Διαβήκαν… δρόμους και πέρασαν σοκάκια για να γεμίσουν το Θερινό Δημοτικό Θέατρο

Μια ακόμα ξεχωριστή συναυλία άφησε το βράδυ της Δευτέρας 17 Ιουλίου σημαντικό αποτύπωμα στο φετινό Διεθνές Φεστιβάλ της Πάτρας, με το Δημοτικό Θερινό Θέατρο της οδού Ρίτσου να κατακλύζεται από το κοινό το οποίο παρακολούθησε το αφιέρωμα στο σπουδαίο Έλληνα συνθέτη, τραγουδιστή και δεξιοτέχνη του μπουζουκιού Γιώργο Ζαμπέτα
Οι φίλοι της μουσικής και του λαϊκού τραγουδιού απόλαυσαν αγαπημένα τραγούδια του Γιώργου Ζαμπέτα ο οποίος στη διάρκεια του καλλιτεχνικού του βίου έγραψε περισσότερα από 250 τραγούδια, ενώ συμμετείχε σε πάρα πολλές κινηματογραφικές ταινίες.
Η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων Δήμου Πατρέων «Θανάσης Τσιπινάκης» με την Ρίτα Αντωνοπούλου, τον Γιάννη Διονυσίου και την Ασπασία Στρατηγού παρουσίασε ένα ξεχωριστό πρόγραμμα του μεγάλου λαϊκού τραγουδιστή σε μουσική διεύθυνση Αναστάσιου Συμεωνίδη, ενορχηστρώσεις-κιθάρα Μανόλη Ανδρουλιδάκη και καλλιτεχνική Διεύθυνση Βάγιας Ζεπάτου.
Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που ένα – ένα τα μέλη της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης», εναπόθεταν στη θέση όπου καθόταν επι 30 χρόνια το μέλος της ορχήστρας Μαίρη Ζεπάτου, η οποία έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, ένα λουλούδι.
Το αφιέρωμα στο Γιώργο Ζαμπέτα προλόγισε η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, η οποία ανέφερε τα εξής:
«Με τη σημερινή συναυλία – αφιέρωμα στο Γιώργο Ζαμπέτα συνεχίζεται η αντίστοιχη ενότητα του Διεθνούς φεστιβάλ της Πάτρας στους μεγάλους Έλληνες συνθέτες και τραγουδιστές.
Απόψε θα έχουμε την τύχη να απολαύσουμε αγαπημένα τραγούδια του σπουδαίου Έλληνα συνθέτη, τραγουδιστή και ξεχωριστού δεξιοτέχνη του μπουζουκιού, ο οποίος στη διάρκεια του καλλιτεχνικού του βίου έγραψε περισσότερα από 250 τραγούδια, ενώ συμμετείχε σε πάρα πολλές κινηματογραφικές ταινίες.
Το έργο του Ζαμπέτα πλούσιο και σε ορισμένες παραμέτρους ήταν μοναδικό. Ο πιο μελωδικός συνθέτης, βάρδος του λαϊκού τραγουδιού γεννήθηκε στις 25 Ιανουαρίου του 1925 στην Αθήνα. Τα πρώτα μαθήματα στο μπουζούκι τα πήρε από τον κουρέα πατέρα του και από το 1950 άρχισε να εργάζεται επαγγελματικά σε λαϊκά κέντρα. Στη δισκογραφία μπήκε το 1953.
Το 1959 ο Μάνος Χατζιδάκις τον έκανε «σολίστ» στις συνθέσεις του. Τα επόμενα χρόνια, ο Γιώργος Ζαμπέτας «κέντησε» με τις ξεχωριστές πενιές του τις εισαγωγές και τα τραγούδια των Θεοδωράκη, Ξαρχάκου, Πλέσσα, Μαρκόπουλου, Μαρκέα, Καπνίση και πολλών άλλων συνθετών. Έγραψε ακόμα τραγούδια με τους Πυθαγόρα, Καγιάντα, Πρετεντέρη, Παπαδόπουλο, Τζεφρώνη, Μπακογιάννη και Παπαγιαννοπούλου, ενώ συνεργάστηκε στενά με τον κορυφαίο στιχουργό Χαράλαμπο Βασιλειάδη – Τσάντα, τον ποιητή Δημήτρη Χριστοδούλου και τον Αλέκο Σακελλάριο.
