Η Πάτρα υποδέχθηκε τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο Πανελλήνιο Συμπόσιο Ζωγραφικής – ΦΩΤΟ

Ο δήμαρχος της Πάτρας Κώστας Πελετίδης υποδέχθηκε το βράδυ της Τρίτης 19 Σεπτεμβρίου στο χώρο της «‘Ιχθυόσκαλας» όπου θα διεξαχθεί το Πανελλήνιο Συμπόσιο Ζωγραφικής με θέμα «Ένας μεγάλος περίπατος μνήμης και ονείρου στην Πάτρα 2023», τους δέκα καλλιτέχνες που συμμετέχουν σε αυτό.
Οι ζωγράφοι ξεναγήθηκαν στην υπαίθρια έκθεση που έχει αναπτυχθεί εκεί με αφορμή την πραγματοποίηση του συμποσίου, καθώς και στην υπαίθρια γλυπτοθήκη η οποία λειτουργεί στο χώρο και απαρτίζεται από τα έργα των εικαστικών που συμμετείχαν στο συμπόσιο γλυπτικής του 2022.. Παρόντες ήταν και οι γλύπτες Χρήστος και Φίλιππος Βαλεράς έργα των οποίων υπάρχουν στο χώρο.
Ο κ. Πελετίδης επεσήμανε πως « Για δεύτερη κατά σειρά χρονιά ο Δήμος της Πάτρας και ο Πολιτιστικός Οργανισμός στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ πραγματοποιούν μια ιδιαίτερα σημαντική πολιτιστική δράση όπως αυτή του συμποσίου. Και φέτος παίρνουν μέρος άνθρωποι της τέχνης από όλη τη χώρα. Στόχος της δημοτικής Αρχής είναι να γεμίσουμε την πόλη μας με ζωή, γιατί ο άνθρωπος χρειάζεται ανάταση με τις καθημερινές δυσκολίες να είναι πολλές. Σήμερα υποδεχόμαστε τους καλλιτέχνες οι οποίοι μέσα από τις δημιουργίες του θα δώσουν δύναμη στους ανθρώπους και γι’ αυτό προσπαθούμε οι δράσεις αυτές να αποκτήσουν ακόμα μεγαλύτερη ένταση. Αυτές οι πρωτοβουλίες όλοι αναγνωρίζουν πως είναι πρωτοποριακές. Είμαι σίγουρος πως και φέτος θα βγει ένα θετικό αποτέλεσμα όπως αυτό που είχαμε και από την αντίστοιχη περυσινή δράση».
Η παρουσίαση των ζωγράφων οι οποίοι παίρνουν μέρος στο Πανελλήνιο Συμπόσιο Ζωγραφικής που πραγματοποιείται στην «‘Ιχθυόσκαλα» της Πάτρας πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης 20 Σεπτεμβρίου στο Δημαρχείο από την πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη.
Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμοί τόνισε ότι: « Σήμερα αισθανόμαστε μεγάλη χαρά γιατί φιλοξενούμε στην πόλη 10 σπουδαίους καλλιτέχνες οι οποίοι έχουν επιλεγεί μέσα από μια ανοικτή διαδικασία από το Επιμελητήριο Εικαστικών τεχνών Ελλάδος, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά για την συμμετοχή τους στο συμπόσιο που διοργανώνουμε στη πόλη μας.
Είμαστε σίγουροι ότι και φέτος – όπως και πέρυσι που μέσα από το συμπόσιο έμειναν σπουδαία έργα στην πόλη – θα αποτυπωθεί σε όλη του την έκταση στον καμβά το θέμα που έχουμε δώσει, το οποίο έχει τίτλο « Ένας μεγάλος περίπατος μνήμης και ονείρου στην Πάτρα του 2023», βάζοντας οι καλλιτέχνες τη δική τους πινελιά και περιγράφοντας την πόλη με το δικό τους εικαστικό τρόπο.
Σε ότι αφορά στο δήμο της Πάτρας, τον Πολιτιστικό Οργανισμό και το Διεθνές φεστιβάλ θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να αισθανθούν οι καλλιτέχνες πως είναι σε μία πόλη που τους αγαπάει , σε μια πόλη που αγαπάει τις τέχνες και τον πολιτισμό. Γνωρίζουμε πως χωρίς τους ανθρώπους της τέχνης και του πολιτισμού δεν μπορεί να υπάρχει πολιτισμός.
Όλα όσα δημιουργούμε στην πόλη μας δεν θα μπορούσαν να πάρουν σάρκα και οστά εάν δεν είχαμε γίνει ένα με τους εργαζόμενους στον Πολιτιστικό Οργανισμό και το δήμο μαζί με τους οποίους δημιουργούμε, εκ των οποίων σήμερα ορισμένοι είναι εδώ. Οι εργαζόμενοι είναι ένας από τους βασικούς λόγους που όλα αυτά τα χρόνια έχει γίνει σπουδαία δουλειά, την οποία θα δουν και οι ζωγράφοι που συμμετέχουν στο συμπόσιο το χρονικό διάστημα που θα μείνουν στην πόλη.
