Ζωγραφίζοντας τη Λέξη: μονάκριβοι θησαυροί Χαρακτικής από το Μουσείο-Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη – Tériade στη Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών

Η ενότητα «Ζωγραφίζοντας τη Λέξη», η οποία περιλαμβάνει ανεκτίμητους θησαυρούς Χαρακτικής από το Μουσείο-Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη-Tériade», παρουσιάζεται στη Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών από την Παρασκευή 20 Oκτωβρίου έως και την Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2023 σε συνέχεια μιας λαμπρής έως τώρα διαδρομής, έχοντας αποτελέσει αντικείμενο πολύμηνης συνομιλίας και συνεργασίας με τον Διευθυντή του Μουσείου-Βιβλιοθήκης Στρατή Ελευθεριάδη-Tériade, Κωνσταντίνο Μανιατόπουλο.
Ο ίδιος οραματίστηκε τη δυνατότητα ενός ευκίνητου «σώματος» αριστουργηματικών χαρακτικών έργων από τις συλλογές του Μουσείου που δεν εκτίθενται στις προθήκες του. Κοινός στόχος, τα εκθέματα να αποτελέσουν μια πολύτιμη πνευματική, εκπαιδευτική και αισθητική μεταλαμπάδευση, μια εξαιρετική περιοδεύουσα εμπειρία θέασης, γνώσης και απόλαυσης για μικρούς και μεγάλους θεατές.
Τα έργα που αρθρώνουν την έκθεση, αντιπροσωπεύουν τέσσερις ολόκληρες δεκαετίες του μοναδικού αυτού εκδοτικού εγχειρήματος και ανασκάπτουν με τρόπους διαφορετικούς την ιδέα του αρχαίου ελληνικού Μύθου αλλά και την ίδια την ιδέα του μυθώδους στη σύγχρονη των δημιουργών εποχή.
Στον εκθεσιακό χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Πατρών, παράλληλα με τα χαρακτικά έργα των Μεγάλων Βιβλίων που θα εκτίθενται αναρτημένα σε πλαίσιο ως εικονογραφικές θεματικές αυτοτέλειες του κάθε δημιουργού, εκτίθενται ακόμη σπάνιες εκδόσεις Verve, που συμπεριλαμβάνουν έγχρωμες και ασπρόμαυρες βαθυτυπίες και λιθογραφίες, έχοντας επίσης ανατεθεί στους κορυφαίους δημιουργικούς μιας εποχής που συμπίπτει με την ωριμότητα σπουδαίων καινοτόμων ευρωπαίων συγγραφέων, αποτελώντας την επιτομή της εκδοτικής δραστηριότητα του Στρατή Ελευθεριάδη –Tériade που με μαγικό ραβδί, την αισθητική, τις πνευματικές επιλογές και τον ίδιο τον τρόπο ζωής του, μας χάρισε σπουδαίες διαχρονικές συνομιλίες και συμβολικές συνυπάρξεις συγγραφέων όπως ο Βοκκάκιος αλλά και ο Bataille, ο Malraux, ο Sartre, ο Prévert και ο Malo με ζωγράφους όπως ο Fouquet και ο Chardin αλλά και ο Matisse, ο Picasso, ο Braque και ο Chagall.
Η έκθεση διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου της Πάτρας σε συνεργασία με το ΜΟΥΣΕΙΟ-ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΤΡ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗ TERIADE στη Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών.
Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 7.30 το βράδυ την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου. Σε αυτά θα παραβρεθεί και θα απευθύνει χαιρετισμό η Προέδρος του ΔΣ του ΜΟΥΣΕΙΟΥ-ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΤΡ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗ TERIADE κα Λίλα ντε Τσάβες-Χρονοπούλου.
Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Ίρις Κρητικού. Επιστημονικός σύμβουλος: Κωνσταντίνος Μανιατόπουλος
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ: Τρίτη έως Σάββατο 10.00 π.μ. – 3.00 μ.μ.
Τρίτη & Παρασκευή 6.00 μ.μ. – 9.00 μ.μ. / Κυριακή & Δευτέρα κλειστά
Mαιζώνος 110 – www: patrasculture.gr