«ΜΝΗΜΕΣ»

Εγκαινιάζεται την Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016 στις 8:00μμ η ομαδική έκθεση της Ένωσης Εικαστικών Πάτρας , που επιμελείται η Κωνσταντίνα Παπακώστα με τίτλο «ΜΝΗΜΕΣ». Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2016.

56 καλλιτέχνες  της Ένωσης Εικαστικών Πάτρας εκθέτουν στο κτήριο της Αγοράς Αργύρη έργα τους, ανιχνεύοντας  μνήμες που διεκδικούν τη θέση τους στο παρόν.

Οι μνήμες ανασύρθηκαν, απέκτησαν ύλη, χρώμα και προσεγγίστηκαν από τους δημιουργούς, άλλοτε αφηγηματικά ή συμβολικά ως καθαρή αναπαράσταση, άλλοτε αναδυόμενες  μέσα από την ίδια τη φύση των υλικών που συνθέτουν το έργο τέχνης, πλησιάζοντας την αφαίρεση.

Ο θεατής που θα παρακολουθήσει την έκθεση, θα έχει την ευκαιρία να μοιραστεί την εσωτερική διαδικασία της αναζήτησης της μνήμης, της ενόρασης, καθώς και το γόνιμο αποτέλεσμα αυτής της διεργασίας  μέσα από έργα ζωγραφικής και μεικτής τεχνικής, γλυπτά,  κατασκευές, εγκαταστάσεις και βίντεο αρτ. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η επιμελήτρια, η έκθεση είναι μία διαδρομή , ένα ταξίδι, «σε έναν κόσμο εσωτερικό, πολυεπίπεδο, χωρίς αρχή μέση και τέλος. Εκεί όπου ο χρόνος παύει να υπάρχει σαν όρος και σαν όριο, εκεί όπου το γεγονός, η στιγμή και η εντύπωση, γίνονται η ιδέα, και η αίσθηση. Εκεί που οι μνήμες μετουσιώνονται, συνιστώντας την αφορμή της καλλιτεχνικής δημιουργίας»

Συμμετέχουν οι:

Αβραμοπούλου Ιφιγένεια,Ανδρουτσάκης Στάθης, Αντωνέλλος Μιχάλης,  Αραπάκη Ξένια, Αραπάκου Δώρα, Αστερή Έφη, Βανταράκη Χρυσάνθη,Βάος  Αντώνης, ΒασιλειάδουΜάρω, Βερικίου Έφη, Βλαχάκη Χριστίνα,Γερολυμάτος Διονύσης, Γερούκη Αγγελική, Γεωργοπούλου Ελένη,Γιαννοπούλου Δώρα, Γρίβα Αντωνία, Διαμάντης Ορέστης,Ζαβέρδα Ελένη, ΘεμελήςΘανάσης, Θεμιστοκλέους Άγγελος, Θεμιστοκλέους Ελωίζος , Καρατζά Άννα, Κασπίρης Ανδρέας, Καφκά Ελένη,Κορδέλας Χαράλαμπος, Κούκου Αλεξάνδρα , Κουτσούκης Χρήστος, ΜαλτέζουΑνδριάννα, Μαρινοπούλου Μαρίζα, Μαυρόγιαννη Ευτυχία,  Μπαρμπαγιάννη Έλλη, Μπονάτσου Τίτα, Μπότσαρη Κατερίνα, Μπράτη Ειρήνη, Ντάτσικα Παναγιώτα, Παναγιωτακοπούλου Δήμητρα, Παναγιωτόπουλος Νικόλαος, Παντελής Διονύσιος, Παπαδόπουλος Παναγιώτης, Παπατριανταφυλλόπουλος Κώστας, Παππάς Χρήστος,Πήττα Άννα, Πολυγένη Αμαλία, Πρέσσας Νίκος, Σιαφάκας Κώστας, Σκλαβενίτης Φίλιππος, ΣοφιανόπουλοςΤέλης, Σταθοπούλου Βάσω, Στασινοπούλου Κανέλλα, Στεφανίδη Χρύσα, ΤοξαβίδηΜαρία, Φίλιου Ιωάννα, Φούτζουλας Αλέξης, Χατζήπαπας Αριστομένης, ΧάχαληΚατσιγιάννη  Ευθαλία,   ΧονδραλήΜαρία  .

