«Ειρήνη Βουρλούμη – Στον ίδιο χώρο Ένας φωτογραφικός διάλογος με τον ζωγράφο Ανδρέα Βουρλούμη».

Τα εγκαίνια μιας ακόμα σπουδαίας έκθεσης πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής 28 Απριλίου στη Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών, στην οποία έως και το Σάββατο 29 Ιουλίου θα φιλοξενούνται εικόνες του χθες βγαλμένες από το διάβα ενός περιπατητή και την καταγραφή μιας πολύχρονης καθημερινότητας, που ανταμώνουν με τον φωτογραφικό φακό του σήμερα .

Τίτλος της έκθεσης «Ειρήνη Βουρλούμη – Στον ίδιο χώρο Ένας φωτογραφικός διάλογος με τον ζωγράφο Ανδρέα Βουρλούμη». Μέσα από αυτή αναδεικνύεται το έργο της Ειρήνης Βουρλούμη, το οποίο παρουσιάστηκε στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης το Φθινόπωρο του 2022. Πρόκειται για μία αναπάντεχη «οικογενειακή επιστροφή» στην Πάτρα, εδώ όπου ο παππούς της Ανδρέας Βουρλούμης έχει γεννηθεί με έργα του να υπάρχουν και στη μόνιμη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης Πατρών.

Η φωτογράφος Ειρήνη Βουρλούμη  συνομιλεί στον ίδιο χώρο με το έργο του παππού της Ανδρέα Βουρλούμη (1910-1999). Η Βουρλούμη περιπλανιέται στις ίδιες γειτονιές που είχε περιπλανηθεί και είχε ζωγραφίσει ο παππούς της μισό αιώνα πριν, φωτογραφίζει με το κινητό της τηλέφωνο και παραθέτει δίπλα στα σχέδια και τα ζωγραφικά έργα εκείνου τις δικές της φωτογραφίες.

Μέσα από τις ίδιες ατμόσφαιρες, το ίδιο φως, την ίδια αίσθηση, τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα στην αρχιτεκτονική, το τοπίο και τις σκηνές της καθημερινής ζωής, χτίζονται γέφυρες μεταξύ παρόντος και παρελθόντος που αναδεικνύουν την διαχρονικότητα της πόλης.

Από τον συνδυασμό των εικόνων προκύπτει μια εναλλακτική γενεαλογία απεικόνισης του αστικού τοπίου που συμπεριλαμβάνει τόσο το γρήγορο σκίτσο και την ακουαρέλα όσο και τη φωτογραφία με κινητό τηλέφωνο. Η έκθεση Στον ίδιο χώρο είναι ένας φόρος τιμής της καλλιτέχνιδας στον παππού της και μια δήλωση αγάπης στην Αθήνα του σήμερα, του χθες και του αύριο.

Στα εγκαίνια της έκθεσης – στην οποία παραβρέθηκε πλήθος κόσμου με την παρουσία των νέων ανθρώπων να είναι έντονη – απηύθυνε   σύντομο χαιρετισμό η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη.

Παραβρέθηκαν επίσης η Ειρήνη Βουρλούμη, ο επιμελητής της έκθεσης Σταμάτης Σχιζάκης, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην έκθεση, οι γονείς της Ειρήνης Βουρλούμη, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτης Μελάς, η αντιδήμαρχος Υγείας – Πρόνοιας Βίβιαν Σαμούρη, ο αντιδήμαρχος Διοίκησης – Οικονομικών Διονύσης Πλέσσας, ο αντιπεριφερειάρχης Χαράλαμπος Μπονάνος, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδας Βασίλης Αϊβαλής, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Πάτρας Κώστας Ζαφειρόπουλος, μέλη της γνωμοδοτικής επιτροπής στη Δημοτική Πινακοθήκη, εικαστικοί, καθηγητές του Εικαστικού Εργαστηρίου και εκοπρόσωποι συλλόγων και φορέων.

Η έκθεση διοργανώνεται από την Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών σε συνεργασία με το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ:  ΤΡΙΤΗ ΕΩΣ ΣΑΒΒΑΤΟ 10.00 Π.Μ. – 3.00 Μ.Μ.

ΤΡΙΤΗ & ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6.00 Μ.Μ. – 9.00 Μ.Μ.

ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΤΑ