Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών – ‘Εκθεση

Μία από τις σημαντικότερες εκθέσεις της εικαστικής περιόδου 2016-2017 ανοίγει τις πύλες της την προσεχή Δευτέρα 7 Νοεμβρίου στις  8.00 το βράδυ στην πόλη της Πάτρας.

 

Στη Δημοτική Πινακοθήκη του Δήμου Πατρέων – η οποία επί δεκαετίες έχει αφήσει το δικό της στίγμα στα εικαστικά δρώμενα της Δυτικής Ελλάδας και όλης της χώρας – θα φιλοξενηθούν έργα τριών ξεχωριστών δημιουργών.

 

Πρόκειται για έργα των Στέφανου Δασκαλάκη, Μιχάλη Μαδένη και Γιώργου Ρόρρη, τα οποία θα εκτίθενται έως και το Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2017.

 

Κυρίαρχο στοιχείο της έκθεσης ο ανθρωποκεντρικός χαρακτήρας των έργων.

 

Ο ζωγράφος και  επιμελητής της έκθεσης Νίκος Καλατζής στο σημείωμά του για την έκθεση αναφέρει μεταξύ άλλων:  «Η αγάπη τους για την ‘παράσταση’ που ο καθένας τους προσεγγίζει με το ιδιαίτερο προσωπικό του ύφος, προσδίδει στα έργα τους αισθητική επέκταση και ποιότητα που διευρύνει αυτό που παραλάβαμε από τους παλαιότερους.  

Στη χώρα μας, που το φως κυριαρχεί, μας αρέσει να βλέπουμε αυτά που το φως αναδεικνύει. Μάθαμε και επιλέξαμε την εικόνα, τη μορφή, την αλήθεια, την ομορφιά, την ευγένεια… και όχι τα αιώνια ερωτηματικά, τους ατέρμονους στοχασμούς, τα «αβίωτα» μονοπάτια, την ασχήμια, ή τη χυδαιότητα.

Ο Δασκαλάκης, ο Μαδένης, ο Ρόρρης ακολουθούν με την δουλειά τους τον προσωπικό τους δρόμο, που δεν βγάζει στα αδιέξοδα της ‘’αναίτιας’’ και ακραίας αφαίρεσης ή σε ό,τι άλλο, που η μόδα επιβάλλει με τις ποικίλες της μορφές. Η ψυχή μας ακουμπάει σ’ αυτό που πραγματικά θέλουμε και αγαπάμε και όχι σε ότι επιπόλαιο κατά καιρούς μας προτείνουν.»

 

O Στέφανος Δασκαλάκης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1952. Σπούδασε ζωγραφική στην ΑΣΚΤ της Αθήνας, στο εργαστήριο του Γιώργου Μαυροΐδη (1970-1974) και συνέχισε τις σπουδές του στη Λυών και στο Παρίσι (1978-81), όπου παρακολούθησε το εργαστήριο του Leonardo Cremonini στην École Nationale Supérieure des Beaux-Αrts. Μαθήτευσε επίσης για ένα διάστημα κοντά στο Γιάννη Τσαρούχη. 

Έχει πραγματοποιήσει αρκετές ατομικές εκθέσεις, κυρίως στην Ελλάδα, κι έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Γαλλία, Βέλγιο, Ιταλία, Η.Π.Α., κ.ά.). Ήταν μεταξύ των 17 νέων ζωγράφων που παρουσιάστηκαν το 1990 στην (ιστορική, πλέον) έκθεση Για ένα νέο Ουμανισμό, που επιμελήθηκε η Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα στο Πολιτιστικό Κέντρο Espace des Esselieres του Villejuif, στο Παρίσι.

Έργα του βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη, στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας, στο Μουσείο Φρυσίρα, στην Πινακοθήκη Κουβουτσάκη και σε άλλες ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, στην Γαλλία και στο Βέλγιο. ει και εργάζεται στην Αθήνα.

