«ΧΟΡΟΣ… ΕΝ ΧΡΟΝΩ, ΕΝ ΠΑΤΡΑΙΣ ΤΗ…», είναι ο τίτλος της παράστασης, η οποία ανεβαίνει την Κυριακή 11 Ιουνίου στις 9.00 το βράδυ, στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας 2017, από τη θεατρική Ομάδα φοιτητών του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, το Χορευτικό Τμήμα του Πολιτιστικού Ομίλου ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας «Τέχνης Κίνηση» και το Χορευτικό του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας.
Χορός, κίνηση, φως και λόγος συνθέτουν ένα ενιαίο τετράπτυχο πάνω στο οποίο βασίζεται η παράσταση που αναφέρεται στην ιστορία της Πάτρας κατά την περίοδο 1890-1900 έως 1950-1960.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
Βίντεο: Η Πάτρα από την αρχαιότητα έως το 1890.
1890 – 1900 «στο φως της ασετυλίνης» 1. Χασαποσέρβικο 2. Τσάμικο 3. Καλαματιανό Χορεύουν: Τα χορευτικά τμήματα των 33ου & 17ου Δημοτικών Σχολείων Πατρών
1900 – 1910 «αντιθέσεις» 1. Vales 2. Απτάλικο 3. Tango 4. Χασάπικο 5. Oriental (Χορηγία “Dirty Dancing Ε. Ανδριοπούλου”) Χορεύουν: Τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου Δασκάλων & Νηπιαγωγών Πάτρας και Διοικητικών Υπαλλήλων / Φοιτητών Τ.Ε.Ι. Δυτ. Ελλάδας
1910 – 1920 «…εκ της τέφρας» Επτάνησα 1. Θιακός 2. Μπάλος Κεφαλληνίας 3. Μεγάλος Ζακυνθινός Χορεύουν: Το χορευτικό Διοικητικών Υπαλλήλων / Φοιτητών Τ.Ε.Ι. Δυτ. Ελλάδας Μακεδονία – Θράκη 1. Λεβέντικος 2. Ντρίστα 3. Τροϊρω
Χορεύουν: Το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Δασκάλων & Νηπιαγωγών Πάτρας
1920 – 1930 «φωτιά ….. φωτιά» Μικρά Ασία – Πόντος 1. Ζεϊμπέκικο Περγάμου 2. Γιωργίτσα 3. Συρτός 4. Κότσαρι Χορεύουν: Το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Δασκάλων & Νηπιαγωγών Πάτρας
1930 – 1940 «καταχνιά» ‘Ηπειρος 1. Συρτό στα δύο 2. Ζαγορίσιος 3. Φεζοδερβέναγας Χορεύουν: Τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου Δασκάλων & Νηπιαγωγών Πάτρας και Διοικητικών Υπαλλήλων / Φοιτητών Τ.Ε.Ι. Δυτ. Ελλάδας Κρήτη 1. Ανωγειανός 2. Χανιώτικος 3. Πεντοζάλη Χορεύουν: Το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Δασκάλων & Νηπιαγωγών Πάτρας
1950 – 1960 «American dream της μπούλας»
Τραγούδι: «Όμορφη πόλη», Μ. Θεοδωράκης
Ο Πολιτιστικός Όμιλος του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας «Τέχνης Κίνηση», είναι νεοσύστατος, ιδρύθηκε μόλις, τον Σεπτέμβριο του έτους 2016.
Η διαδρομή, όμως, του χορευτικού τμήματος του Πολιτιστικού Ομίλου του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας, ξεκινάει παλαιότερα, από το έτος 2009, όταν λειτουργούσε υπό την αιγίδα του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων του Τ.Ε.Ι.
Πάτρας και αργότερα Δυτικής Ελλάδας. Με την ίδρυση του Πολιτιστικού Ομίλου του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας «Τέχνης Κίνηση», το χορευτικό τμήμα αποτελεί μία από τις δράσεις του. Οι λοιπές δράσεις του Π.Ο. είναι η εκμάθηση κρουστών, χορωδία και τμήμα δημιουργίας/χειροτεχνίας.
