Η φιλοσοφία που διέπει το Διεθνές Φεστιβάλ της Πάτρας , οι βασικοί άξονες και το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων, παρουσιάστηκαν σήμερα (Τρίτη) στους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Βασίλης Θωμόπουλος, ο υπεύθυνος του προγράμματος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Νίκος Μπαλής, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και υπεύθυνος για το «Άρμα Θέσπιδος» του ΔΗΠΕΘΕ της Πάτρας, Πέτρος Βάης και ο υπεύθυνος για την ενότητα jazz+πράξεις Γιάννης Μουγγολιάς.
Ο πρόεδρος του πολιτιστικού Οργανισμού Βασίλης Θωμόπουλος, αναφέρθηκε στην φιλοσοφία που διέπει την πολιτιστική πολιτική του Οργανισμού και του Δήμου τονίζοντας, πως « Το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας 2017 ανοίγει φέτος «πανιά» για τη Μεσόγειο, τη Θάλασσα της ειρήνης και της συνύπαρξης .
Βάζει «πλώρη» για να υπηρετήσει τη μουσική, το θέατρο, την ποίηση, το χορό και συγχρόνως να καταστήσει πρωταγωνιστές τους πολίτες, μετατρέποντας τις γειτονιές και τις συνοικίες της Πάτρας σε πραγματικές κοιτίδες πολιτισμού και δημιουργίας.
Βασικός στόχος του πολιτιστικού προγράμματος του Δήμου είναι να φτάσουμε στην πλειοψηφία των εργαζομένων, των ανέργων, της νεολαίας, των γυναικών που είναι αποκλεισμένα από την αληθινή, την κοινωνικά «χρήσιμη» τέχνη και ψυχαγωγία, για να γνωρίσουν ότι πιο προοδευτικό και ζωντανό διαθέτει η εγχώρια και διεθνής Καλλιτεχνική και, πνευματική παραγωγή.
Να συμβάλει στην οργάνωση της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και την ανάπτυξη της ερασιτεχνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας.
Για μας ο πολιτισμός δεν είναι προϊόν, είναι δικαίωμα, βίωμα και δημιουργική συμμετοχή.
Δίνει δύναμη στους αγωνιστές της ζωής να σταθούν όρθιοι, να αντισταθούν στην παρακμή ενός Κοινωνικοοικονομικού συστήματος που ρίχνει στα τάρταρα τους δημιουργούς του Κοινωνικού πλούτου, τους εργάτες τον χεριού και τον πνεύματος.
Η πολιτιστική υποβάθμιση, η αφαίρεση των κατακτήσεων των εργαζομένων και προσφυγιά εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών πολέμων έχουν κοινή μήτρα.
Το Διεθνές Φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στους λαούς που αντιστέκονται και αγωνίζονται για μία «Μεσόγειο – θάλασσα Ειρήνης».
Μέσα από τις εκδηλώσεις οι οποίες θα διαρκέσουν από τις 22 Μαΐου έως και τις 10 Σεπτεμβρίου, φιλοδοξούμε – τόνισε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού -να έχουμε ένα Φεστιβάλ:
• ΠΗΓΗ ΕΜΠΝΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ
• ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟ ΚΑΙ ΠΛΟΥΡΑΛΙΣΤΙΚΟ
• ΠΟΥ ΘΑ ΑΦΗΣΕΙ ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
• ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΥΤΑΡΑ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
• ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ
• ΕΝΑ ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΤΡΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΓΓΙΖΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ
Συνολικά το φετινό πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ περιλαμβάνει περισσότερες από 70 εκδηλώσεις – συμπεριλαμβανομένων και των Παράλληλων.
Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας οι κυρίαρχοι άξονες των φετινών εκδηλώσεων είναι οι εξής:
ΤΑ ΔΕΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
ΟΤΑΝ Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ
ΑΡΧΑΙΟ ΔΡΑΜΑ
«ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΑΙΖΕΙ…»
ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
«ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ»
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ
«ΑΡΜΑ ΘΕΣΠΙΔΟΣ» από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΠΑΤΡΑΣ
«ΕΝ ΠΑΤΡΑΙΣ»
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ 3,4,5/7
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΔΡΑΜ. ΣΧΟΛΗΣ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΠΑΤΡΑΣ (25/5 ΠΔΝ & 6,7/6 ΚΡΗΝΗ)
PIANO SOLO – ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΧΩΡΙΣ ΦΩΝΗ με τον Α. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟ 4/9
ΒΗΜΑ ΝΕΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ 1,2,3/9
ΚΙΝΗΤΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
Από την πλευρά του ο υπεύθυνος του προγράμματος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου στον Πολιτιστικό Οργανισμό Νίκος Μπαλής αναφέρθηκε αναλυτικά στους άξονες του προγράμματος και την αξιοποίηση νέων χώρων στους οποίους φέτος θα φιλοξενηθούν εκδηλώσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ της Πάτρας.
O κ. Μπαλής, αναφέρθηκε στους νέους χώρους (Σκαγιοπούλειο, Θέατρο Ιτεών, Πλαζ, Νότιο Πάρκο) οι οποίοι θα φιλοξενήσουν εκδηλώσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας, με στόχο να εξαπλωθούν σε όλη την πόλη . Επίσης, ανέλυσε τη διάρθρωση του προγράμματος, δίνοντας έμφαση και στις νέες ενότητες που προστέθηκαν.
Ο Γιάννης Μουγγολιάς υπεύθυνος διοργάνωσης της ενότητας «Jazz+Πράξεις 2017», παρουσίασε συνοπτικά τις συμμετοχές, επισημαίνοντας ότι οι δυο διεθνούς φήμης ξένες συμμετοχές, το αγγλικό σχήμα των Dinosaur και το ιταλικό Enrico Rava Quartet, αποτελούν αποκλειστικές εμφανίσεις για το «Jazz+Πράξεις 2017» και με αυτή τη μορφή εμφανίζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Για το συνολικό πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ, σχολίασε ότι «βάζει τον πολιτισμό στην καθημερινότητά μας».
Στη πολιτική που διέπει τη φετινή διοργάνωση, αναφέρθηκε ο Πέτρος Βάης μέλος του ΔΣ του Πολιτιστικού Οργανισμού και υπεύθυνος για το «Άρμα Θέσπιδος» του ΔΗΠΕΘΕ, τονίζοντας ότι μεγαλύτερη βαρύτητα δόθηκε στη δημιουργικότητα, παρά σε ακριβοπληρωμένες παραγωγές. Ειδικότερα για το «Άρμα Θέσπιδος» πρόσθεσε ότι μέχρι σήμερα έχει δώσει 102 παραστάσεις, εκ των οποίων 70 σε γειτονιές, ενώ ξεχώρισε αυτές που φιλοξενήθηκαν στη Θεραπευτικό – Παιδαγωγικό Κέντρο «Μέριμνα» και στις Φυλακές Αγίου Στεφάνου Πατρών.