 

 

Ο Μιχάλης Μαδένης γεννήθηκε στην Κομοτηνή το 1960. Αρχικά έκανε μαθήματα ζωγραφικής στο εργαστήριο του Νίκου Στέφου και μετά σπούδασε στην ΑΣΚΤ της Αθήνας (1985-1990, με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, με δασκάλους τους Τριαντάφυλλο Πατρασκίδη και Παναγιώτη Τέτση. Αποφοίτησε με διάκριση.  Το 1991 βρίσκεται στην Ολλανδία όπου με υποτροφίες από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών και από το Ολλανδικό κράτος συνέχισε τις σπουδές του στη Vrije Accademie voor Beeldende Kunsten της Χάγης και στη Rijksakademie του Άμστερνταμ, από την οποία αποφοίτησε το 1994.

Το 1992 παρουσίασε την πρώτη του ατομική έκθεση στην Αθήνα (Νέες Μορφές) και το 1994 επέστρεψε οριστικά στην Ελλάδα. 

Έχει παρουσιάσει το καλλιτεχνικό του έργο του σε πολλές ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα, και συμμετείχε σε αρκετές ομαδικές, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Ολλανδία, Κίνα, Γερμανία, Τουρκία, Αίγυπτο).

Από το 2003 εργάζεται στην Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, στον τομέα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και στο παιδικό εργαστήρι.

 

 

Ο Γιώργος Ρόρρης γεννήθηκε στον Κοσμά Κυνουρίας το 1963. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, με δασκάλους τον Παναγιώτη Τέτση και τον Γιάννη Βαλαβανίδη (1982-1987). Συνέχισε τις σπουδές του στην École Nationale Supérieure des Beaux-Arts στο Παρίσι με δάσκαλο τον Λεονάρντο Κρεμονίνι (1988-1991), με υποτροφίες του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αδερφών Π. Μπακαλά.

Συνεργάστηκε με το Κέντρο Γραμμάτων και Τεχνών Άποψη (1996–2002) και από το 2002 συνεργάζεται με την Ομάδα Τέχνης Σημείο, διδάσκοντας ζωγραφική.

Το 2001 τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με το βραβείο «Νέος Ζωγράφος κάτω των 40 ετών» και το 2006 έλαβε τιμητική διάκριση για το σύνολο του έργου του από το Κοινωφελές Ίδρυμα «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης». 

Έχει παρουσιάσει περιορισμένο αριθμό ατομικών εκθέσεων, κυρίως στην Αθήνα, με σταθερή συνεργασία με την Αίθουσα Τέχνης Μέδουσα, αλλά και στο Παρίσι (1996) και στη Νέα Υόρκη (2004). Συμμετείχε στην έκθεση Για ένα νέο Ουμανισμό, που επιμελήθηκε η Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα στο Espace des Esselieres (Villejuif, Παρίσι, 1990) και σε πολλές άλλες ομαδικές εκθέσεις και διεθνείς διοργανώσεις, σε Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Η.Π.Α., κ.α. Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

 

Τα έργα της έκθεσης παραχωρήθηκαν ευγενώς από την Εθνική Πινακοθήκη ‐ Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, το Μουσείο Βορρέ, τους συλλέκτες Μαρίνα Λαμπράκη‐Πλάκα (Διευθύντρια Εθνικής Πινακοθήκης), Σωτήρη Φέλιο, Θανάση Μιχαηλίδη, Γιώργο και  Αλίνα Δημαράκη

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν ανοιχτές ξεναγήσεις για το κοινό από τους ίδιους τους δημιουργούς τις εξής ημερομηνίες:

*Δευτέρα 14 Νοεμβρίου Από τον ζωγράφο Μιχάλη Μαδένη, στις 19.00

*Δευτέρα 28 Νοεμβρίου Από τον ζωγράφο Γιώργο Ρόρρη, στις 19.00

*Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου Από τον ζωγράφο Στέφανο Δασκαλάκη, στις 19.00

Δημοτική Πινακοθήκη Μαιζώνος 110. (ισόγεια αίθουσα Βιβλιοθήκης)

Ώρες λειτουργίας Τρίτη-Παρασκευή 8.30-14.30. Σάββατο 10.00-14.00

                                 Κυριακή & Δευτέρα κλειστά