«Κινητός Κινηματογράφος»

Με μοναδική επιτυχία και με την παρουσία δεκάδων φίλων -κάθε ηλικίας – της μεγάλης οθόνης, ξεκίνησε το βράδυ της Περασμένης Παρασκευής στο χώρο της πλάζ στην Αγυιά, η ενότητα του Κινητού Κινηματογράφου, που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων.

Στο «άνοιγμα» της ενότητας προβλήθηκε η ταινία «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΕ ΜΑΥΡΟ ΚΑΙ ΛΕΥΚΟ», μια ταινία  του Pedro Asbeg διάρκειας 90’ που γυρίστηκε το 2014 .

Η  πρώτη επίσημη  της παράλληλης εκδήλωσης προς το Διεθνές Φεστιβάλ της Πάτρας,  έγινε παρουσία του προέδρου στον Πολιτιστικό οργανισμό του Δήμου Πατρέων Βασίλη Θωμόπουλου, της Επικεφαλής της παράταξης «Όλοι μαζί, για την Πάτρα», Δημοτικής Συμβούλου Βίβιαν Σαμούρη και του Δημοτικού Συμβούλου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση Ηλία Γεωργακόπουλου.

Ο Κινητός Κινηματογράφος «μετακομίζει» την προσεχή Δευτέρα 11 Ιουλίου στις 9.30 το βράδυ   στο προαύλιο του παλαιού Αρσακείου , εκεί όπου θα προβληθούν οι ταινίες  FRAGMENTA (μικρού μήκους)
 και ΑΡΝΑΚΙ.

“Αποσπάσματα” του Ηλία Χαρίση

(Fragmenta, Ελλάδα, 5′, 2016. έγχρωμο, μυθοπλασία)

Tα “Fragmenta”  («Αποσπάσματα») εἰναι  μια ταινία μικρού μήκους για την  γυναικεία φύση από την παιδική ηλικία μέχρι την ενήλικη ζωή.

Μια γυναίκα έχει ένα σοβαρό ατύχημα με το ποδήλατο της και μεταφέρεται εσπευσμένα στο νοσοκομείο. Μέσα από μια αλληλουχία παραισθήσεων επέρχεται η πάλη των συναισθημάτων και των επιθυμιών, η πάλη της ζωής με τον θάνατο. 

Η ταινία έχει ως θέμα τη μάστιγα της κακοποίησης εναντίον των γυναικών και δημιουργήθηκε από μια ομάδα Πατρινών και μη καλλιτεχνών που εκφράζουν τους κοινωνικούς προβληματισμούς τους μέσω της δημιουργίας (υποκριτική, μουσική, εικαστικά κλπ)

. “Το Αρνάκι” του Kutluğ Ataman

( Kuzu/ The Lamb, Tουρκία /Γερμανία, 87′, 2014, έγχρωμο, μυθοπλασία)

Ο μικρός Μερτ ζει με την οικογένειά του σ’ ένα πάμφτωχο χωριό της Ανατολίας τα χαμόσπιτα της κοινότητας μοιάζουν με κόκκους από χώμα μέσα στο συναρπαστικό τοπίο της στέπας με τις πηγές, που αναβλύζουν, περικυκλωμένη από προστατευτικά, χιονισμένα βουνά. Ο Μερτ σε λίγες μέρες θα κάνει την περιτομή του, σύμφωνα με την παράδοση του χωριού.

Ο μέθυσος “ειδικός” θα έρθει με το κάρο του να τακτοποιήσει όλα τα συνομίληκά του αγοράκια. Το έθιμο θέλει η οικογένεια του αγοριού να παραθέσει μια μεγάλη γιορτή και να σφάξει προς τιμήν του ένα αρνάκι. Μόνο που η οικογένεια του Μερτ είναι πολύ φτωχή για να το αγοράσει. Ο μπαμπάς του, ο Ισμαήλ, είναι ένας loser χαραμοφάης, παρότι η άρτι αποκτηθείσα δουλειά του στο τοπικό σφαγείο θα έμοιαζε ελπιδοφόρα, αν δεν ξόδευε το μισθό του στην “χορεύτρια” Σαφιγιέ. Η μαμά του, η πανέμορφη Μεντινέ, δυναμική και αποφασισμένη, ψάχνει να βρει η ίδια τρόπους να εξασφαλίσει το αρνάκι, αλλά τα κλαδιά, που συλλέγει και πουλάει δε φτάνουν για το αντίτιμο και ο αυστηρός προς τις γυναίκες κοινωνικός κώδικας δεν της επιτρέπει πολλές εναλλακτικές.

Κι ο Μερτ έχει τους δικούς του λόγους να προσπαθήσει ν’ αγοράσει το αρνάκι του η διαβολική αδελφή του τον έχει πείσει, ότι αν δε βρεθεί το ζωντανό, οι γονείς θα σφάξουν τον ίδιο και θα τον ταΐσουν παϊδάκια στους καλεσμένους!

Ο 55χρονος Κωνσταντινουπολίτης σκηνοθέτης και βραβευμένος εικαστικός δημιουργός Κουτλούγ Αταμάν καταφέρνει με το “Kuzu”, που έκανε πρεμιέρα στο Πανόραμα του Φεστιβάλ Βερολίνου (Βραβείο CICAE του Τμήματος “Πανόραμα”), βραβεύτηκε ως καλύτερη ταινία στο Φεστιβάλ της Αντάλια και παρουσιάσθηκε στο 55ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στις “Ματιές στα Βαλκάνια”, ένα σπάνιο επίτευγμα στήνει μια γεμάτη χιούμορ, ανοιχτόκαρδη και τρυφερή, ανθρώπινη ταινία, μέσα σ’ ένα υποβαθμισμένο περιβάλλον από το οποίο δεν τραβά τα μάτια, αναδεικνύοντας τόσο τη μεγαλειώδη τουρκική φύση, όσο και την κατάφορη κοινωνική αδικία, τη γυναικεία ανισότητα και την παρωχημένη κοσμοθεωρία της σύγχρονης Τουρκίας…(Λήδα Γαλανού, flix.gr

Η ενότητα «Κινητός Κινηματογράφος»  πραγματοποιείται στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του Διεθνούς Φεστιβάλ της Πάτρας από τον Πολιτιστικό Οργανισμό και τον πατρινό κινηματογραφιστή , υπεύθυνο για το πρόγραμμα και την υλοποίηση , γνωστό και ως “γυμνός οφθαλμός”, Νίκο Καββαδία σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε, Το Γαλλικό Ινστιτούτο ,  το Ινστιτούτο Θερβάντες Αθήνας  και τις πρεσβείες Ισπανίας και Αργεντινής

 

Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