Με τα τραγούδια του ανέδειξε μια ολόκληρη γενιά τραγουδιστών: Τόλης Βοσκόπουλος, Μαρινέλλα, Δημήτρης Μητροπάνος, Βίκυ Μοσχολιού, Σταμάτης Κόκοτας, Δούκισσα κ.α.
Τον γνωρίσαμε μέσα από τα τραγούδια του. Αυτές τις γενναιόδωρες αξεπέραστες μελωδίες του, τη δεξιοτεχνία του στο μπουζούκι, το χιούμορ, την αθυροστομία του, το θέαμα που έστηνε πάντα.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο Λευτέρης Παπαδόπουλος μιλώντας γι’ αυτόν τον κατέταξε «ως συνθέτη μέσα στην πρώτη δεκάδα των μεγάλων μορφών του ρεμπέτικου και λαϊκού μας τραγουδιού” και “Ως μπουζουξή στους καλύτερους από την άποψη του προσωπικού ήχου και ως σόουμαν στους μοναδικούς, για να συμπληρώσεις πως «αν είχε γεννηθεί στην Αμερική θα πρωταγωνιστούσε, πιθανότατα, στην παγκόσμια σκηνή”.
Η συναυλία αυτή είχε αποφασιστεί να πραγματοποιηθεί πριν από ένα χρόνο και να είναι αφιερωμένη στο μαέστρο και ιδρυτή της ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων Θανάση Τσιμπινάκη για τη συμπλήρωση 10 χρόνων από το θάνατό του.
Αυτές τις μέρες είχαμε επίσης μια σημαντική απώλεια. «Έφυγε» από κοντά μας η Μαίρη Ζεππάτου, η οποία ήταν επι τριάντα χρόνια μέλος της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων, στην οποία θέλουμε να αφιερώσουμε αυτή τη συναυλία.
Παράλληλα θέλω να απευθύνω ένα ευχαριστώ στην Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων Δήμου Πατρέων, την Ρίτα Αντωνοπούλου, τον Γιάννη Διονυσίου και την Ασπασία Στρατηγού που θα παρουσιάσουν ένα ξεχωριστό πρόγραμμα του μεγάλου λαϊκού τραγουδιστή σε μουσική διεύθυνση Αναστάσιου Συμεωνίδη και ενορχηστρώσεις-κιθάρα Μανόλη Ανδρουλιδάκη, την Βάγια Ζεπάτου η οποία έχει τη Καλλιτεχνική Διεύθυνση, τον Ηλία Καρακαβέλια που θα βρίσκεται απόψε στο μπάσο και τον Γιάννη Καρακασίδη που θα τον απολαύσουμε στα τύμπανα».
Η επόμενη συναυλία από την ενότητα των αφιερωμάτων στους μεγάλους Έλληνες συνθέτες και τραγουδιστές θα πραγματοποιηθεί στις 9.30 το βράδυ της Δευτέρας 31 Ιουλίου στο Παμπελοποννησιακό στάδιο και θα αφορά στο Στέλιο Καζαντίδη. Τίτλος της συναυλίας «Εγώ δε ζω γονατιστός». Είκοσι δύο χρόνια χωρίς τον Στέλιο Καζαντζίδη, είκοσι δύο χρόνια χωρίς τη μεγαλύτερη λαϊκή φωνή του τόπου μας, το κοινό της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής θα ανταμώσει με μοναδικές μουσικές θύμισες και θα απολαύσει τραγούδια του τα οποία σφράγισαν ολόκληρες γενιές. Ερμηνεύουν : Γιώργος Μαργαρίτης Κώστας Μακεδόνας, , ο Στέλιος Διονυσίου και η Χριστιάννα Γαλιάτσου.