Αφιέρωμα στον Luis G. Berlanga: Προβολή της ταινίας Καλώς Ορίσατε Κύριε Μάρσαλ”

Από τον κόσμο της φιγούρας στον κόσμο του «σελιλόϊντ» περνά στις 9.00 το βράδυ της Παρασκευής 13 Σεπτεμβρίου η ενότητα «Το θέατρο Σκιών συναντά τον Κινηματογράφο», που διοργανώνει στο Λαϊκό Θέατρο της οδού Γερμανού, ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων.

Τίτλος της ταινίας «Καλώς Ορίσατε Κύριε Μάρσαλ» (Binvenido Mr. Marshall) που προβάλλεται στο πλαίσιο του αφιερώματος στον Ισπανό σκηνοθέτη Luis G. Berlanga, μέσα από την οποία ξυπνάνε αυτομάτως και …Ελληνικές μνήμες, καθώς πραγματεύεται αντιδράσεις και παράγωγα, σε μια Ισπανική κοινωνία του περιβόητου σχεδίου Μάρσαλ, που τόσο καλά γνωρίζει και η Ελλάδα.

Πρόκειται για την πρώτη από τις τρεις ταινίες που θα προβληθούν, προϊόν συνεργασίας του Πολιτιστικού Οργανισμού με τον «Γυμνό Οφθαλμό», την Ισπανική πρεσβεία και το Ινστιτούτο «Θερβάντες».

Στο πλαίσιο της ενότητας θα προβληθούν άλλες τρεις ταινίες σε συνεργασία με το studio «Παράλληλο Κύκλωμα».

Η ταινία
Το Βιγιάρ δελ Ρίο είναι ένα φτωχό και ξεχασμένο χωριουδάκι, όπου δεν συμβαίνει ποτέ τίποτα που να σπάει την καθημερινότητα. Μόνον η άφιξη της λαϊκής τραγουδίστριας Κάρμεν Βάργας και του πληρεξουσίου και εκπροσώπου της Μανόλο δίνουν μια καινούρια νότα στη βαρετή ζωή του χωριού.

Εκείνο το ίδιο πρωί, εμφανίζεται αίφνης ένας απεσταλμένος της κυβέρνησης, ο οποίος ανακοινώνει ότι από στιγμή σε στιγμή θα εμφανιστεί μια επιτροπή αμερικανών αξιωματούχων του Σχεδίου Μάρσαλ που προσφέρει οικονομική βοήθεια στη χώρα.

Με το που το μαθαίνει ο δήμαρχος του χωριού, αποφασίζει να μασκαρέψει όλους τους κατοίκους με τις πιο αυθεντικές φορεσιές της Ανδαλουσίας, ώστε να καταπλήξει τους επισκέπτες και ν’ αποσπάσει μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια…

Σκηνοθεσία Luis García Berlanga
Έτος Παραγωγής 1952
Διάρκεια ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ – 95 min
Παραγωγή Χώρα Ισπανία

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό
Ώρα έναρξης 21.00