Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΙ ΜΑΡΙΑ” Μια ερωτική ιστορία..

Μία ερωτική ιστορία που ξεκινά την περίοδο της δικτατορίας και η οποία συνεχίζεται στα δύσκολα χρόνια που ακολουθούν θα «ξεδιπλωθεί» στο αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου την Τρίτη 17 Ιουνίου στις 9.30 το βράδυ .

Πρόκειται για μια Θεατρική Σύνθεση – παραγωγή του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας –  με την οποία συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του θεσμού για το 2014.

Φυλακές, χαμένες ιδέες, ερημιά, διαψεύσεις, διπλά ταξίδια, αγωνίες και αγώνες και το «τοτέμ» ενός χαμένου, στην Ελλάδα, παιδιού, αποτυπώνονται στη σκηνική σύνθεση που θα παρουσιαστεί και η οποία είναι  βασισμένη στα ποιήματα του λογοτέχνη και ποιητή Βασίλη Λαδά ( Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας 2013).

 Η Θεατρική Σύνθεση περιλαμβάνει στοιχεία από τις ποιητικές συλλογές Ο Γιάννης και η Μαρία, Το Ραντεβού, Βράδυ Στο Σπίτι, Το Νεκρό Παιδί, Διπλή Πόλη, Παραβολή,  και διανθισμένη με γνωστές μελωδίες, που συνομιλούν με τον ποιητικό κόσμο και λόγο του ποιητή.

ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ – ΣΚΗΝΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ: Μάνια Παπαδημητρίου, Τάσος Αντωνίου
Παίζουν και τραγουδούν οι ηθοποιοί: Μάνια Παπαδημητρίου, Τάσος Αντωνίου
Στο πιάνο και το τραγούδι ο Άρης Γραικούσης.

Βασίλης Λαδάς

Ο Βασίλης Λαδάς γεννήθηκε το 1946 στην Πάτρα, όπου ζει και εργάζεται. Σπούδασε νομικά στη Θεσσαλονίκη. Έχει εκδώσει τα πεζά: Η πόλη και ο μύθος” (2002), “Ρίον-Αντίρριον” (2004), καθώς και τα ποιήματα (με το ψευδώνυμο Βασίλης Αρφανής) “Ο Γιάννης και η Μαρία” (1972), “Το ραντεβού” (1984), “Βράδυ στο σπίτι” (1990), “Το νεκρό παιδί” (1990), “Διπλή πόλη” (1994), “Παραβολή” (2001), “Απόκρεω” (2004).

Από το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου ανεβάστηκε το 2005 η διασκευή
του Ρίον-Αντίρριον.  Από το Ιόνιο Θέατρο, το 2006, παρουσιάστηκε, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων “Πάτρα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης”, το έργο του “Ανήθικη ποίηση”, μια επιλογή και ανθολόγηση ποιημάτων και πεζών για τις πόρνες, τα πορνεία και τους πελάτες τους.

Μάνια Παπαδημητρίου

H Μάνια Παπαδημητρίου γεννήθηκε στην Αθήνα.
Είναι Απόφοιτος αριστούχος της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης (1983) με ξεχωριστή παρουσία στον ευρύτερο καλλιτεχνικό χώρο. μ’ ένα βιογραφικό πλούσιο σε θεατρικούς, κινηματογραφικούς ρόλους και σκηνοθετικές δράσεις

Στο Θέατρο συνεργάστηκε με τα
Θέατρο Τέχνης, Θέατρο Πόρτα – Ξένιας Καλογεροπούλου, Θέατρο Αμόρε, Εθνικό Θέατρο, Θεατρικός Οργανισμός Σκηνή, Θεατρικός Οργανισμός Εποχή, Κ.Θ.Β.Ε., ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, Λαμίας και Ρόδου, Απλό Θέατρο.

