Το αδιαχώρητο στην πίτα του Χορευτικού – ΦΩΤΟ

Παρουσία εκατοντάδων φίλων του χορού και της παράδοσης, το Χορευτικό Τμήμα του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων έκοψε το πρωί της Κυριακής 12  Φλεβάρη την πρωτοχρονιάτικη πίτα του.

Το κλειστό γυμναστήριο «Κώστας Πετρόπουλος» στο «Κουκούλι», αποδείχθηκε «μικρό» για να χωρέσει τους 1500 και πλέον πατρινούς και πατρινές που το γέμισαν ασφυκτικά.

Οι φίλοι της παράδοσης και του λαϊκού μεγαλείου με αφορμή την κοπή της πίτας είχαν τη δυνατότητα να απολαύσουν ένα ξεχωριστό θέαμα, το οποίο προσέφεραν  όλα τα τμήματα του χορευτικού που συμμετείχαν  με περισσότερους από 600  χορευτές-τριες κάθε ηλικίας.

Μικροί και μεγάλοι, χωρισμένοι σε έξι ενότητες χόρεψαν χορούς απ΄ όλη την Πελοπόννησο – το Αιγαίο – την Κρήτη – Ήπειρο – Πόντο – Βόρεια Θράκη – χορούς από τον Έβρο .

Το ρυθμό έδινε η ορχήστρα με τον Βαγγέλη Δωρόπουλο στη  γκάιντα, το Γιάννης Κοτσάμπαση στο ακορντεόν και το παραδοσιακό συγκρότημα “ΑΡΤΥΜΑ” με τους Οικονόμου Γιάννη στο βιολί, την  Ελένη Παπαπροκοπίου στο λαούτο και Βασίλη Αδαμόπουλο στα κρουστά.

Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνας . Γεροπαναγιώτη αναφέρθηκε στην προσφορά των μελών του χορευτικού όχι μόνο στο χορό αλλά και γενικότερα στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Επίσης έκανε αναφορά και στον αγώνα το καλλιτεχνών ενάντια στην προσπάθεια υποβάθμισης της δουλειάς τους εκ μέρους της κυβέρνησης.

Ο υπεύθυνος  του χορευτικού Χρήστος Γιαννόπουλος αφιέρωσε το πρώτο κομμάτι  της πίτας στους δοκιμαζόμενους λαούς της Συρίας και της Τουρκίας, ευχαριστώντας δάσκαλους, παιδιά και γονείς για την προσφορά τους και την αλληλεγγύη τους με την βοήθεια που πρόσφεραν.

Στην κοπή της πίτας παρευρέθηκαν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτης Μελάς,  οι αντιδήμαρχοι Χρήστος Κορδάς, Διονύσης Πλέσσας, Νίκος Ασπράγκαθος,  Μιχάλης Αναστασίου, η πρόεδρος της κοινωφελούς του Πατρινού Καρναβαλιού Ήρα Κουρή και εκ μέρους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος ο αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Φίλιας.

Ευχές έστειλαν ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, ο βουλευτής Αχαΐας του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και η αντιδήμαρχος Τασία Τογιοπούλου.

Την πίτα ευλόγησε ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Αδαμάντιος Τσαγκάρης και ο πρεσβύτερος π. Κωνσταντίνος Τσαγκάρης.

Μετά την κοπή της πίτας κάτω από τις κερκίδες του Παμπελοποννησιακού  στήθηκε λαϊκό γλέντι στο οποίο συμμετείχαν περισσότερα από 1000 άτομα. Εκτός από τα παραδοσιακά όργανα τραγούδια ερμήνευσε και η Ορχήστρα του Χορευτικού με μαέστρο την Αψώμοτου Δήμητρα.

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες του στην Διοίκηση του ΠΕΑΚ για την παραχώρηση του κλειστού και της διοίκησης του Πανπελοποννησιακού για την παραχώρηση του χώρου κάτω από τις κερκίδες