Διεθνές Φεστιβάλ της Πάτρας. «Εβδομάδα Παιδικού και Νεανικού Κινηματογράφου»

Ξεκινά αύριο Παρασκευή 18 Ιουλίου,, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Διεθνούς Φεστιβάλ της Πάτρας, – προϊόν συνεργασίας με το «Διεθνές φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά & Νέους» και το «Νεανικό Πλάνο» η  «Εβδομάδα Παιδικού και Νεανικού Κινηματογράφου» . Η ενότητα ολοκληρώνεται την Τετάρτη 23 Ιουλίου.

 

Οι προβολές – ώρα έναρξης 21.00 -θα πραγματοποιηθούν στο αίθριο του παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου και περιλαμβάνουν  ταινίες για νέους και παιδιά , ταινίες μικρού μήκους, οι οποίες θα προηγούνται των προβολών ταινιών, καθώς και εργαστήρι για παιδιά.

 

Συνολικά θα προβληθούν έξι ταινίες μεγάλου μήκους και έξι ταινίες μικρού μήκους, προϊόν της  συνεργασίας του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας και το Νεανικό Πλάνο.

 

Το  πρόγραμμα των προβολών της πρώτης ημέρας έχει ως εξής:

 

18/7     Ο Ψύλλος, του Δημήτρη Σπύρου, 90’ (την ταινία θα προλογίσει ο σκηνοθέτης και θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό)

 

Προβολή  ταινίας μικρού μήκους

 

18/7     Ο ποιητής, της Τόριλ Κόουβ, Νορβηγία-Καναδάς, 15’ (Όσκαρ ταινίας μικρού μήκους)

 

 

Ο Ψύλλος

The Flea

 

Η πίστη στο όραμα και η ομορφιά των αθώων παιδικών ματιών

 

Ελλάδα, 1990, έγχρωμο, 90΄

 

Σκηνοθεσία Δημήτρης Σπύρου

«ο Ψύλλος είναι ένα όνειρο…

είναι τα ταξίδια που θέλω να κάνω,

το σπάσιμο των συνόρων του μικρού χωριού μου…

είναι τα φτερά που με βοηθούν να πετάξω μακριά»

 

 

«Ψύλλος» είναι η χειρόγραφη εφημερίδα, πoυ εκδίδει ένας δωδεκάχρονος μαθητής, σ’ ένα απομονωμένο χωριό της ορεινής Πελοποννήσου τη δεκαετία του’60, αλλά και η οθόνη των ονείρων τoυ.

 

Ο Ηλίας Σειλαϊδής ζει σ’ ένα ορεινό χωριό της επαρχίας Ολυμπίας και πηγαίνει στην τελευταία τάξη του δημοτικού. Κανείς, όμως, δεν τον φωνάζει με το όνομά του –τον φωνάζουν Ψύλλο, όπως είναι o τίτλος της χειρόγραφης εφημερίδας, πoυ συντάσσει και εκδίδει μόνος του. Ο Ηλίας αντιμετωπίζεται σκωπτικά από τους περισσότερους συγχωριανούς του, ο ίδιος όμως ονειρεύεται να ταξιδέψει. Ο «Ψύλλος» τον βοηθά να σπάσει τα σύνορα του χωριού του, τού δίνει τα φτερά να πετάξει μακριά…

 

Ερμηνείες

Παντελής Τριβιζάς

Βασίλης Κoλoβός

Δήμητρα Χατoύπη

Αμαλία Γκιζά

Δημήτρης Σπύρoυ

Κωστoύλα Τσέλιoυ

 

 

Βραβεία

•           Καλύτερη Ευρωπαϊκή Ταινία για Παιδιά και Νέους για τη διετία 1989-1990

•           41o Φεστιβάλ Βερολίνου (1991), 1o Βραβείo της Διεθνoύς Ένωσης Κινηματoγράφoυ για Παιδιά και Νέoυς

•           8o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματoγράφoυ Σικάγoυ (1991), 1o Βραβείo

•           Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματoγράφoυ Μπέλφαστ (1992), Βραβείo Καλύτερoυ Σεναρίoυ από την Ένωση Ιρλανδών Σεναριoγράφων

•           Βαλκανικό Φεστιβάλ Σόφιας (2000), 1o Βραβείo

•           Φεστιβάλ Du grain a` de΄moudre (Χάβρη, 2001), 1o Βραβείo

 

 

O Δημήτρης Σπύρου

είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους. Το 1993 εξέδωσε τον «Ψύλλο» με τη μορφή μυθιστορήματος (εκδόσεις Πατάκη), που έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 10 εκδόσεις.

 

 

Ο Ποιητής

της Τόριλ Κόουβ

Νορβηγία-Καναδάς, 2006, animation,15’

 

Είναι δυνατόν να εντοπίσει κανείς την αλυσίδα των γεγονότων που οδήγησαν στη γέννησή του; Η ύπαρξή μας είναι απλά μια σύμπτωση; Έχουν σημασία οι λεπτομέρειες;

 

Το τριήμερο εργαστήρι για παιδιά θα πραγματοποιηθεί από τις 21 έως και τις 23 Ιουλίου με θέμα «Κινηματική Παραστασεογραφία με θέματα από τους Μύθους του Αισώπου» Stop motion animation με την τεχνική stop motion, με διδάσκοντα τον Κώστα Κατράκη