Σε σκηνοθεσίες των Καρόλου Κουν, Γ. Λαζάνη, Μ. Κουγιουμτζή, Μ. Λυμπεροπούλου, Σ. Φασουλή, B.Παπαβασιλείου, Ρ.Πατεράκη, Κ. Νταλιάνη, Αντώνη Αντύπα, Σ. Ντουφεξή, Μ. Κακογιάννη, Π. Βούλγαρη, Λ. Βογιατζή, Γ. Ρήγα, Κ. Σπανού, Ε. Παπακων/νου, Ν. Σακαλίδη, Ρ. Πατεράκη, Ν.Μιλιβόγιεβιτς, Β. Παπαβασιλείου.

Στα έργα Ορέστεια, Προμηθέας Δεσμώτης, Σφήκες (χορος), Πλούτος (Πενία), Τρωάδες(Κασσανδρα), Ανδρομάχη, Λυσιστράτη (Κινησίας), Η Κωμωδία των Παρεξηγήσεων (Ανδριάνα), Σχολείο Γυναικών (Αγνή), Ο Καλός άνθρωπος του Σε Τσουάν (Σεν Τε Σουιτά), Η Αρρώστεια της νιότης (Μαρί ), Αγγέλα (Αγγέλα), Το Πανηγύρι (Χνούδι), Ελίζα (Ελίζα), Ζουβέ Ελβίρα (Κλαούντια-Ελβίρα), Η Κληρονομιά (Λιζέτ), Αγάπη-Πίστη-Ελπίδα (Μαρία), Μόλλυ Σουήννυ (Μόλλυ), Ορλάντο (Ορλάντο), Η Δυτική Αποβάθρα (Κλαίρ), Εγκλημα και Τιμωρία (Σόνια ), 1843 (Ολγα), Με δύναμη απ΄την Κηφισιά (Φωτεινή ), Ενα φεγγάρι για καταραμένους (Τζόσσυ), Το Δεκαήμερο των Γυναικών (Βαλεντίνα), Η Φυγή (Λιούσκα), Η Εβραία του Μπ. Μπρεχτ, Ο Ξεριζωμός (Μέηρυ), Aτσάλι (Φέητ), Τρεις Αδελφες (Νατάσα).

ΤΑΣΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
    Απόφοιτος του τμήματος Θεατρικών Σπουδών (Πανεπιστήμιο Πατρών). Μέλος του Εργαστηρίου Υποκριτικής και Σκηνοθεσίας (Πειραματική Σκηνή Εθνικού Θεάτρου, την περίοδο 2001 – 2004. Σεμινάρια με τους Κ. Αρβανιτάκη, Α. Μπρούσκου, Κ. Τσιάνο, Ν. Κοντούρη, Λ. Κονιόρδου, Θ. Βόβολη, Γ. Ζουμπουλάκη,T. Sudana, C. Beltz, M. Mendez, J. Tornabene, E. Hrvatin, G. Abolins, Η. Machnik, Theatergroep Hollandia, Arts Centre Vooruit.

Κλασσική κιθάρα στο Εθνικό Ωδείο. Συνεργάστηκε ως ηθοποιός και μουσικός με τους Α. Μπρούσκου («Μήδεια» του Ευριπίδη) τον Θ. Αμπαζή («Κοίτα με», μονόπρακτα βασισμένα σε σονέτα του Shakespeare), τον Α. Τρουπάκη («Ματωμένα Χώματα» της Δ. Σωτηρίου), την Ε. Τριανταφυλλοπούλου («Πέτρα σε σχήμα καρδιάς» του Ν. Λαμπρόπουλου), τον Σ. Πανούριο («Μια κουταλιά γλυκό βύσσινο»), τον Γ. Σκουρλέτη («Graveyard Café Band/In Extremis»), την Ι. Σιάμου («Φόνισσα» του Α. Παπαδιαμάντη). Με την Μ. Παπαδημητρίου στα έργα «Μ’ ένα καράβι φορτηγό», «Νευροδύσσεια», «Ο γνωστός μας άγνωστος κος Γκάτσος», «Έρωτας κι Αθανασία» και «Ου Μοιχεύσεις» (βοηθός σκηνοθέτη). Στον κινηματογράφο έχει λάβει μέρος στις ταινίες «Ελ Γκρέκο» του Γ. Σμαραγδή, «Στρέλλα» του Π. Κούτρα, «Bella» (μικρού μήκους) της Ε. Τριανταφυλλοπούλου. Πρωταγωνίστησε στην ταινία του Κ. Καπάκα «Magic Hour» (Αριστείδης). Ιδρυτικό μέλος της ομάδας ΠΑΣΠΑΡΤΟΥ.