ΑΓΟΡΑ ΑΡΓΥΡΗΕγκαίνια Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

Διάρκεια έκθεσης 12 Ιανουαρίου 2015 – 11 Φεβρουαρίου 2016

Διεύθυνση Αγίου Ανδρέου 12 , Πάτρα 26221 Τηλ.261 046 1740

ΕΝΩΣΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΠΑΤΡΑΣ (Ε.Ε.Π)

Η ΕΝΩΣΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΠΑΤΡΑΣ (PATRASVISUALARTISTSASSOCIATION ),με πρόεδρο τη Βανταράκη Χρυσάνθη και γραμματέα τηνΧάχαλη Κατσιγιάννη  Ευθαλία ιδρύθηκε ως σωματείο το 2011 στην πόλη της Πάτρας, με σκοπό την ανάπτυξη και προαγωγή της καλλιτεχνικής δημιουργίας στην Πάτρα, τη διασφάλιση του δικαιώματος της έκφρασης και του καλλιτεχνικού έργου σε όλους τους τομείς των εικαστικών τεχνών και τη μέριμνα για τα συμφέροντα των εικαστικών καλλιτεχνών. Έχει επίσης σκοπό τη διοργάνωση καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, τη συμβολή στην προβολή των επιτευγμάτων στην Πάτρα και διεθνώς, την επαφή και συνεργασία με τοπικούς φορείς παραγωγής και ανάπτυξης κάθε μορφής πολιτισμικής δραστηριότητας με έμφαση στις εικαστικές τέχνες και την υποβολή προτάσεων για τη δημιουργία νέων πολιτιστικών θεσμών.

Τακτικά μέλη της «Ένωσης» είναι και μπορούν να γίνουν α) απόφοιτοι των σχολών Καλών Τεχνών της Ελλάδας , β) απόφοιτοι ισότιμων και αναγνωρισμένων από το κράτος εικαστικών σχολών πανεπιστημιακής εκπαίδευσης Ελλάδας και εξωτερικού και γ) εικαστικοί καλλιτέχνες μέλη του Ε.Ε.Τ.Ε.

Δράσεις

  • 2012Έκθεση στο ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ   σε συνεργασία με την ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ
  • 2013Έκθεση  για φιλανθρωπικό σκοπό στο κτήριο των ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΛΟΥΤΡΩΝ σε συνεργασία με την ΚΙΝΗΣΗ ΠΡΟΤΑΣΗ 
  • 2014 «ΤΙΜΗ ΣΤΟ ΔΑΣΚΑΛΟ» Έκθεση έργων μελών της Ένωσης και μαθητών του Χ.Θεμιστοκλέους στο κτήριο της Αγοράς Αργύρη.Η έκθεση πραγματοποιήθηκε  στο πλαίσιο της μεγάλης αναδρομικής έκθεσης με τίτλο «ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ , ο ζωγράφος, ο γλύπτης, ο δάσκαλος» που έγινε στο κτήριο του Σκαγιοπουλείου Ορφανοτροφείου και συνδιοργανώθηκε εκτός από την Ένωση, με το Διεθνές Φεστιβάλ του Δήμου Πατρέων και το Σύνδεσμο Αχαΐας-Κύπρου «Αχαιών Ακτή», με τη στήριξη της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας – Σπίτι της Κύπρου.
  • 11/2015-2/2016 Έκθεση στο ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ σε συνεργασία με τη ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΧΑΪΑΣ και πιο συγκεκριμένα, με τον Ε.Κ.Φ.Ε. ΑΧΑΪΑΣ.

ΕΝΩΣΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΠΑΤΡΑΣ

Διεύθυνση  Αγίου Ανδρέου 158Α

Τηλ.6974819481 

email [email protected]