Η Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών στην ημερίδα για τις Δημοτικές Πινακοθήκες

Σημαντική ήταν η συμμετοχή του Πολιτιστικού Οργανισμού στην ημερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος της Καλλιθέας η οποία πραγματοποιήθηκε με χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού και είχε ως θέμα τις Δημοτικές Πινακοθήκες. Εκτός από τη Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών στην ημερίδα πήραν μέρος οι πινακοθήκες των Δήμων Αλίμου, Ηρακλείου, Ιωαννιτών, Καρδίτσας, Νίκαιας – Ρέντη.

Στην ημερίδα εκ μέρους του Δήμου της Πάτρας συμμετείχε η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη και η υπεύθυνη της Δημοτικής Πινακοθήκης Γιάννα Παναγοπούλου. Η παρουσίαση των δράσεων της Δημοτικής Πινακοθήκης Πατρών έγινε παράλληλα με την προβολή οπτικοποιημένου υλικού.

Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού ξεκίνησε την τοποθέτησή της με αναφορά στις «αντίξοες συνθήκες που βιώνουν από πρώτο χέρι οι εικαστικοί καλλιτέχνες και το κοινό τονίζοντας ότι η εμπορευματοποίηση της τέχνης έχει επιφέρει πολλαπλά πλήγματα στους εικαστικούς καλλιτέχνες που καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με τεράστια οικονομικά προβλήματα στη διαβίωσή τους, με δυσκολίες να εκθέσουν το έργο τους, που τα πνευματικά δικαιώματα των έργων τους γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης για την κερδοφορία επιχειρηματικών ομίλων και κάθε λογής μεσαζόντων».

Αναφέρθηκε επίσης στις «συνέπειες της εμπορευματοποίησης που αντανακλώνται και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το κοινό για να έρθει σε επαφή με τις εικαστικές τέχνες, όπως για παράδειγμα τα ακριβά εισιτήρια σε ιδιωτικές γκαλερί, μουσεία και άλλους χώρους, η έλλειψη υποδομών που θα προάγουν με επάρκεια και χωρίς φραγμούς την πολύπλευρη εικαστική παιδεία, τόσο στην Αττική, όσο και στην περιφέρεια…», προσθέτοντας ότι «…ακριβώς σε αυτό το σημείο αναδεικνύεται ο ρόλος των Δημοτικών Πινακοθηκών. Ρόλος που μπορεί να έχει το δικό του μερίδιο συμβολής στο καλύτερο, ουσιαστικότερο και πιο ποιοτικό άνοιγμα της τέχνης στην κοινωνία. Ως Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων, στον οποίο υπάγεται η Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών, σε αυτή την κατεύθυνση επιχειρούμε να ξεδιπλώσουμε τη δράση μας…».

Στη συνέχεια παρουσίασε τις  δράσεις της Δημοτικής Πινακοθήκης Πατρών όπου έκανε ειδική αναφορά στο γεγονός πως «ο Πολιτιστικός Οργανισμός στα τρία χρόνια της πανδημίας όχι μόνο δεν κατέβασε ρολά, αλλά κόντρα στις αρνητικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν με ευθύνη της κυβέρνησης, συνέχισε και συνεχίζει τις δράσεις του και την παραγωγή πολιτισμού.

Μόνο σε επίπεδο εικαστικών παρεμβάσεων τα τελευταία δύο χρόνια η δημοτική πινακοθήκη, πραγματοποίησε πλήθος εκδηλώσεων διοργανώνοντας εκθέσεις, ημερίδες, ξεναγήσεις και εκδόσεις βιβλίων…».

Για τις δράσεις σύνδεσης της Δημοτικής Πινακοθήκης με την κοινωνία των πολιτών η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού έκανε αναλυτική αναφορά σε πέντε θεματικές ενότητες στις οποίες κινείται ο Πολιτιστικός Οργανισμός σημειώνοντας τα εξής:

Α.  Τέχνη στην πόλη – τέχνη για την πόλη

Με τον τίτλο «τέχνη στην πόλη – τέχνη για την πόλη», περιγράφουμε την ενότητα υπαίθριων εκθέσεων που  ξεκινήσαμε από το τέλος του 2020 και συνεχίζεται έως σήμερα.

