Καλοκαιρινή αύρα” Πολιτισμού και μουσικής έκφρασης με “Τα μπλουζ του Θάνου Μικρούτσικου” στην πρεμιέρα της ενότητας “JAZZ+ΠΡΑΞΕΙΣ”

Ο νέος πολυχώρος των παλαιών Δημοτικών Σφαγείων στην Ακτή Δυμαίων, μετατράπηκε το βράδυ της Πέμπτης χθες, με την υπογραφή του Διεθνούς Φεστιβάλ της Πάτρας και της ενότητας «JAZZ+ΠΡΑΞΕΙΣ», σε καλοκαιρινή αύρα πολιτισμού και μουσικής έκφρασης.

Πρωταγωνιστές στην πρεμιέρα, εκατοντάδες πατρινοί και πατρινές, οι οποίοι έδωσαν δυναμικό παρών και είχαν την τύχη να απολαύσουν « Τα μπλουζ του Θάνου Μικρούτσικου» και να ακολουθήσουν τα χνάρια του δημιουργού, τα οποία οδηγούσαν στον σύνθετο αυτοσχεδιασμό και τις μουσικές φόρμες που αποζητούσε αυτός από τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’70.

Αυτές οι μουσικές φόρμες, είναι που συνεπήραν το ακροατήριο και του «έδειξαν» το δρόμο για νέες προσεγγίσεις σε τραγούδια που ο Θάνος Μικρούτσικος όπως συνήθιζε τα ξανά «βάφτιζε» και τα αναγεννούσε. Φυσικοί «αυτουργοί», σε ότι εκτυλίχθηκε στη σκηνή των παλαιών Δημοτικών Σφαγείων, ο Χρήστος Θηβαίος με την εξαιρετική ερμηνεία του και οι Καλλίστρατος Δρακόπουλος (Τύμπανα), Μάξιμος Δράκος (πιάνο), Γιώτης Κιουρτσόγλου (μπάσο) , David Lynch ( σαξόφωνο, φλάουτο, κρουστά) και Θύμιος Παπαδόπουλος (πνευστά) .

Με αφορμή την έναρξη της ενότητας «jazz+πραξεις», η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη καλωσόρισε το κοινό σημειώνοντας:

«Ανοίγουμε απόψε μία από τις σημαντικότερες ενότητες του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας, όπως αυτή της jazz+πράξεις, με μία συναυλία μέσα από την οποία επιχειρούμε να προσεγγίσουμε  πόσο ο Θάνος διεύρυνε τα όρια της μουσικής.

Γιατί όπως έλεγε και ο ίδιος, η διεύρυνση των ορίων επιχειρείται συνεχώς στη μουσική, κι αυτή είναι η πραγματική πρωτοπορία.  Ένα από τα χαρακτηριστικά της μουσικής του Θάνου Μικρούτσικου, είναι ότι πειραματιζόταν σε νέες μουσικές φόρμες και συνεργαζόταν με νέους ανθρώπους, τολμώντας πάντα μια καινούρια προσέγγιση στα τραγούδια του.

Ο Θάνος Μικρούτσικος δεν χρειαζόταν ποτέ συστάσεις. Πόσο δε μάλλον τώρα. Άλλωστε για τον Θάνο θα μιλάμε πάντα σε ενεστώτα χρόνο. Γιατί ζει, υπάρχει, κινείται ανάμεσά μας, μέσα από το έργο του, μέσα από τη σκέψη του.

Ο ρόλος του στη διεύρυνση της πολιτιστικής μας φυσιογνωμίας, θα μείνει ανεξίτηλος. Αυτό το ρόλο επιχειρούμε να ανταμώσουμε άλλωστε για δεύτερη χρονιά φέτος, μέσα από το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας, ένα θεσμό που έχει τη δική του σφραγίδα.

Μια σφραγίδα, που μας γεμίζει με ευθύνες, αλλά ταυτόχρονα με χαρά. Χαρά που γίνεται ακόμα μεγαλύτερη έχοντας δίπλα μας την οικογένειά του και τη σύντροφό του Μαρία Παπαγιάννη» .

Στη συνέχεια η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού κάλεσε στη σκηνή τον Δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη, μαζί με τον οποίο παρέδωσαν στα παιδιά του Θάνου Μικρούτσικου Αλεξάνδρα και Σέργιο καθώς και στον μουσικό Θύμιο Παπαδόπουλο, δύο συμβολικά αναμνηστικά δώρα . Την αφίσα της συναυλίας,  που αποτελεί σε δημιουργικό επίπεδο προϊόν μιας εξαιρετικής δουλειάς και από μία συλλεκτική φιάλη Μαυροδάφνης του 2000 της Achaia Clauss, την οποία η εταιρεία παρήγαγε σε περιορισμένο αριθμό, με ετικέτα το εικαστικό θέμα της κεντρικής αφίσας του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας.

Ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης τόνισε ότι «η Πάτρα θα συνεχίσει να τιμά τον Θάνο Μικρούτσικο, ο οποίος ήταν, είναι και θα είναι εδώ, συνεχίζοντας με το έργο του να μας δυναμώνει». Παράλληλα έκανε ειδική αναφορά στην οικογένεια του θάνου μικρούτσικου την οποία όπως είπε «Η πόλη δεν θα πάψει ποτέ να αγαπά»

Κατά την διάρκεια της τριήμερης ενότητας του «JAZZ» + «ΠΡΑΞΕΙΣ»,  ο χώρος όπου  φιλοξενείται η έκθεση «Νο paper limit» στα Παλαιά Σφαγεία θα είναι επισκέψιμος για το κοινό, από τις 7.00 το απόγευμα έως τις 9.00 το βράδυ.

Στον Πολυχώρο των Παλαιών Δημοτικών Σφαγείων όλες τις ημέρες της ενότητας λειτουργεί άρτια οργανωμένο κυλικείο

΄

Η προμήθεια των εισιτηρίων για τις συναυλίες της ενότητας γίνεται στο Ταμείο του Δημοτικού Θεάτρου καθημερινά από τις 11.00 το πρωί έως τις 4.00 το απόγευμα και ηλεκτρονικά από την ηλεκτρονική πλατφόρμα ticketservises.gr στην ιστοσελίδα του Πολιτιστικού Οργανισμού patrasculture.gr και στο βιβλιοπωλείο «Ροδόπουλος» , Φιλοποίμενος και Κορίνθου.

Οι τιμές των εισιτηρίων για την συναυλία διαμορφώνονται ως εξής: Γενική είσοδος 10.00 €. Άνεργοι, Φοιτητές, πολύτεκνοι, άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών,  7.00€. Για συλλόγους – σωματεία και για προμήθεια από 10 εισιτήρια και πάνω, ισχύει η ειδική προσφορά των 5.00€. Για τα άτομα με αναπηρία και τον συνοδό τους η είσοδος είναι δωρεάν.

Επίσης έχει προβλεφθεί και διατίθενται με την μορφή «πακέτου» εισιτήρια εισόδου και για τις τρεις ημέρες του «JAZZ+ΠΡΑΞΕΙΣ» στην τιμή των 20.00€.