Με την παρουσίαση έργων για δύο πιάνα από την Γκουλνόρ Μποτίνη και τη Νίνα Μεταξά, συνεχίζεται την Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου στις 8.00 το βράδυ στην αίθουσα συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Πατρών (Αράτου 10), το β’ μέρος της ενότητας «Το Ωδείο παρουσιάζει…».
Στη διάρκεια του κοντσέρτου θα ακουστούν έργα J.Brahms
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Johannes Brahms:
- Παραλλαγές στο θέμα του Joseph Haydn για (2) Πιάνα
opus 56 b:
(Chorale St.Antoni – 8 Παραλλαγές- Finale)
- Ουγγρικοί χοροί για (4) χέρια
Νο : 2, 4, 6, 8, 10,
9, 7, 5, 3, 1.
ΓΚΟΥΛΝΟΡ ΜΠΟΤΙΝΗ
Γεννήθηκε στη Τασκένδη της Σοβιετικής Ένωσης. Ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές στο πιάνο από 6 ετών στο Special School of Musik ‘Uspenski’ της Τασκένδης με καθηγήτρια την E,Gelbuch, απ’ όπου αποφοίτησε με άριστα. Συνέχισε τις σπουδές της στην Κρατική Μουσική Ακαδημία της Μόσχας με καθηγήτρια την W.Nosina. Δίδαξε στο Κρατικό Ινστιτούτο Πολιτισμού της Μόσχας.
Έχει συμπράξει ως σολίστ με ορχήστρες στη Σοβιετική Ένωση. Από το 1988 ζει στην Ελλάδα και εργάζεται ως καθηγήτρια πιάνου στο Δημοτικό Ωδείο Πατρών. Το 1991-1999 ήταν τακτικό μέλος της Ορχήστρας ‘Οι σολίστ της Πάτρας’ ως πιάνο- σόλο και τσέμπαλο. Συμμετείχε επίσης στα Σύνολα της Ορχήστρας ως μέλος στο ‘ Πιάνο Τρίο, Κουαρτέτο, Κουιντέτο’. Έχει εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών , σε πόλεις της Ελλάδας και σε πολλά φεστιβάλ. Το 1999-2003 συνεργάστηκε με την ‘Ορχήστρα Πατρών’, παίζοντας τσέμπαλο -πιάνο στις περιοδείες της στη Γερμανία, Ιταλία, Αυστρία και Γαλλία. Είναι τέλος, καθηγήτρια πιάνου στοΔημοτικό Ωδείο Πατρών .
ΝΙΝΑ ΜΕΤΑΞΑ
Γεννήθηκε στο Καζακστάν(Αλματί) της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Ξεκίνησε να κάνει μαθήματα πιάνου στην ηλικία 7 ετών στο Κρατικό Μουσικό Σχολείο «Αμριέ Κασαουμπάεβ» όπου πήρε απολυτήριο με Άριστα. Συνέχισε τις σπουδές της στο Κρατικό Κολλέγιο Μουσικής «Τσαϊκόφσκι» στο τμήμα «Θεωρία της μουσικής», κάνοντας μαθήματα ανώτερων θεωρητικών όπως αρμονία, μορφολογία, αντίστιξη, φούγκα, prima vista παρτιτούρας Συμφωνικής Ορχήστρας κ.λ.π. Το 1992 αποφοίτησε από το Κολλέγιο, πήρε το Δίπλωμα με Άριστα και απέκτησε την ειδικότητα «Καθηγήτρια θεωρητικών μαθημάτων».
Την ίδια χρονιά πέρασε στο State Conservatoire του Καζακστάν στη σχολή «Πιάνο», όπου μετά από 5 χρόνια έδωσε Κρατικές Εξετάσεις στα μαθήματα-σόλο πρόγραμμα στο πιάνο, συνοδεία οργάνου, ντουέτο της Μουσικής Δωματίου, μεθοδική διδασκαλίας εκτέλεσης του μουσικού οργάνου και πήρε το Δίπλωμα με αντίστοιχες ειδικότητες.
Το 1992 έλαβε μέρος στο διαγωνισμό Αρμονίας και Σολφέζ της Δημοκρατίας του Καζακστάν και κέρδισε το 2o Βραβείο με ιδιαίτερη διάκριση στο παίξιμο της μετατροπίας τονικότητας μέσα στο μουσικό κομμάτι. Είχε συνεργαστεί με την Συμφωνική Ορχήστρα του Στρατού και την Κρατική Χορωδία του Καζακστάν. Το 1997 εγκαταστάθηκε στην Πάτρα και ξεκίνησε να εργάζεται στο Δημοτικό Ωδείο ως συνοδός οργάνου.
Η είσοδος στις συναυλίες της ενότητας είναι δωρεάν.
ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Δευτέρα 19/02/24
Συναυλία με έργα των : Molineux, Steinke ,Vial, Geminiani, Ikeda,Τραυλού
για Φλάουτο και έγχορδα
Συμμετέχουν: Ι. Γκλίνκα (Φλάουτο)
Γ. Τόκαρεβ (Βιολί) Α. Σελαλμαζίδη (Βιολί),
Ρ. Σμαγκούλοβ (Βιόλα), Ν. Κομισάροβ (Βιολοντσέλο).
Δευτέρα 26/02/24
Άριες (σε μεταγραφή για βιολί και πιάνο) από διάσημες όπερες των:
Gluck, Gounod, Bizet, Rimsky -Korsakov, Tchaikovsky, Rossini , Gershwin
Γιάννης Μαυρίδης (Βιολί) -Νίνα Μεταξά (Πιάνο)
Δευτέρα 04/03/24
Ρεσιτάλ Τρομπέτας του Περικλή Αλιώπη
Στο πιάνο η Λιουντμίλα Ιβάνοβα (Πιάνο)
Δευτέρα 11/03/24
- Rachmaninoff
έργα για Βιολοντσέλο και Πιάνο
Γιούρι Μπεσσόνοβ (Βιολοντσέλο)
Σπύρος Τσελέντης (Πιάνο)
Δευτέρα 01/04/24
Beethoven ,Brahms
Συμμετέχουν: Μ. Σαφάροβα, Γ. Τόκαρεβ (Βιολί)
Ρ. Σμαγκούλοβ (Βιόλα) ,Ν. Κομισάροβ (Βιολοντσέλο)
Δευτέρα 08/04/24
- Faure
Συμμετέχουν: Γ. Τόκαρεβ (Βιολί) , Ρ. Σμαγκούλοβ (Βιόλα),
Ν. Κομισάροβ(Βιολοντσέλο)
Σπ. Τσελέντης (Πιάνο)
Δευτέρα 15/04/24
Συναυλία για Αγγλικό Κόρνο και Πιάνο
με έργα του ρομαντισμού και Οπερατικές Παραφράσεις.
Σπ .Κοντός (Αγγλικό Κόρνο)
Λητώ Θώμου (Πιάνο)
Δευτέρα 22/04/24
Έργα για Βιολί και Πιάνο των :
- Saint-Saens ,D. Milhaud και Γερ. Βουτσινά .
Γ. Μαυρίδης (Βιολί) ,Σπ. Τσελέντης (Πιάνο)