Άρης Γραικούσης

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε πιάνο στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών με υποτροφία στην τάξη της κυρίας Ρ.Σχοινά, απ’όπου πήρε το δίπλωμά του το 1998, με Α΄ βραβείο και χρυσό μετάλλιο. Είχε ενεργό συμμετοχή σε πολλά σεμινάρια πιάνου στην Ελλάδα και το εξωτερικό με τους M.Tirimo, J. Mounier, Duo Ganev, E. Rjanof, Δ. Ευνουχίδου, B .Berthold P. Badura-Skoda. Στην συνέχεια, σπούδασε στην ανώτατη μουσική ακαδημία του Detmoldστην Γερμανία, «Μουσική Παιδαγωγική» στην τάξη του M. Kellig και στο τμήμα «Καλλιτεχνικής Ωρίμανσης» στην τάξη του Γάλλου πιανίστα Jean-Efflam Bavouzetαπό όπου πήρε το ακαδημαϊκό δίπλωμα πιάνου (Reifeprüfung-Diplom) με άριστα. 

Μελέτησε δίπλα στην διακεκριμένη παιδαγωγό Renate Kretschmar-Fischer. Επί δύο έτη σπούδασε στο Τμήμα Συνοδείας Τραγουδιού στην τάξη του Weber και εργάστηκε στην Opernschule της Ακαδημίας και σε τάξεις τραγουδιού. Έχει κάνει ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου στο Detmold (Αμφιθέατρο Ακαδημίας και Brahms-Saal), στο Hannover (Αμφιθέατρο της Waldorfschule και Maritin-Saal), στο Bielefeld, Wittmund, Herford και στην Πολωνία, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Μουσικές Πέμπτες» του Sopot, στο Gdansk.

Στην Ελλάδα, έχει εμφανιστεί στο Φεστιβάλ Ηρακλείου Κρήτης (Κηποθέατρο Χατζιδάκις, Βικελαία Βιβλιοθήκη), στο Αναγεννησιακό φεστιβάλ Ρεθύμνου (Τζαμί Νερατζέ) και ως σολίστ με την «Δημοτική Συμφωνική Πειραματική Ορχήστρα Ρεθύμνου» στο Ενετικό Κάστρο Fortezza. Επίσης, στο διεθνές καλλιτεχνικό κέντρο και ωδείο Athenaeum, στο κρατικό ωδείο Θεσσαλονίκης, στο φεστιβάλ Σύμης, στο Πήλιο, στην Νάξο και στην Μύκονο.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συναυλία για την “πανσέληνο του Αυγούστου” το 1999 στην Δήλο, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού. Το 2005, διακρίθηκε σε ακρόαση της EPTA (European Piano Teachers Associations) όπου του διοργάνωσαν ατομικό ρεσιτάλ.

 Παράλληλα, ασχολείται ενεργά με την συνοδεία στο κλασικό και το σύγχρονο τραγούδι και έχει κάνει εμφανίσεις σε μουσικές σκηνές και σε συναυλίες, με ρεπερτόριο από θεατρικό και κινηματογραφικό musical, jazz, tangos και έχει συνοδέψει τις χορωδίες Αταλάντης και Δήμου Περιστερίου στα φεστιβάλ Νικαίας και Περιστερίου αντίστοιχα. Από το 2004 διδάσκει πιάνο στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών και το Δημοτικό Ωδείο Περιστερίου.

ΤΙΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ 10€