«Ένας μεγάλος περίπατος μνήμης και ονείρου στην Πάτρα του 2023»

Ο «κύκλος» των υπαίθριων εκθέσεων στις συνοικίες της Πάτρας, οι οποίες περιλαμβάνουν έργα με γειτονιές της πόλης και τοπόσημά της, ξεκίνησε το πρωί της Κυριακής 3 Σεπτεμβρίου με την ανάπτυξή τους στην πλατεία Ζωοδόχου Πηγής της Παραλίας Προαστείου.
Οι υπαίθριες εκθέσεις περιλαμβάνουν έργα τα οποία είναι αναπαραγωγή έργων από τις μόνιμες συλλογές της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και της Δημοτικής Πινακοθήκης Πατρών. Οι εκθέσεις πραγματοποιούνται με την επιμέλεια της Ιστορικού Τέχνης Ξένιας Γιαννούλη, σε συνεργασία με τους εργαζόμενους στη Δημοτική Βιβλιοθήκη και την Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών.
Στο «άνοιγμα» της έκθεσης έδωσε το παρών και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου της Παραλίας Προαστείου κ. Παύλος Ζαβέρδας.
Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη σε δήλωσή της τόνισε τα εξής: «Με αφορμή τη διοργάνωση του Συμποσίου Ζωγραφικής, παρουσιάζονται δεκαέξι ζωγραφικά έργα από τις μόνιμες συλλογές της Βιβλιοθήκης και της Πινακοθήκης του Δήμου Πατρέων, στα οποία απεικονίζονται τοπία, τοπόσημα και γειτονιές της πόλης. Η επιλογή των έργων έγινε με την επιμέλεια της Ιστορικού Τέχνης κας Ξένιας Γιαννούλη, σε συνεργασία με τους εργαζόμενους της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και Πινακοθήκης.
Πρόκειται για μια εικαστική περιήγηση στην Πάτρα παλαιότερων εποχών, που στοχεύει να παρακινήσει το θεατή να στοχαστεί σχετικά με τους μετασχηματισμούς του αστικού τοπίου, καθώς και με τη σύγχρονη εμπειρία της πόλης, όπως τη βιώνει ο ίδιος και όπως αποδίδεται στα έργα των εικαστικών δημιουργών, που συμμετέχουν στο Συμπόσιο. Σε τελική ανάλυση ερχόμαστε αντιμέτωποι με τον καθοριστικό ρόλο του ανθρώπου και όλων των εκφάνσεων της ζωής του, που αφήνει αναπόδραστα το δικό του στίγμα στη διαμόρφωση και τη φυσιογνωμία του αστικού τοπίου.
Υπό αυτό το πρίσμα βλέπουμε την πόλη μας. Όχι ως κάτι το στατικό, έξω από τη ζωή των κατοίκων της, αλλά ως ένα ζωντανό οργανισμό, που καθημερινά μάχεται, παλεύει κόντρα στις σκούρες τονικότητες των προβλημάτων που όλοι αντιμετωπίζουμε, αναζητώντας το φως, το χρώμα, εν τέλει την ίδια τη ζωή».
• Όσοι σύλλογοι επιθυμούν να φιλοξενηθεί στη γειτονιά τους η υπαίθρια έκθεση να επικοινωνήσουν με την γραμματεία του Πολιτιστικού Οργανισμού στο τηλέφωνο 2610-390-937 (κ. Λαμπίρη) τις εργάσιμες ώρες και ημέρες.