Στο πλαίσιο των εργασιών του συμποσίου έχουμε προγραμματίσει παράλληλες εκδηλώσεις, όπως το Χορωδιακό Αντάμωμα που θα πραγματοποιηθεί στις 8.30 το βράδυ την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου στην «Ιχθυόσκαλα», Εκτός από τις παράλληλες δράσεις που θα πραγματοποιούνται στη διάρκεια των εργασιών του Συμποσίου, ιδιαίτερη αναφορά θέλω να κάνω στο χορωδιακό αντάμωμα που ξεκινάει την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου στις 8.30 το βράδυ στην «Ιχθυόσκαλα», η ποδηλατάδα η οποία θα ξεκινήσει το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου στις 6.00 το απόγευμα από την πρώην πλαζ του ΕΟΤ (Πάρκο Εκπαιδευτικών Δράσεων), η οποία θα καταλήξει στην «‘Ιχθυόσκαλα» όπου θα πραγματοποιηθεί συναυλία με την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης», την συναυλία με το μουσικό σχήμα του Δημοτικού Ωδείου Πατρών η οποία θα γίνει στις 8.30 το βράδυ τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου στην «ιχθυόσκαλα».
Οι παράλληλες εκδηλώσεις θα συνεχιστούν στις 7.30 το απόγευμα την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου στην «Αγορά Αργύρη» όπου θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της ετήσιας έκθεσης όλων των τμημάτων του εικαστικού εργαστηρίου δήμου Πατρέων. Την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου στις 8.30 το βράδυ στον Πολυχώρο της «Ιχθυόσκαλας» θα πραγματοποιηθεί το κλείσιμο του συμποσίου με την συναυλία αφιέρωμα στο Λαυρέντη Μαχαιρίτσα.»
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος κ. Νάσος Χαλκίδης τόνισε ότι «το επιμελητήριο από την πλευρά του έδωσε τη μεγαλύτερη δυνατή στήριξη και φέτος για τη διοργάνωση του συμποσίου. Η επιλογή των καλλιτεχνών έγινε από επιτροπή. Οι επιλεγέντες να συμμετάσχουν καλλιτέχνες είναι δοκιμασμένοι και καταξιωμένοι. Η απεικόνιση του θέματος είναι δεδομένο πως θα γίνει με μοναδικό τρόπο από τον καθένα, κάνοντας εικόνα τη σκέψη του.
Την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου εικαστικοί από την Αθήνα και άλλες περιοχές θα επισκεφθούν με λεωφορείο το χώρο του συμποσίου, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν από κοντά την εξέλιξη των εργασιών του συμποσίου. Η θέσπιση τέτοιων δράσεων από το δήμο της Πάτρας, συμβάλει σημαντικά στο βάθεμα του πολιτισμού και όλων των μορφών της τέχνης. Αυτό είναι κάτι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί είναι μία δράση που γεννιέται με αποδέκτες το λαό και τους εργαζόμενους της Πάτρας».
Οι εικαστικοί που συμμετέχουν στο συμπόσιο, στο πλαίσιο της γνωριμίας τους με την πόλη, ξεναγήθηκαν από την πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, στο Ρωμαϊκό Ιπποδρόμιο της οδού Ηφαίστου και στο Ρωμαϊκό Ωδείο.
Στο πανελλήνιο Συμπόσιο Ζωγραφικής παίρνουν μέρος οι καλλιτέχνες: Κανελλοπούλου Αθηνά, Καρυστινός Πέτρος, Κεβρεκίδης Γιώργος, Κονταξή Αντωνία, Κυπριανού Μαρία, Λάμπρου Χρήστος, Ολυμπίου Ειρήνη, Παυλίδου Ντέπη, Σαββάκη Χριστίνα, Φερεντίνος Παναγιώτης.
Στην υποδοχή των καλλιτεχνών παραβρέθηκαν εικαστικοί της πόλης, η πρόεδρος της Ένωσης Εικαστικών Πάτρας Χρυσάνθη Βανταράκη, τα μέλη της γνωμοδοτικής επιτροπής στη Δημοτική Βιβλιοθηκη Πατρών και οι υπάλληλοι του Πολιτιστικού Οργανισμού Γιάννα Παναγοπούλου, Σέβη Μανδραγού και Μαρία Μανεσιώτη και η προϊσταμένη της Δημοτικής βιβλιοθήκης Κατερίνα Κούρου.
*Στο πλαίσιο του Συμποσίου, ειδικά για τους μαθητές θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα, μέσα από τα οποία θα έχουν την δυνατότητα να επισκέπτονται τον χώρο και να συνομιλούν με τους καλλιτέχνες. Για τον προγραμματισμό των εκπαιδευτικών επισκέψεων οι σχολικές μονάδες μπορούν να επικοινωνούν με την κ. Σέβη Μανδραγού, στο τηλέφωνο: 2610 – 624088.