ΙΔΑΝΙΚΗ ΕΝΑΡΞΗ ΓΙΑ ΤΟ JAZZ+ΠΡΑΞΕΙΣ 2014 ΣΤΗΝ ΑΙΓΛΗ ΤΗΣ VESO MARE

ΙΔΑΝΙΚΗ ΕΝΑΡΞΗ ΓΙΑ ΤΟ JAZZ+ΠΡΑΞΕΙΣ 2014 ΣΤΗΝ ΑΙΓΛΗ ΤΗΣ VESO MARE

Με τον πιο ιδανικό τρόπο έγινε την Πέμπτη 29 Μαϊου η έναρξη του τριημέρου «Jazz+Πράξεις 2014» του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας, που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων.

Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα «Αίγλη» της Veso Mare η εκφραστική ερμηνεύτρια Αγγελική Τουμπανάκη και ο εξαιρετικός πιανίστας Αλέκος Νομικός άνοιξαν τη μουσική βραδιά παρουσιάζοντας ένα αφιέρωμα στον Frank Zappa με τίτλο «Oh No…Frank Zappa».

Η Αγγελική Τουμπανάκη με την ιδιαίτερη φωνή της και την εξαιρετική σκηνική παρουσία της, που χαρακτηρίστηκε από ξεχωριστή θεατρικότητα, απέδωσε με τόλμη και δημιουργική προσέγγιση το φιλόδοξο εγχείρημά της να αναμετρηθεί με το έργο του Frank Zappa, ενός θρύλου της ροκ.

Αγγελική Τουμπανάκη και Αλέκος Ορφανός ξεδίπλωσαν την πολυμορφική, πολυδιάστατη, πολυσχιδή μουσική του Frank Zappa, ακολουθώντας αυτοσχεδιαστικά μονοπάτια, αρμονίες modal, bebop, πολυρυθμικές προεκτάσεις και βοκαλισμούς avant garde.

Χωρίς μίμηση αλλά με γνώμονα την ελευθερία έκφρασης μουσικοί και στίχοι μας ταξίδεψαν με εκφραστικό όχημα το ντουέτο φωνής και πιάνου σε ένα ατμοσφαιρικό συναυλιακό πρόγραμμα.

Σε αυτό το κλίμα λοιπόν, χωρίς περιορισμούς και απλές επανεκτελέσεις, η Αγγελική Τουμπανάκη και ο Αλέκος Ορφανός άφησαν τη δική τους σφραγίδα στο έργο του θρύλου και μας μετέδωσαν την πραγματική και μοναδική ουσία του Frank Zappa.
Τη σκυτάλη μετά το διάλειμμα πήραν το τρίο του διεθνώς καταξιωμένου Δημήτρη Βασιλάκη αποτελούμενο από τον ίδιο στα σαξόφωνα και τους Μάνο Σαριδάκη-πλήκτρα και Πάνο Τζινιόλη-ντραμς, αλλά και η σπουδαία τραγουδίστρια Σάσα Παπαλάμπρου προσφέροντας μια ανεπανάληπτη συναυλιακή εμπειρία στο πατραϊκό κοινό.

Ένα απαιτητικό πρόγραμμα με συνθέσεις και των δύο αλλά και απρόοπτες εκπλήξεις που ξεσήκωσε το κοινό, το οποίο τους αποθέωσε. Κομμάτια από τη βραβευμένη του δισκογραφία στην Candid Records, νέο ακυκλοφόρητο υλικό καθώς και κομμάτια που ερμηνεύει η Σάσα Παπαλάμπρου και που σύντομα θα κυκλοφορήσει την πρώτη της δισκογραφική δουλειά, ήταν ο καμβάς μια πληθωρικής συναυλίας γεμάτης δυναμισμό, ρυθμό, δεξιοτεχνία, ψυχαγωγία.

Μια εκρηκτική και μοναδική σύμπραξη, που αποζημίωσε και τον πιο απαιτητικό ακροατή της τζαζ και απογείωσε τη βραδιά απελευθερώνοντας ενέργεια και δίνοντας στη συναυλιακή περιπέτεια απρόσμενες διαστάσεις.
Ο Δημήτρης Βασιλάκης δικαίωσε απολύτως τις εγκωμιαστικές κριτικές που τον συνοδεύουν σε διεθνή κλίμακα παίζοντας σαξόφωνα αλλά και τραγουδώντας, ο Μάνος Σαρηγιάννης με την σπάνια δεξιοτεχνία και το πάθος του δημιούργησε μια εξαιρετική ατμόσφαιρα και ο ντράμερ Πάνος Τζινιόλης έχτισε ρυθμικά το όλο σφιχτοδεμένο αποτέλεσμα. Όσο για την Σάσα Παπαλάμπρου με την απεριορίστων δυνατοτήτων φωνητική της ερμηνεία πρόσφερε σπουδαίες εκτελέσεις και έβαλε τη σφραγίδα της παρουσιάζοντας και δικά της κομμάτια, όπως τη διασκευή της στο παραδοσιακό «Ντόκτορ».

Εκτός από τις συνθέσεις του Δημήτρη Βασιλάκη, τις εντυπώσεις έκλεψαν και οι ρυθμικές διασκευές που το σχήμα παρουσίασε, όπως το «Light my fire» των Doors.