Ιστορικό

Το Δημοτικό Ωδείο Πατρών ιδρύθηκε το 1986, επί Δημαρχίας κ. Θ. Άννινου. Διευθυντές του Δημοτικού Ωδείου διετέλεσαν για το χρονικό διάστημα 1986-1988 ο Π. Βεντούρας, για την περίοδο 1988-1995 ο Δημ. Μποντίνης, τέλος από το 1995 έως και σήμερα Καλλιτεχνικός Διευθυντής είναι ο Γεράσιμος Βουτσινάς.

Στα πρώτα στάδια της λειτουργίας του, διέθετε σχολές Πιάνου, Κιθάρας, Μονωδίας Χάλκινων Πνευστών (τρομπόνι) και Βυζαντινής Μουσικής, ενώ φοιτούσαν 80, περίπου μαθητές. Τα έτη 1987 έως 1995 εκτός των ήδη υπαρχόντων τμημάτων, άρχισαν να διδάσκονται και Ξύλινα Πνευστά (φλάουτο), Ακορντεόν, Σαντούρι, Ηλεκτρική Κιθάρα και Ντραμς. Το 1991 ιδρύθηκε η Ορχήστρα Εγχόρδων «Οι Σολίστ της Πάτρας», όπου αποτέλεσμα της ύπαρξης της Ορχήστρας αυτής στο Δημοτικό Ωδείο ήταν και η ίδρυση της σχολής Εγχόρδων με τη διδασκαλία σε αυτή Βιολιού και Βιολοντσέλου. Το χρονικό αυτό διάστημα φοιτούσαν στο Ωδείο 150 περίπου μαθητές.

Το Δημοτικό Ωδείο είναι σήμερα ένα μουσικό σχολείο υψηλών προδιαγραφών το οποίο έχει καταγραφεί σε Πανελλήνιο επίπεδο ως ένα από τα πλέον αξιόπιστα Μουσικά Ιδρύματα. Με την συμπλήρωση πλέον όλων των σχολών και τμημάτων φοιτούν κατ΄ έτος περίπου 550 μαθητές.

Το επίπεδο της Εκπαιδευτικής λειτουργίας δηλώνεται:

1. Με την δημιουργία και συνεχή παρουσία στην πόλη και εκτός αυτής των μαθητικών συνόλων, της Ορχήστρας Δωματίου (Συμφωνικό σχήμα),της Ορχήστρας Παραδοσιακών Οργάνων, της Μαθητικής Χορωδίας, του Βυζαντινού Χορού, του Συνόλου «Κρούσις», των συνόλων Μουσικής Δωματίου, Μπαρόκ Μουσικής και Μοντέρνου τμήματος(σύνολα Jazz,Rock).

2. Με τις εισαγωγές αποφοίτων του Ωδείου σε Ανώτατες Μουσικές Ακαδημίες του εξωτερικού. Ενδεικτικά αναφέρονται μερικά ιδρύματα: Τμήμα Μουσ. Σπουδών  Πανεπιστημίου Στρασβούργου, Ανώτατη Μουσική Ακαδημία Βιέννης, Ωδείο Τσαϊκόφσκι, Ακαδημία Gnessin’s, Hochschule του Detmold,της Καρλσρούης, της Κολωνίας, Βασιλική Ακαδημία του Ρότερνταμ της Χάγης, της Κοπεγχάγης κ ά, εκτός βεβαίως των δεκάδων μαθητών του Ωδείου οι οποίοι φοίτησαν και φοιτούν στα μουσικά τμήματα των Ελληνικών Πανεπιστημίων.

3. Τα βραβεία σε Πανελληνίους και Διεθνής Διαγωνισμούς τα οποία έχουν αποσπάσει οι μαθητές του Ωδείου.

4. Την συμμετοχή τελειόφοιτων και αποφοίτων του Ωδείου, μετά από διαγωνισμούς σε Ορχήστρες Νέων του Εξωτερικού, «Ορχήστρα Νέων της Μεσογείου», «Ορχήστρα Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης» κ.λ.π.

Όλα τα ανωτέρω δηλώνουν με ανάγλυφο τρόπο ότι το Δημοτικό Ωδείο, με υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικό προσωπικό έχει κατορθώσει να αναπτύξει αξιοζήλευτες εκπαιδευτικές – πολιτιστικές δραστηριότητες και να τις αναδείξει.