Ένας χρόνος χωρίς τον Μίκη Θεοδωράκη – Συναυλία αφιέρωμα του Διεθνούς Φεστιβάλ με την Μπέττυ Χαρλαύτη στον παγκόσμιο συνθέτη – Ανοιχτό κάλεσμα από τον Δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη και την πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη

Οι αναφορές στη συναυλία αφιέρωμα στον παγκόσμιο Μίκη Θεοδωράκη, οι οποίες συνοδεύτηκαν και από ανοικτό κάλεσμα προς όλους να την παρακολουθήσουν, καθώς αναμένεται να αποτελέσει σταθμό στις φετινές φθινοπωρινές εκδηλώσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ της Πάτρας,  κυριάρχησαν στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν το μεσημέρι της Παρασκευής 2 Σεπτεμβρίου, ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης και η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη.

Ο Δήμαρχος της Πάτρας επεσήμανε ότι «σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από τον θάνατο το Μίκη θεοδωράκη. Ο Δήμος της Πάτρας και ο Πολιτιστικός Οργανισμός τιμά τον μεγάλο αυτό Έλληνα μουσικοσυνθέτη με εκδήλωση – συναυλία η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 4 Σεπτέμβρη και καλούμε όλη την πόλη να είναι εκεί. Να πορευθούμε μία ακόμα φορά μαζί του και να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα.

Παρόλο που ο Μίκης θεοδωράκης ως φυσική παρουσία δεν είναι κοντά μας, η γνήσια λαϊκότητα και διαχρονικότητα του έργου του αποδεικνύεται καθημερινά. Άλλωστε δεν υπάρχει συλλογικό αγώνας, απεργία, γιορτή, γλέντι που να μην ακούγονται τα τραγούδια του».

Ο Μίκης θεοδωράκης  πρόσθεσε ο κ. Πελετίδης,  «συνεχίζει και πορεύεται στη ζωή μέσα από εμάς, όπως συμβαίνει με όλους τους δημιουργούς που είναι διαχρονικοί, επειδή υπήρξαν γνήσια λαϊκοί. Το έργο του μένει αθάνατο, γιατί συνδέθηκε όσο κανένα άλλο, με τους αγώνες του λαού μας σε όλο τον 20ό αιώνα. Με τα τραγούδια του, ο λαός μας συνόδευσε την πάλη του για κοινωνική δικαιοσύνη, τις φυλακές, τις εξορίες και τα βασανιστήρια, αλλά και την ελπίδα του ότι ακόμα και στις στιγμές της ήττας, τίποτα δεν έχει τελειώσει ούτε έχει κριθεί ολοκληρωτικά.

Ξεχωρίζει ως δημιουργός, γιατί εκτός των άλλων, με τη μουσική του, έβαλε σε κάθε λαϊκό σπίτι της πατρίδας μας, τους μεγάλους μας ποιητές. Απέδειξε ότι η «υψηλή» ποίηση, δεν ανήκει στα μέγαρα και τα σαλόνια, αλλά μπορεί να συνοδεύσει την καθημερινότητα, το ψωμί και το κρασί γύρω από το οικογενειακό και φιλικό τραπέζι. Έτσι, η τέχνη μπορεί να συνδεθεί με το λαό και μέσα απ’ αυτή τη σύνδεση να τον εξυψώσει, να τον εμπνεύσει, αλλά και να εμπνευστεί η ίδια».

Κλείνοντας ο Δήμαρχος της Πάτρας τόνισε ότι: «είναι χρέος μας να μεταλαμπαδεύσουμε τη φλόγα του έργου του Θεοδωράκη στις επόμενες γενιές και θεωρούμε πως η εκδήλωση αυτή, είναι ένα «λιθαράκι» στην προσπάθειά μας να ανταποκριθούμε σε αυτό το χρέος, προβάλλοντας και αναδεικνύοντας το έργο του στο λαό και τη νεολαία της πόλης. Μίας πόλης, στην οποία έζησε για δύο χρόνια και ξεκίνησε και τις μουσικές του σπουδές. Η Πάτρα, θα συνεχίσει να τιμά και στο μέλλον το μεγάλο δημιουργό, άλλωστε ήδη έχει παρθεί απόφαση να δοθεί το όνομά του στο Δημοτικό Ωδείο της πόλης μας.

Στο σημείο αυτό, θα ήταν παράλειψή μας να μην ευχαριστήσουμε θερμά, έναν – έναν ξεχωριστά, όλους τους συντελεστές της συναυλίας, για τη συνεργασία τους μαζί μας, ώστε να προσφέρουμε την Κυριακή μία εκδήλωση αντάξια του καλλιτέχνη τον οποίο καλούμαστε να τιμήσουμε».

Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη από την πλευρά της επεσήμανε:

« Το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας συνεχίζει την ξεχωριστή φετινή του διαδρομή και το Φθινόπωρο, με αξιόλογες μουσικές και θεατρικές παραστάσεις.

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός και ο Δήμος της Πάτρας τιμούν ένα χρόνο μετά την απώλειά του, τον Μίκη Θεοδωράκη του οποίου το όνομα φέρει το Δημοτικό Ωδείο Πατρών. Πέρασε ένας  χρόνος και τα τραγούδια του συνεχίζουν και θα συνεχίσουν στο μέλλον να περνάνε από στόμα σε στόμα, από γενιά σε γενιά. Τραγούδια που συνεχίζουν να συγκινούν, να φέρνουν σε επαφή τις νέες γενιές με τις λαμπρότερες αγωνιστικές σελίδες της Ιστορίας που έγραψε ο λαός μας.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 9.30 το βράδυ την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Θερινό Θέατρο Πάτρας και εκτός από την Μπέττυ Χαρλαύτη η οποία από την νεότερη γενιά καλλιτεχνών αποτελεί την  κατ’ εξοχήν ερμηνεύτρια για το  έργο του Μίκη, που λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν μπόρεσε  να παρευρεθεί στη συνέντευξη, συμμετέχει εξαμελής ορχήστρα καταξιωμένων μουσικών και η Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου «Μίκης Θεοδωράκης»,  τη μουσική διεύθυνση της οποίας θα έχει η  Λίνα Γερονίκου.

Επόμενος σταθμός η μεγάλη συναυλία αφιέρωμα στον σπουδαίο λαϊκό ερμηνευτή Δημήτρη Μητροπάνο, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 9.30 το βράδυ της Τρίτης 13 Σεπτεμβρίου αποτελεί ένα ακόμα σημείο αναφοράς των εκδηλώσεων του Σεπτεμβρίου.

Σπουδαίοι καλλιτέχνες όπως ο Μίλτος Πασχαλίδης, η Πέγκυ Ζήνα, ο Δημήτρης Μπάσης, ο Κώστας Τριανταφυλλίδης, και ο Γιώργος Σαμπάνης, ενώνουν τις φωνές τους έχοντας ένα κοινό χαρακτηριστικό, τον απέραντο σεβασμό κι αγάπη για τον Δημήτρη Μητροπάνο.

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός συνεχίζει να υποχρηματοδοτείται. Τα μόνα έσοδα που έχει είναι από την επιχορήγηση του Δήμου. Ο Δήμος θα ’πρεπε να ’χει επιχορήγηση 91 εκ. ευρώ! Αντ’ αυτού από το 2010 έχει 23 εκ.€! Τη φετινή χρονιά του Υπουργείο Πολιτισμού δεν επιχορήγησε ούτε με ένα ευρώ το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας.  Σ’ αυτό το πλαίσιο κάνουμε διαχείριση, πορευόμαστε σ’ ένα εχθρικό περιβάλλον, γι’ αυτό διαμαρτυρόμαστε και διεκδικούμε αυτά που δικαιούμαστε.

Παρ’ όλα αυτά και φέτος λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική κατάσταση των δημοτών, διαμορφώσαμε την τιμή του εισιτηρίου στα 10€, 7€ για ανέργους και 5€ ομαδικό για συλλογικότητες, έτσι ώστε να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις όλοι κι όχι μόνο όσοι έχουν τη δυνατότητα. Να σημειώσουμε ότι αρκετές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο, όλο το μήνα Ιούνιο και Ιούλιο, όπως ο Δημοτικός Κινηματογράφος, το Φεστιβάλ στις γειτονιές, το Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου κ.ά.».

Στη συνέντευξη παραβρέθηκε η μαέστρος Λίνα Γερονίκου, η οποία στη συναυλία αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη θα έχει τη μουσική διεύθυνση της χορωδίας του Δημοτικού Ωδείου το οποίο συμμετέχει στην εκδήλωση.

Η κ. Γερονίκου μεταξύ άλλων ανέφερε ότι « αποτελεί ξεχωριστή στιγμή για την Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Πατρών η συμμετοχή στη συναυλία της Κυριακής και η δυνατότητα που δίνεται να συνοδεύσει την Μπέττυ Χαρλαύτη σε τραγούδια και μελωδίες πολλές από τις οποίες είναι αγαπημένες και παγκοσμίως γνωστές. Είναι ιδιαίτερη η χαρά που η Χορωδία θα συμμετάσχει στην ερμηνεία δυο εκ των τελευταίων τραγουδιών του Μίκη θεοδωράκη που έχουν ηχογραφηθεί μετά το θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη και θα ακουστούν σε πρώτη εκτέλεση από την Μπέττυ Χαρλαύτη».