Επιστολή Δημάρχου Πατρέων Κώστα Πελετίδη στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για τη λειτουργία της μπάντας

Το θέμα των εργασιακών δικαιωμάτων δεκάδων μουσικών της Μπάντας του Δήμου Πατρέων και της ανάγκης έκτακτης χρηματοδότησης του Πολιτιστικού Οργανισμού για την κάλυψη των αναγκών λειτουργίας της, θέτει ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, με επιστολή του προς την Υπουργό Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη.

Στην επιστολή του ο Δήμαρχος τονίζει:

«Επανερχόμαστε σχετικά με το πολύ σοβαρό ζήτημα της λειτουργίας της Μπάντας του Δήμου Πατρέων, ζήτημα που αφορά τόσο τη μουσική υποστήριξη των εκδηλώσεων του Δήμου μας, όσο και τα εργασιακά δικαιώματα και τις συνθήκες ζωής δεκάδων μουσικών.

Η Μπάντα του Δήμου Πατρέων συμπληρώνει φέτος ενενήντα δύο χρόνια ζωής και πρωτοπορίας στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας, ως ένα σπουδαίο λαϊκό ωδείο υψηλού επιπέδου. Αποτελεί στοιχείο της παράδοσης και του πολιτισμού της πόλης μας, που πρέπει να διατηρηθεί και να εξελιχθεί. Κατά το παρελθόν, η Μπάντα μας μεγαλούργησε υπό τη διεύθυνση εξεχόντων αρχιμουσικών, ενώ ακόμα και τα τελευταία χρόνια πραγματοποιεί πάνω από 120 δημόσιες εμφανίσεις σε ετήσια βάση, χάρη στον ζήλο και την αυταπάρνηση των μόλις επτά μόνιμων μουσικών- μελών της, των υπόλοιπων μουσικών, παρά τις επισφαλείς εργασιακές σχέσεις τους με τον Δήμο και τις χαμηλότατες αμοιβές, αλλά και της πληθώρας των ερασιτεχνών – μαθητών που την πλαισιώνουν, ανάλογα με το ύφος και το σχήμα που απαιτεί κάθε εκδήλωση. Ωστόσο, η μπάντα του Δήμου μας είναι ουσιωδώς υποστελεχωμένη, γεγονός που οφείλεται στην ουσιαστική απαγόρευση προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, που έχει επιβληθεί από όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, σε συνδυασμό με αποφάσεις παλαιότερων δημοτικών αρχών.

Στόχος μας είναι να υπηρετήσουμε τον πολιτισμό, να τον κάνουμε προσβάσιμο στις λαϊκές οικογένειες της πόλης μας, να διευρυνθούν οι δράσεις μας στις γειτονιές, να δώσουμε τη δυνατότητα, ιδιαίτερα στα νέα παιδιά, να γνωρίσουν την αξία του βιβλίου, του χορού, των εικαστικών τεχνών, της κλασικής, της λαϊκής μουσικής. Στόχος μας είναι να συνδράμουμε το δίκαιο αίτημα για εργασία των μουσικών, που συμμετείχαν αδιαλείπτως, επί σειρά ετών, στις εκδηλώσεις της Μπάντας μας, πλην όμως οι συμβάσεις τους δε νομιμοποιήθηκαν από τις παρελθούσες κυβερνήσεις, μολονότι κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Η Δημοτική Αρχή, από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της και μέχρι σήμερα, συνεχίζει άοκνα την προσπάθεια για εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα που παρέλαβε. Κινήθηκε και κινείται με γνώμονα την εξασφάλιση μόνιμης δουλειάς για όλους τους εργαζόμενους μουσικούς που συμμετέχουν στη Δημοτική Μουσική και τη διασφάλιση της πληρωμής τους. Στο πλαίσιο των υφιστάμενων ασφυκτικών περιθωρίων (νομικών, οικονομικών και άλλων), αγωνιζόμαστε για την εξεύρεση λύσης, έστω και προσωρινής, για την αξιοποίηση των εν λόγω μουσικών και προτιθέμεθα, όπως οι ίδιοι προτείνουν, να προβλέψουμε κατ’ αποκοπή αποζημίωσή τους, με έκδοση αποδεικτικού δαπάνης – τίτλου κτήσης για την συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις της Μπάντας.

Όμως, μέχρι σήμερα, ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων δεν έχει χρηματοδοτηθεί για καμία δράση του, ούτε από το Υπουργείο Πολιτισμού, ούτε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ενώ οι ανάγκες, οι οποίες προκύπτουν, αυξάνουν διαρκώς τις υποχρεώσεις μας.

Καθίσταται, λοιπόν, επιτακτική η ανάγκη έκτακτης χρηματοδότησης του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων από το Υπουργείο Πολιτισμού, ώστε να καλύψουμε τις αυξημένες οικονομικές ανάγκες που προκύπτουν από την επαναστελέχωση της Μπάντας του Δήμου μας, με έμπειρους και άξιους μουσικούς, που δικαίως διεκδικούν το δικαίωμά τους στην εργασία και να ανταποκριθούμε έτσι στις υψηλές απαιτήσεις του λαού της πόλης μας για ποιοτικά και αισθητικά άρτιες πολιτιστικές δράσεις. Επιπλέον, προκύπτει  η ανάγκη σταθερής αύξησης της επιχορήγησης, ώστε να συγκροτηθεί νέος Οργανισμός που θα συμπεριλαμβάνει όλους τους μουσικούς, τους καλλιτέχνες κτλ, που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο Δήμο.

Με βάση τα παραπάνω, παρακαλούμε για τις ενέργειές σας επί του ανωτέρω ζητήματος και εάν κριθεί ωφέλιμο, να προγραμματιστεί συνάντηση, ώστε να σας εκθέσουμε το σύνολο της δράσης μας, απ’ όπου απορρέει η ανάγκη ικανοποίησης των αιτημάτων μας, καθώς και τις δυνατότητες συνεργασίας που υπάρχουν».