Στο πλαίσιο αυτό, αναπαραγωγές έργων Ελλήνων – και μεταξύ αυτών και αρκετών Πατρινών – εικαστικών, που ανήκουν στη μόνιμη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης, τοποθετούνται στις στάσεις των λεωφορείων, και σε πλατείες, ώστε να ενεργοποιήσουν μια νέα διάσταση στην καθημερινή μας μετακίνηση, προσδιορίζοντας ταυτόχρονα μια πολιτιστική διαδρομή, αποτελώντας επιμέρους τμήματα μιας συνολικής έκθεσης εκτεινόμενης σε όλη την πόλη.

Β. Η τέχνη και ο πολιτισμός δίπλα στους συνανθρώπους μας

Συνεργαζόμαστε με τις κοινωνικές δομές του Δήμου που στηρίζουν  ευάλωτες ομάδες συνανθρώπων μας, όπως είναι το Βοήθεια στο σπίτι, τα Συσσίτια, ο Ξενώνας Φιλοξενίας Αστέγων, το Λαϊκό Φροντιστήριο Αλληλεγγύης. Έργα ζωγραφικής με την επιμέλεια των Εικαστικών του Εργαστηρίου μας, κοσμούν τον Ξενώνα Αστέγων. Εικαστικές παρεμβάσεις υπάρχουν στο Πολεμικό Καταφύγιο των Υψηλών Αλωνίων, όπου υπάρχει μόνιμη έκθεση ιστορικής μνήμης αφιερωμένη στην αντιφασιστική πάλη του πατραϊκού λαού. Ευχετήριες κάρτες ζωγραφισμένες από τα μαθητικά τμήματα του Εικαστικού Εργαστηρίου, ταξίδεψαν το 2021 σε σχολεία στις πυρόπληκτες περιοχές Βόρεια Εύβοια.

Γ. Επαφή των νέων με τις εικαστικές τέχνες

Σε συνεργασία με τα Τμήματα Πολιτιστικών θεμάτων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, οργανώνονται εκπαιδευτικά προγράμματα, μέσω των οποίων, επιδιώκεται αφενός μεν η εξοικείωση των μαθητών με τους μουσειακούς χώρους αφετέρου δε η γνωριμία τους με τα έργα Τέχνης.

Παράλληλα με την λειτουργία του εικαστικού εργαστηρίου μας  και των τμημάτων ζωγραφικής, κεραμικής και  αγιογραφίας,  δίνουμε   την δυνατότητα σε όλες τις ηλιακές ομάδες να έρθουν σε επαφή με τις τέχνες.

Δ. Υπαίθριο Συμπόσιο Γλυπτικής

Για  ένα μήνα η Πάτρα μετατράπηκε σε «κοιτίδα» της γλυπτικής μέσα από τη διοργάνωση του Διεθνούς Συμποσίου Γλυπτικής  με θέμα «1922-2022, πρόσφυγες». Δέκα  καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό σμίλεψαν δέκα μαρμάρινους όγκους, φιλοτεχνώντας αντίστοιχα γλυπτά, τα οποία έμειναν στην πόλη και συνθέτουν ήδη μια υπαίθρια γλυπτοθήκη.

Συνοψίζοντας τόνισε, πως «Ως Δημοτική Αρχή η προτεραιότητά μας στον τομέα της τέχνης και του πολιτισμού αποτυπώνονται και στη λειτουργία της Δημοτικής Πινακοθήκης προσπαθώντας να αναπτύξουμε μέσα και από αυτή τη δομή το ενδιαφέρον για την αληθινή τέχνη, παίρνοντας ιδιαίτερα μέτρα, αυτή να φτάνει στους νέους ανθρώπους. Να βγαίνει έξω από το πλαίσιο μιας αίθουσας και να παρουσιάζεται στις γειτονιές της πόλης. Για μας σημασία έχει η τέχνη να προβληματίζει, να αφυπνίζει, να είναι χρήσιμη κοινωνικά».