό συνολικού ποσού 25.000,00 €.

Μια σειρά έργα που αφορούν δομές πολιτισμού είτε ολοκληρώθηκαν, είτε είναι προς ολοκλήρωση. Αναφέρω ορισμένα από αυτά όπως, τα Παλαιά Σφαγεία, η επισκευή και ενίσχυση του Μεταλλικού Κτιρίου του Θεάτρου Τέχνης, η μετατροπή του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου σε Εκθεσιακό Χώρο, η αναβάθμιση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πατρών, η νέα δομή που θα στεγάσει μόνιμα την έδρα του Εικαστικού Εργαστηρίου (Ιχθυόσκαλα), ο νέος εκθεσιακός χώρος ιστορικής μνήμης του Καταφυγίου, χώρος αφιερωμένος στην αντιφασιστική πάλη του λαού μας, η συντήρηση – επισκευή των Δημοτικών Λουτρών και η μετατροπή τους σε μουσείο για το 1821. Ωστόσο, χωρίς τις απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, τίθεται εν αμφιβόλω η λειτουργία τους και κυρίως ο δημόσιος χαρακτήρας τους.

Πολιτισμός – Τέχνη – Ιστορία

Και για το 2022 προβλέπονται οι μέγιστες δυνατές πιστώσεις, συνολικού ύψους 620.000 € που αφορούν:

Διεθνές Φεστιβάλ

Τη χρονιά που μας πέρασε, παρά τα πενιχρά οικονομικά μέσα και τις αντικειμενικές δυσκολίες της πανδημίας, το φεστιβάλ ταξίδεψε σε όλη την πόλη και με διεθνείς αναφορές. Στο τριήμερο της JAZZ με τον διεθνώς αναγνωρισμένο Dhafer Youssef, στην εβδομάδα Δημοτικού Ωδείου με πολωνούς καλλιτέχνες. Για πρώτη φορά εντάχθηκαν και εικαστική εκθέση σε συνεργασία με πολωνούς καλλιτέχνες.

Υπό την αιγίδα του Διεθνούς Φεστιβάλ στηρίχθηκαν ιδιαίτερες δράσεις οι οποίες αφορούν τις γειτονιές της πόλης μας, την ερασιτεχνική δημιουργία. Διατηρήσαμε την ενότητα με τους καλλιτέχνες της πόλης μας, δίνοντας βήμα να παρουσιάσουν τη δουλειά τους. Το 2021 στην ενότητα αυτή φιλοξενήθηκαν 7 μουσικά σχήματα, παραστάσεις θεάτρου Σκιών σε συνεργασία με τους εκπολιτιστικούς συλλόγους στις γειτονιές και 8 θεατρικά. Διατηρούμε την θεατρική ενότητα Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου οι οποίες το 2021 περιελάμβαναν 12 παραστάσεις συνολικά σε Κρήνη και Ιτιές. Συνολικό κόστος των δράσεων 93.000 €.

Δημοτικός Κινηματόγραφος

Συνεχίζεται και το 2022 αυτή η δράση, ξεκινώντας μόνιμη συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Νεανικού Κινηματογράφου Αρχαίας Ολυμπίας.

Επετειακές Ιστορικές Εκδηλώσεις

Φέτος 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή θα υπάρχει πρόγραμμα εκδηλώσεων σε συνεργασία με τους φορείς της πόλης μας και υπάρχει πρόβλεψη στον προϋπολογισμό. Βεβαίως υπάρχει αντίστοιχη πρόβλεψη και για τις εορταστικές εκδηλώσεις.

Παρά την ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική, τις ανύπαρκτες χρηματοδοτήσεις και τις συγκεκριμένες κατευθύνσεις του αντιδραστικού «Κλεισθένη», που αφορούν στη γενίκευση της ανταπόδοσης και την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, επιμένουμε για πολιτισμό που να υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες. Ο λαός της Πάτρας είχε χρόνια στερηθεί ελεύθερους χώρους ψυχαγωγίας, δημιουργίας και επαφής με την τέχνη.

Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την ανάγκη για καλλιτεχνική παιδεία των λαϊκών οικογενειών, στο Δημοτικό Ωδείο και το Εικαστικό Εργαστήρι, με απαλλαγές ή εκπτώσεις για παιδιά οικογενειών που δυσκολεύονται οικονομικά (άνεργοι, πολύτεκνοι, ενταγμένοι στο ΚΕΑ κ.α.).

Συνεχίζουμε να διεκδικούμε:

  • Πλήρη κρατική χρηματοδότηση, που θα καλύπτει το σύνολο των αναγκών του Δήμου και του Ν.Π.Δ.Δ. και πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.
  • Κατάργηση της ανταπόδοσης και κάλυψη της μισθοδοσίας όλου του

Προσωπικού και των καθηγητών σε Ωδείο και Εικαστικό.

  • Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού σ’ όλες τις δομές διοίκηση και καλλιτεχνική παιδεία».