Προβολή της ταινίας Ο Θάνατος ενός Γραφειοκράτη” του Tomas Gutierrez Alea

Με μια ταινία η οποία σχοινοβατεί ανάμεσα στη μαύρη κωμωδία και την …ευρηματική σάτιρα, η Πάτρα αποχαιρετά για αυτό το φθινόπωρο την ενότητα «Το θέατρο Σκιών συναντά τον Κινηματογράφο», που διοργάνωσε από τις 7 έως και τις 30 Σεπτεμβρίου στο Λαϊκό Θέατρο της οδού Γερμανού και στις γειτονιές της Αχαϊκής πρωτεύουσας, ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων.

Η αυλαία των παραστάσεων και προβολών πέφτει τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου, με την προβολή της ταινίας «Ο Θάνατος ενός Γραφειοκράτη», που υπογράφει ο Tomas Gutierrez Alea.

H ταινία είναι μια εξαιρετικά ευρηματική σάτιρα – με έντονο το στοιχείο της «Μαύρης Κωμωδίας» – κατά της γραφειοκρατίας και των εντελώς παράλογων κανόνων λειτουργίας και των μηχανισμών της. Σκηνοθετημένη με πρωτοτυπία και οίστρο είναι και ένας φόρος τιμής στο κινηματογραφικό είδος του μπουρλέσκ και στους μεγάλους κωμικούς του.

Ο κεντρικός ήρωας του Αλέα είναι ένας φτωχοδιάβολος που τινάζει τα πάντα στον αέρα, διακωμωδώντας τον ακατανόητο όσο και παρανοϊκό κόσμο της γραφειοκρατικής εξουσίας.

Η ταινία δεν είναι μονάχα μια από τις κορυφαίες στιγμές του κουβανικού κινηματογράφου, αλλά και μια από τις καλύτερες που έγιναν ποτέ για την εγγενή τρέλα κάθε γραφειοκρατικού μηχανισμού σε κάθε κοινωνία και σε κάθε εποχή.

Όταν ένας σταχανοβίτης εργάτης, αφοσιωμένος στο έργο της επανάστασης και στην οικοδόμηση της σοσιαλιστικής κοινωνίας χάνει τη ζωή του εν ώρα υπηρεσίας και καθήκοντος, στην κηδεία του οι σύντροφοί του κάνουν την ύψιστη τιμή να τον θάψουν μαζί με το εργατικό του βιβλιάριο.

Αυτό το γεγονός όμως ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου, καθώς η χήρα του δεν μπορεί να πάρει την σύνταξη του νεκρού χωρίς το θαμμένο βιβλιάριο.

Ένας αφελής ανιψιός της προσφέρεται να διορθώσει τα πράγματα και μπλέκει σε ένα απίστευτο γραφειοκρατικό λαβύρινθο, σε έναν κόσμο από γραφεία υπηρεσίες και ατέλειωτες αναμονές, εχθρικό, καταπιεστικό, σχεδόν καφκικό, όπου η παράνοια συμβαδίζει με την ιλαρότητα και το τραγικό με το γελοίο.

Χώρα Παραγωγής Κούβα
Σκηνοθεσία Τόμας Γκουτιέρεζ Αλέα
Πρωταγωνιστούν Σαλβατόρ Γουντ, Σίλβια Πλάνας, Μανουέλ Εστανίλο, Γκασπάρ ντε Σαντελίσες

Ώρα έναρξης 21.00
Είσοδος Ελεύθερη