Συμμετέχει ενεργά σε εκδηλώσεις, φεστιβάλ και δρώμενα που εξελίσσονται στην πόλη μας.
Ιδιαίτερης αξίας είναι οι ετήσιες παραστάσεις που διοργανώνονται σε συνεργασία με το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Δασκάλων & Νηπιαγωγών, που είναι πάντα αφιερωμένες σε μία θεματική ενότητα και παρουσιάζονται στο Συνεδριακό Κέντρο του Τ.Ε.Ι.
Η αυξανόμενη πορεία του χορευτικού τμήματος οφείλεται στην μεγάλη αγάπη των μελών του για τον παραδοσιακό χορό και γενικότερα στην προσπάθεια για την διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Χοροδιδάσκαλος του χορευτικού τμήματος είναι, από το έτος 2009, ο Κωνσταντίνος Σουλτανάς, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής, Πανεπιστημιακός Υπότροφος του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας.
ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΑΣΚΑΛΩΝ & ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΠΑΤΡΑΣ
——————————————–
Η ιστορική διαδρομή του χορευτικού του Συλλόγου Δασκάλων & Νηπιαγωγών Πάτρας διαγράφεται από τα παλαιότερα χρόνια, όμως
επανιδρύθηκε και επαναλειτουργεί από το έτος 2009.
Η επιτυχημένη και συνεχώς αυξανόμενη πορεία του χορευτικού οφείλεται στις αγόγγυστες προσπάθειες της, αείμνηστης ΣΟΦΙΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗ, Δασκάλας στο 17ο
Δημοτικό Σχολείο, που με την μεγάλη της αγάπη για τον παραδοσιακό χορό και αφοσίωση σε αυτό που ήθελε, πέτυχε αυτό το αποτέλεσμα.
Συνοδοιπόρος στην προσπάθεια αυτή από το έτος 2009 στάθηκε ο χοροδιδάσκαλος Κωνσταντίνος Σουλτανάς, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής.
Το χορευτικό συμμετέχει ενεργά σε εκδηλώσεις, φεστιβάλ και δρώμενα που εξελίσσονται στην πόλη μας, στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.
Ιδιαίτερης αξίας είναι οι ετήσιες παραστάσεις του χορευτικού που διοργανώνονται σε συνεργασία με το χορευτικό του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας, είναι πάντα αφιερωμένες σε μία θεματική ενότητα και παρουσιάζονται στο Συνεδριακό Κέντρο του Τ.Ε.Ι.
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ «ΚΟΜΠΑΡΣΟΙ»
Η θεατρική ομάδα “ΚΟΜΠΑΡΣΟΙ” είναι φοιτητική ερασιτεχνική ομάδα του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας που δημιουργήθηκε το 2004.
Αρχικά αποτελούνταν μόνο από φοιτητές του Τμήματος Κοινωνικής εργασίας (6 ατόμων), ενώ σήμερα μετά, από 12 χρόνια, έχει 35 φοιτητές από όλες τις σχολές του ΤΕΙ. Σε όλη αυτή την χρονική διαδρομή των δέκα τριών (13) χρόνων έχουν ενταχθεί στην ομάδα 250 μέλη, φοιτητές και μη. Ο κύριος στόχος της ομάδας αυτής είναι το δέσιμο των μελών της ομάδας, το οικείο και όμορφο κλίμα μέσα σε αυτή. Μέσα από αυτό το κλίμα έρχεται η δημιουργία των θεατρικών έργων/δρώμενων, που κυρίως είναι εμπνευσμένα από τα ίδια τα μέλη τα οποία παρουσιάζονται στο τέλος κάθε χρονιάς.
Παραστάσεις της ομάδας
1) Θ2 (Θηλυκοί Θύτες) του Λάμπρου Αραπάκου (2005)
Παρουσιάστηκε ΣΕΡΡΕΣ, ΑΘΗΝΑ
2) «ΕΑΥΤΟΥ ΕΚΤΟΣ» του Λάμπρου Αραπάκου (2006)
Παρουσιάστηκε ΣΕΡΡΕΣ, ΑΘΗΝΑ, ΠΑΤΡΑ
3) «ΜΗ ΓΕΛΑΣ» του Λάμπρου Αραπάκου. (2007)
Παρουσιάστηκε ΣΕΡΡΕΣ, ΧΑΝΙΑ, ΠΑΤΡΑ, ΗΡΑΚΛΕΙΟ, ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
4) «Να σου πω ένα παραμύθι;» (2008)
5) «Γιατρός με το Ζόρι» του Μολιέρου (2008-2009)
Παρουσιάστηκε ΠΑΤΡΑ
6) «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε» του Λουίτζι Πιραντέλλο (2010)
Παρουσιάστηκε ΠΑΤΡΑ, ΓΙΑΝΝΕΝΑ
7) «Τουλούζ Λωτρέκ Η φαντασία της αμαρτίας» του Χριστοφή Χριστόφορου
Παρουσιάστηκε ΠΑΤΡΑ
8) «Και τη Χιονάτη την έφαγαν οι 7» του Ευάγγελου Κουφάκου (2011)
Παρουσιάστηκε ΠΑΤΡΑ, ΜΥΤΙΛΗΝΗ
9) «ΚΟΡΑΚΕΣ πάνω, κάτω ή ανάμεσα στα σύννεφα» του Ευάγγελου Κουφάκου (2012)
Παρουσιάστηκε ΠΑΤΡΑ, ΛΑΡΙΣΑ 10) «Έρωτος Ανάθεμα»
Παρουσιάστηκε ΛΑΡΙΣΑ, ΠΑΤΡΑ
11) ” Ωδίνες τοκετού” της Στεφανίας Κρομύδα
Παρουσιάστηκε ΠΑΤΡΑ, ΜΑΡΑΘΩΝΑ, ΑΘΗΝΑ
12) “Σήμερα δεν ήμαστε Αύριο ήμαστε ” , μια μαύρη κωμωδία.
Παρουσιάστηκε ΣΥΡΟ
13) “Στη χώρα του ποτέ και του για πάντα ” μια συρραφή όλων σχεδόν των προηγούμενων παραστάσεων για να γιορτάσουμε τα 10 χρόνια της ομάδας .
Παρουσιάστηκε ΠΑΤΡΑ
14) “Ονείρου 4″ βασισμένο σε μια σειρά βιβλίων του Χόρχε Μπουκάι ”φύλλα πορείας” Παρουσιάστηκε Πάτρα
15) “Κορώνα ή γράμματα” ένα χριστουγεννιάτικο παραμύθι.
Παρουσιάστηκε ΣΟΨΥ Πάτρας
16) “Ζωτικόν Ψεύδος” επηρεασμένη από το θεατρικό έργο του Αλεχάντρο Κασόνα”
Παρουσιάστηκε ΠΑΤΡΑ
17) “Το δέντρο της αλήθειας” , ένας ερευνητής ψάχνει να βρει το νόημα της ζωής . Παρουσιάστηκε Καφέ Γέφυρες , ΣΟΨΥ Πάτρας
18) “Κορώνα ή Γράμματα 2” , ένα χριστουγεννιάτικο παραμύθι.
Παρουσιάστηκε ΣΟΨΥ Πάτρας
Επιμέλεια χορευτικών Κων/νος Σουλτανάς, Πανεπιστημιακός Υπότροφος Τ.Ε.Ι. Δυτ. Ελλάδας, Καθ. Φυσικής Αγωγής. Δραματουργική σύνθεση – Αφήγηση Βασίλης Λάγιος Σκηνοθεσία – Σκηνογραφία Βασίλης Σουλτανάς Ενδυματολογική επιμέλεια Όλγα Καρβουνιάρη Χορηγοί παράστασης Αφοι Κομπατσιάρη Α.Ε., Σ.Κ.Ε.Κ. Μ. Ε.Π.Ε., Oceanic Security, Ν. Αρβανιτόπουλος Α.Ε.
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
“;}