“Ματωμένα Χώματα” συγκίνησης, μνήμης και ιστορίας (ΦΩΤΟ)

Ένα εμβληματικό μυθιστόρημα το οποίο μεταφέρθηκε στη σκηνή με τα στοιχεία του δυναμισμού, του νεύρου, των έντονων συναισθημάτων και της ποιοτικής ερμηνείας να κυριαρχούν, απόλαυσαν το βράδυ της Τρίτης 26 Ιουλίου οι φίλοι του θεάτρου που κατέκλυσαν το «Δημοτικό Θερινό Θέατρο της Πάτρας» για να παρακολουθήσουν την εμβληματική παράσταση «Ματωμένα Χώματα» η οποία φιλοξενήθηκε στην πρωτεύουσα της Αχαΐας για λογαριασμό του Διεθνούς Φεστιβάλ.
Η εξαιρετική παρουσία του Νικήτα Τσακίρογλου στην αφήγηση, του Μιχάλη Σαράντη στο ρόλο του άνδρα που βρέθηκε στη δίνη της ιστορίας και γνώρισε από κοντά τα όρια και τις ακρότητες των ανθρώπων και του Αντίνοου Αλμπάνη που υπηρετεί με πάθος το εγχείρημα της θεατρικής μεταφοράς του έργου, οδήγησαν σε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.
Εξαιρετικές ήταν επίσης οι ερμηνείες των υπολοίπων ηθοποιών της παράστασης που μέσα από πολλαπλούς ρόλους μετέφεραν εικόνες από τις τελευταίες στιγμές στην προκυμαία της Σμύρνης, τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στα εδάφη της Μικράς Ασίας από το 1914 και μετά, για να καταλήξουν πάλι στη Σμύρνη.
Η συγκίνηση από το αντάμωμα της αφήγησης με τα μοναδικά κείμενα της Σωτηρίου ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της παράστασης την οποία σκηνοθετεί ο Γιώργος Παλούμπης.
Το βράδυ της Τρίτης το κοινό της περιοχής συνάντησε μνήμες οι οποίες ήρθαν στο προσκήνιο μέσα από τη ζωή του Μικρασιάτη Μανώλη Αξιώτη, ο οποίο αφηγήθηκε τις δοκιμασίες του στα «Ματωμένα Χώματα». Μέσα από μία αλληλουχία αφηγήσεων και σκηνών, ο θεατής παρακολούθησε τη ζωή του ήρωα από την ήρεμη αγροτική ζωή στο χωριό Κιρκιντζέ, στα απάνθρωπα τάγματα εργασίας Αμελέ Ταμπουρού, το σκληρό μέτωπο του Αφιόν Καραχισάρ και το προσφυγικό ταξίδι στην Ελλάδα…
Την παράσταση παρακολούθησε ο Δήμαρχος της Πάτρας Κώστας Πελετίδης, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, ο αντιδήμαρχος Διοίκησης – Οικονομικών Διονύσης Πλέσσας, ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Πέτρος Βάης, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι Οργανισμών και μέλη του Δ.Σ. στον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων.