Εντυπωσιακή επιστροφή των εικαστικών στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας – Άνοιξε τις πύλες της η έκθεση «Illusion/illusion 10+10 POLAND/GREECE» στα Παλαιά Δημοτικά Σφαγεία

Η ενότητα των εικαστικών, επέστρεψε το απόγευμα της Πέμπτης (χθες) με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο στον θεσμό του Διεθνούς φεστιβάλ της Πάτρας, μέσα από τα εγκαίνια της έκθεσης  «Illusion/illusion 10+10 POLAND/GREECE», που πραγματοποιήθηκαν στον πολυχώρο των Παλαιών Δημοτικών Σφαγείων, στα οποία έδωσαν το παρών δεκάδες φίλοι της εικαστικής τέχνης, ενώ στη διάρκεια της πρώτης ημέρας λειτουργίας της, τον χώρο επισκέφθηκε πλήθος κόσμου.

Η Αχαϊκή πρωτεύουσα – με «όχημα» το Διεθνές Φεστιβάλ – θα πορεύεται και σε δρόμους εικαστικούς. Αυτή την προσπάθεια σηματοδοτεί η συγκεκριμένη έκθεση, προϊόν της «σύμπραξης»  καλλιτεχνών από την Πολωνία και την Ελλάδα και ιδιαίτερα από την Πάτρα.

 Το χαρτί ως βάση της δημιουργίας αποτελεί το κυρίαρχο υλικό. Ζητούμενο της έκθεσης είναι, οι επισκέπτες να προσεγγίσουν τις απεριόριστες δυνατότητες ενός φαινομενικά «ασήμαντου» υλικού όπως το χαρτί. Παράλληλα μέσα και από την ενότητα των εικαστικών και την συγκεκριμένη έκθεση, το Διεθνές φεστιβάλ της Πάτρας επιχειρεί ένα ακόμα «άνοιγμα» προς την κοινωνία.

Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη σε σύντομο χαιρετισμό της ανέφερε ότι «η επιλογή του θέματος έχει και σημειωλογικό χαρακτήρα καθώς «δένει» διαχρονικά και με το χώρο όπου φιλοξενείται. Ένα χώρο ο οποίος παλαιότερα ήταν βιομηχανικός και στην προέκτασή του έχει το εργιοστάσιο της πρώην Χαρτοποιϊας «Λαδόπουλου», όπου βρίσκεται ένα σημαντικό κομμάτι από την ιστορία της πόλης και την πολυσχιδή  δράση του εργατικού της δυναμικού.

Πρόσθεσε δε, πως το χαρτί ως υλικό και οι δημιουργίες με αυτό, επιβεβαιώνουν πάνω απ’ όλα αυτό που προέχει στην εικαστική τέχνης, που είναι η δημιουργία του ανθρώπου, ο οποίος μπορεί να πάρει ένα «κομμάτι» χαρτί και να κάνει θαύματα».

Η κ. Γεροπαναγιώτη, ευχαρίστησε θερμά όλους τους εργαζόμενους στον Πολιτιστικό Οργανισμό για την προσπάθεια που κάνουν μέσα σε αντίξοες συνθήκες για να απολαμβάνει ο λαός της Πάτρας καλλιτεχνικές δραστηριότητες. Ευχαρίστησε επίσης την επιμελήτρια της έκθεσης – εικαστικό –  Elena Gartsea και τον εικαστικό Στάθη Ανδρουτσάκη που είχε την ευθύνη οργάνωσης  της έκθεσης, τους εικαστικούς από την Ελλάδα και την Πολωνία που συμμετέχουν σε αυτή και την υπεύθυνη της Δημοτικής Πινακοθήκης Γιάννα Παναγοπούλου.

Ο εικαστικός Στάθης Ανδριτσάκης που είχε την οργάνωση της έκθεσης, αναφέρθηκε  στην επιλογή του χαρτιού ως υλικού, κάνοντας αναλυτική αναφορά των τεχνικών που φιλοξενούνται, παρουσιάζοντας  χαρακτικά έργα, έργα από μεταξοτυπία, έργα σε ψηφιακή μορφή, έργα με μικτές τεχνικές, έργα κολάζ, έργα φτιαγμένα με μολύβι σε χαρτί, έργα ακουαρέλας και έργα με νερομπογιά. Την έκθεση «άνοιξε» η υπεύθυνη της Δημοτικής Πινακοθήκης Γιάννα Παναγοπούλου.

Με αφορμή την διοργάνωση της έκθεσης, ο Πολιτιστικός Οργανισμός προχώρησε στην έκδοση καλαίσθητου καταλόγου, στον οποίο εμπεριέχονται τα έργα που φιλοξενούνται σε αυτή.

Στα εγκαίνια της έκθεσης παρευρέθηκε ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτης Μελάς, η πρόεδρος της κοινωφελούς επιχείρησης – Καρναβάλι Πάτρας Ήρα Κουρή, ο συντονιστής του εικαστικού εργαστηρίου Αντώνης Βάος και μέλη του Δ.Σ. στον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι εικαστικοί:

Andrzej Cieszyński, Magdalena Cywicka, Janusz J. Cywicki, Lukasz Cywicki,  Jan F. Ferenc, Maria Ferenc, Grzegorz Mazurek, Rena Wota,  Marzanna Wróblewska, Andrzej Załecki 

Nίκος Αναγνωστόπουλος, Στάθης Ανδρουτσάκης, Elena  Garstea, Έλλη Μπαρμπαγιάννη, Αννα Καρατζά, Λίλα Παπούλια, Κική Περιβολάρη, Βασίλης Σταύρου, Νίκος Στρατάκης, Αντώνης Βάος  

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ – ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ

GALERIA SZTUKI WSPOLCZESNEJ PRZEMISL POLAND

Η έκθεση εντάσσεται  στην ενότητα των εικαστικών του Διεθνούς Φεστιβάλ Πατρών 2021

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ

Janusz Jerzy Cywickii

Εικαστικός, διευθυντής της Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης στο Przemyśl

Elena Gartsea

Eικαστικός, Χαράκτρια, μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών της Ελλάδας.

 

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ:

Τρίτη έως Σάββατο 10.00 π.μ. – 2.00 μ.μ.

Τρίτη και Παρασκευή 6.00 μ.μ. – 9.00 μ.μ.

Κυριακή και Δευτέρα κλειστά

Η έκθεση, εκτός από τις καθορισμένες ώρες λειτουργίας της θα είναι επισκέψιμη για το κοινό και όλες τις ημέρες όπου στον πολυχώρο των Παλαιών Δημοτικών Σφαγείων θα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας ή παράλληλες εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων.