Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας. Ένα διήμερο γεμάτο κινηματογράφο για νέους και παιδιά θα είναι το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 19 και 20 Ιουλίου..

Ένα διήμερο γεμάτο κινηματογράφο για νέους και παιδιά θα είναι το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 19 και 20 Ιουλίου για το Διεθνές Φεστιβάλ της Πάτρας, όπου στο πλαίσιο της δεύτερης και  τρίτης ημέρας της ενότητας, θα προβληθούν στο αίθριο του παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου,  δυο ταινίες μεγάλου και δύο ταινίες μικρού μήκους.

 

Στις 9. 00 το βράδυ του Σαββάτου οι προβολές θα ξεκινήσουν με την παρουσίαση της ταινίας μικρού μήκους « Η κουκούλα που φωσφόριζε» του Σατσούκι Οκάουα και θ’ ακολουθήσει η προβολή της ταινίας  μεγάλου μήκους « Ο Βασιλιάς των μασκών» του Γου Τιαν Μινγκ.

 

Την Κυριακή την σκυτάλη παίρνει η μικρού μήκους ταινία « Φιλοδοξία» του Αινούρ Ασκάρο για ν’ ακολουθήσει η ταινία μεγάλου μήκους « Το παιδί ζιγκ ζαγκ» του Βινσέντ Μπάλ.

 

Το διήμερο 21 και 22 Ιουλίου στο πλαίσιο της ενότητας «νεανικού και παιδικού κινηματογράφου, θα πραγματοποιηθεί εργαστήρι κινηματογραφικής παραστασεογραφίας με θέματα από τους Μύθους του Αισώπου, stop motion animation με την τεχνική  stop motion με διδάσκοντα τον Κώστα Κατράκη.

 

Η ενότητα του νεανικού και παιδικού κινηματογράφου πραγματοποιείται από το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Ολυμπίας για παιδιά και νέους και το «Νεανικό Πλάνο».

 

 

Οι είσοδος στις προβολές και η συμμετοχή στο εργαστήρι είναι δωρεάν.   

 

 

  Ο βασιλιάς των μασκών

 

        Μια ταινία του Yu Tian Ming

 

 

Fiction, έγχρωμο, 101΄, Κίνα, 1996

 

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ    Yu Tian Ming

 

ΣΕΝΑΡΙΟ            Wei Ming Lun

 

ΜΟΥΣΙΚΗ           Zao Ji Ping

 

ΗΘΟΠΟΙΟΙ                   Tsu Yuk (Bian Lian Wung)

Ciao Yim Yin (Doggie)

Zhang Riu Yang (Tien Che)

Zhao Zhigana (Liang Sao Lang)

 

Ο Βασιλιάς των Μασκών είναι ένας ηλικιωμένος πλανόδιος καλλιτέχνης, δάσκαλος της τέχνης της Όπερας των Σιτσουάν στην πολύ γρήγορη αλλαγή  μασκών ώστε να φαίνεται σαν μαγικό κόλπο. Ο μοναχογιός του πέθανε πριν από καιρό και θέλει να βρει έναν κληρονόμο όχι μόνο για τον εαυτό του αλλά για την τέχνη του. Σύμφωνα με την παράδοση, η τέχνη δεν πρέπει να κληροδοτηθεί στον οποιοδήποτε αλλά στον απ’ ευθείας απόγονο και μόνο σε αγόρι, ποτέ σε κορίτσι. Ο Βασιλιάς των Μασκών ανακαλύπτει ένα χαριτωμένο αξιαγάπητο αγόρι που πωλείται και το παίρνει στο σπίτι του. Το αγόρι, που ονομάζεται Ντόγκι, και προσφέρει στον Βασιλιά των Μασκών μια απεριόριστη τρυφερότητα η οποία του είχε λείψει για καιρό. Όμως τότε ο Βασιλιάς διαπιστώνει ότι ο Ντόγκι είναι στην πραγματικότητα  κορίτσι. Προσπαθεί να το διώξει. Η Ντόγκι, που δεν έχει κανένα να την φροντίσει τον ικετεύει να την αφήσει να μείνει μόνο και μόνο για να του μαγειρεύει και να καθαρίζει. Τελικά υποχωρεί και την προπονεί στα ακροβατικά που τα εκτελεί στον δρόμο μαζί του.

Μια μέρα, η Ντόγκι ανακαλύπτει ένα νεαρό αγόρι που το είχαν απαγάγει γκάνγκστερς. Δεν αντιλαμβάνεται ότι είναι γιος μιας πλούσιας οικογένειας. Το μόνο που σκέφτεται είναι ότι επιτέλους, ο ‘παππούς’ της, ο Βασιλιάς των Μασκών, μπορεί να έχει ένα αρσενικό κληρονόμο. Κι από κει ξεκινάει μια μεγάλη περιπέτεια…

 

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

 

Η ταινία έχει πάρει πάνω από 25 διεθνή βραβεία

 

Ο σκηνοθέτης Γου Τιαν Μινγκ  αναγνωρίζεται απ’ την περίφημη τέταρτη γενιά  των κινέζων κινηματογραφιστών ως μέντοράς τους. Κι όμως στην Ελλάδα ήταν τελείως άγνωστος ως το 1997 που το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας πρόβαλε το Βασιλιά των Μασκών, που πήρε ομόφωνα το 1ο Βραβείο, τόσο από τη διεθνή  κριτική επιτροπή, όσο από την κριτική επιτροπή των παιδιών. Αλλά και πάλι δεν βρέθηκε έλληνας διανομέας για την ταινία ως το 2002, οπότε το ΝΕΑΝΙΚΟ ΠΛΑΝΟ αγόρασε τα δικαιώματα.

 

 

Το παιδί «ζιγκ-ζαγκ»/ The Zigzag Kid / Nono, Het Zigzag Kind

Ολλανδία- Βέλγιο μυθοπλασία/ fiction, HDcam, χρώμα/ colour, 95’, 2012.

 

Ο Nono είναι δεκατριών χρόνων και θέλει να μοιάσει στον μπαμπά του, τον καλύτερο αστυνομικό του κόσμου, αλλά το μόνο που καταφέρνει είναι να μπαίνει σε μπελάδες. Παραμονές των γενεθλίων του, οι γονείς του τον στέλνουν στο θείο του προκειμένου να τον «ισιώσει». Όμως, συνεπής στη φήμη του ο Nono και με αφορμή το ταξίδι, γνωρίζει τον Felix Glick έναν «τζέντλεμαν» απατεώνα και παλιό γνώριμο του πατέρα του. Κοντά του θα γνωρίσει έναν κόσμο γεμάτο μυστήριο, μεταμφιέσεις, κυνηγητά, γαλλικά τραγούδια αλλά και τη Zohara, μια γυναίκα-αράχνη η οποία θα του πει το μυστικό που θα του αλλάξει τη ζωή. Βασισμένη στη πολυβραβευμένη νουβέλα του Νταβίντ Γκρόσμαν.

 

 

Vincent Bal

Ο Φλαμανδός σκηνοθέτης γεννήθηκε στη Γάνδη το 1972. Ξεκίνησε την καριέρα του ως ηθοποιός στα έξι του χρόνια παίζοντας σε μιούζικαλ, ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. Σπούδασε κινηματογράφο στο Πανεπιστήμιο Σαιντ Λούκας και Εφαρμοσμένες Επιστήμες στις Βρυξέλλες και σκηνοθέτησε διαφημιστικές ταινίες και αρκετές ταινίες μικρού μήκους. Το 1999 σκηνοθετεί την πρώτη ταινία μεγάλου μήκους «Man of Steel» και δυο χρόνια αργότερα τη ταινία «Minoes» βασισμένη στη βραβευμένη νουβέλα της Ολλανδής συγγραφέως Annie M. G. Schmidt, γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία και στο Βέλγιο αλλά και στον κόσμο.

 

σκηνοθεσία

Vincent Bal

σενάριο

Vincent Bal

Jon Gilbert

φωτογραφία

Walther Vanden Ende

καλλιτεχνική διεύθυνση

Vincent de Pater

μοντάζ

Peter Alderliesten

μουσική

Thomas de Prins

ήχος

Herman Pieëte

σκηνογραφία

Vincent de Pater

κοστούμια

Bernadette Corstens

 

ερμηνεία

Isabella Rossellini

Burghart Klaussner

Fedja Van Huet

Jessica Zeymaker

Camille De Pazzis

Thomas Simon

παραγωγός

Burny Bos

παραγωγή

BosBros

N279 Entertainment

 

Βραβεία

 

2014, Children’s Jury Prize – Best Feature Film, Children’s Film Festival Seattle

2013,Winner – Young Audience Award, European Film Academy

2013,  Audience Award – Best Feature, Hong Kong Jewish Film Festival 2013

2013, Golden Elephant Award – Best Screenplay, International Children’s Film Festival in India

2013, Grand Prix Award, Kyoto International Children’s Film Festival

2013,  Audience Award – Best Feature, ANDkids World Film Festival

 

 

Η κουκούλα που φωσφόριζε

της Σατσούκι Οκάουα

Ιαπωνία, 2012, έγχρωμο, 20΄

 

Ένα αγόρι από την Ιαπωνία, φορώντας  μια προστατευτική κουκούλα που φωσφορίζει, ξαναβρίσκει την καθημερινότητά του σε μια χώρα που επέζησε μετά την καταστροφή. Συναναστρέφεται μ’ έναν ξένο που επέστρεψε στην πόλη που κάποτε άφησε πίσω του.

 

Φιλοδοξία

Του Αινούρ Ασκάροβ

Ρωσία , 2011, έγχρωμo, 21΄

 

Η κεντρική εκδήλωση του χωριού είναι μια εβδομαδιαία κινηματογραφική προβολή στο τοπικό κέντρο ψυχαγωγίας. Ο βασικός χαρακτήρας τρελαίνεται για τις ινδικές ταινίες. Όμως δεν είναι εύκολο να φτάσει στην προβολή της αγαπημένης του ταινίας.

“;}