Έκθεση της ζωγράφου-χαράκτριας Εύας Μελά στα Παλαιά Δημοτικά Λουτρά

«Ξεριζωμένοι» είναι ο τίτλος της έκθεσης η οποία θα φιλοξενείται από την προσεχή Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου έως και το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου, στο χώρο των Παλαιών Δημοτικών Λουτρών.

Η έκθεση πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από το Μπλόκο των προσφυγικών της Πάτρας και αποτελεί συνδιοργάνωση του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου Πατρών και Περιχώρων και του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων.

Περιλαμβάνει σχέδια και ζωγραφική της Εύας Μελά. Συμμετέχει ο Νίκος Χριστοφοράκης. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 7.00 το βράδυ της Δευτέρας 9 Δεκεμβρίου.

Η έκθεση θα λειτουργεί από Δευτέρα έως και Σάββατο από 10 το πρωί έως τη 1 μετά το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 70 χρόνια από το μπλόκο των προσφυγικών στις 7.00 το βράδυ της Δευτέρας 16 Δεκεμβρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου Φωκαίας 26 «Σπίτι πολιτισμού» διοργανώνεται συζήτηση με θέμα «Τέχνη και Εργατική Τάξη».

Στη συζήτηση παίρνουν μέρος οι Εύα Μελά (ζωγράφος- χαράκτρια), Χρήστος Γιαννόπουλος (Υπευθυνος Χορευτικού Τμήματος Δήμου Πατρέων), Νίκος Μπαλής (Υπεύθυνος Μουσικού Εργαστηρίου Παμμικρασιατικού).
Συντονίζει ο Κώστας Πελετίδης, πρόεδρος του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου Πατρών και Περιχώρων.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ
Η Εύα Μελά γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956. Είναι Ζωγράφος-Χαράκτρια και ασχολείται με εικονογραφήσεις βιβλίων και καλλιτεχνική επιμέλεια εντύπων, ζωγραφική σε κτίρια και επαγγελματικούς χώρους.

ΣΠΟΥΔΕΣ
1974 – 1980 Πτυχίο Χαρακτικής, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας, με δάσκαλο τον Λευτέρη Κανακάκι στο Προκαταρκτικό και τον Κώστα Γραμματόπουλο στη Χαρακτική
1979 – 1981 Πιστοποιητικό Σπουδών του Φροντιστηρίου Τυπογραφίας και Τέχνης του Βιβλίου, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας, με δάσκαλο τον Γιάννη Παπαδάκη
1981 – 1982 Σχέδιο και Ζωγραφική, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού (Ecole National Superieure des Beaux Arts), με αφορμή μια υποτροφία του Ε.Ο.Μ.Μ.Ε.Χ. για θέματα βιβλιοδεσίας
1985 – 1988 Μεταπτυχιακή Υπότροφος εσωτερικού του Ι.Κ.Υ. στην Χαρακτική

Για μεγάλο χρονικό διάστημα διδάχθηκε Χαρακτική κοντά στον χαράκτη Γιώργη Βαρλάμο

ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ
1985 Ζωγραφική – Σχέδια, Αίθουσα Τέχνης Αντήνωρ, Αθήνα
Ζωγραφική, Αίθουσα Τέχνης Εποχές, Αθήνα
1986 Ζωγραφική – Χαρακτική – Σχέδια, Γκαλερί Χρυσόθεμις, Χαλάνδρι
1991 Ζωγραφική – Χαρακτική, Αίθουσα Τέχνης Μαρία Παπαδοπούλου, Αθήνα
1992 Ζωγραφική, Bar Booze, Αθήνα
1995 Τέχνη Βιβλίου, Ζωγραφιές – Χαρακτική – Εξώφυλλα – Επιμέλεια.Ένωση Πτυχιούχων Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, Αθήνα
Ζωγραφική, Αίθουσα Τέχνης Μαρία Παπαδοπούλου, Αθήνα
1996 Ζωγραφική, Αίθουσα Τέχνης Τερρακόττα, Θεσσαλονίκη
1997 Ζωγραφική – Χαρακτική, Χώρος Σύγχρονης Τέχνης Αμυμώνη, Ιωάννινα
1998 Ζωγραφική – Χαρακτική, Αίθουσα Τέχνης Ναυπλίου
Ζωγραφική, Γκαλερί Χρυσόθεμις, Χαλάνδρι
1999 Ζωγραφική – Χαρακτική, Αίθουσα Τέχνης Λαβύρινθος, Κατερίνη
2001 Ζωγραφική, Αίθουσα Τέχνης Ζακύνθου Μαρία Πλατανιά
2002 Ζωγραφική, Αίθουσα Τέχνης Γιάννα Γραμματοπούλου, Αθήνα
2002 Ζωγραφική-Χαρακτική, Πολύεδρο, Πάτρα
2003 Ζωγραφική-Χαρακτική, Αίθουσα Τέχνης Λαβύρινθος, Κατερίνη
2004 Ζωγραφική – χαρακτική, Αίθουσα Τέχνης Εκφραση, Γλυφάδα
2005 Εικονογράφηση Αηδόνι και κουκουβάγια, της Μ. Λυρατζή, γκαλερί Aστρα, Αθήνα

ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ
1992 Ζωγραφική – Χαρακτική, Europa-Akademie Weissenfels – Galerie Oben, (Γερμανία)
2005 Χαρακτική, Zichiho Palace, Μπρατισλάβα Σλοβακίας

Ακόμη έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, στις περιοδεύουσες εκθέσεις του ΕΕΤΕ, με την Εταιρία Α.Τάσσος, σε εκθέσεις για την Ειρήνη, εκθέσεις του Φεστιβάλ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ, στις εκθέσεις Ελλήνων Εικονογράφων βιβλίων για παιδιά με την Καλλιτεχνική Εταιρία Αίσωπος, και σε πολλές άλλες ομαδικές.

ΒΡΑΒΕΙΑ – ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
1984 Ένα από τα δύο πρώτα βραβεία του Πανελλήνιου Καλλιτεχνικού Διαγωνισμού που προκήρυξαν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία για το σχεδιασμό γραμματοσήμου με θέμα “150 χρόνια της Αθήνας ως πρωτεύουσας του Κράτους”
1989 Τρίτο βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Σχεδιασμού Καλλιτεχνικού Βιβλίου με θέμα “Ύμνος εις την Ελευθερίαν” του Δ.Σολωμού, που προκήρυξε η Στέγη Καλών Τεχνών και Γραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού
2000 Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης Παιδικού Βιβλίου για το βιβλίο της Γεωργίας Ανεζίνη-Λεράκη “Η Περιπέτεια μιας Καρδερίνας”, εκδ. Σύγχρονη Εποχή. Απονεμήθηκε από το Yπουργείο Πολιτισμού
Βραβείο Εικονογράφησης 2000 για το βιβλίο της Γεωργίας Ανεζίνη-Λεράκη “Η Περιπέτεια μιας Καρδερίνας”, εκδ. Σύγχρονη Εποχή. Απονεμήθηκε από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.