Με μουσικές και στίχους από μελοποιημένα ποιήματα “πλημμύρησε” το δημοτικό θέατρο “Απόλλων” για την παγκόσμια ημέρα ποίησης (ΦΩΤΟ)

Μουσικές και στίχοι από μελοποιημένα ποιήματα μεγάλων Ελλήνων δημιουργών, «πλημμύρησαν» το βράδυ της Δευτέρας 21 Μαρτίου το Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων», στην εκδήλωση που διοργάνωσε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου της Πάτρας,  την οποία επιμελήθηκε το Μουσικό Σχολείο της πόλης μας.

Μαθητές και μαθήτριες του Φιλολογικού εργαστηρίου του Μουσικού Σχολείου Πατρών, διάβασαν «ποίηση για την ποίηση» και μαθητές από το εικαστικό εργαστήριο παρουσίασαν εικονο – ποίηση, με το  χώρο του Δημοτικού Θεάτρου να αποδεικνύεται τελικά μικρός, καθώς κατακλείστηκε από φίλους της ποίησης και της μουσικής. Δεκάδες ήταν και οι μαθητές – μαθήτριες καθώς και οι εκπαιδευτικοί, που παρακολούθησαν την εκδήλωση, με την ποίηση και την μουσική να «περισσεύει».

Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη στο καλωσόρισμά της, ευχαρίστησε και συνεχάρη όλους όσους εργάστηκαν για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης. Τον Διευθυντή του Μουσικού Σχολείου της Πάτρας Σταμάτη Λέκκα, την Μαρία Ψάχου και την Παναγιώτα Μηλιώνη από το Φιλολογικό Εργαστήριο, την Έλενα Δρακοπούλου που είχε τη Διεύθυνση Χορωδίας, την Μαρία Ιατρίδου που ήταν στη Διεύθυνση της ορχήστρας, τους συνεργαζόμενους Εκπαιδευτικούς Έβις Γκιώνη, Θόδωρο Σαμαρά και Αγγελική Σύρου, καθώς και τον κύριο Αηδονίδη και την κυρία Κάνιστρα από το Εικαστικό Εργαστήρι.

Απηύθυνε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους μαθητές και τις μαθήτριες από τα σχήματα του Μουσικού Σχολείου οι οποίοι συμμετείχαν  στην εκδήλωση.

Η ομιλία της προέδρου του Πολιτιστικού Οργανισμού έχει ως εξής:

Εκ μέρους του Δήμου Πατρέων και του Πολιτιστικού Οργανισμού, σας καλωσορίζω στη σημερινή εκδήλωση, την επιμέλεια της οποίας έχουν εκπαιδευτικοί και μαθητές του Μουσικού Σχολείου της πόλης μας.

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου. Η αρχική έμπνευσή της ανήκει στον Έλληνα ποιητή Μιχαήλ Μήτρα, ο οποίος το φθινόπωρο του 1997 πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να υιοθετηθεί ο εορτασμός της ποίησης στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, και να οριστεί συγκεκριμένη μέρα γι’ αυτό.

Η λογοτεχνία είναι μια από τις κύριες μορφές της τέχνης. Με τη λογοτεχνία δημιουργούνται έργα έντεχνου γραπτού λόγου, που αποβλέπουν κυρίως στην πρόκληση αισθητικής συγκίνησης. Σε αντιδιαστολή με τα έργα έντεχνου γραπτού λόγου που έχουν ειδικά εκπαιδευτικό, ενημερωτικό ή διαφωτιστικό χαρακτήρα. Αντίθετα με τα άλλα είδη τέχνης, ζωγραφική, γλυπτική, μουσική, χορό, που απευθύνονται άμεσα στις αισθήσεις, χρησιμοποιώντας κάποιο υλικό αντικείμενο, π.χ. χρώμα, πέτρα ή κάποια ενέργεια, όπως η κίνηση του σώματος, ο ήχος μιας χορδής ή ενός πλήκτρου, η λογοτεχνία μορφοποιείται με λέξεις, με τη γλώσσα κι επομένως απευθύνεται πιο άμεσα στη νόηση. Σε αυτό συνίστανται και οι μεγαλύτερες δυνατότητες της λογοτεχνίας, σε σύγκριση με τα άλλα είδη τέχνης, να επιδράσει στην κοινωνικοποίηση, στην ταξική και πολιτική συνείδηση. Και μέσω της λογοτεχνίας διαμορφώθηκαν οι γλώσσες, διασώθηκαν πληροφορίες ιστορικού περιεχομένου, επικοινώνησαν διαφορετικοί λαοί, αντάλλαξαν γνώσεις, συνήθειες, πολιτισμό. Υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες στη λογοτεχνία: η ποίηση και η πεζογραφία.

 

«Η ποίηση είναι απέραντη σαν τη ζωή, ένα διαρκές γίγνεσθαι», είχε πει ο Γιάννης Ρίτσος, ο μεγάλος μας ποιητής. Παγκόσμια ημέρα ποίησης η σημερινή και η θύμηση έχει την ανάγκη και τη δύναμη να προστρέξει σε κείνους που με μια ρηξικέλευθη ματιά μεταμόρφωσαν τη ζωή και τα πράγματα, στοχάστηκαν μέσω της ποίησης και δε «χάθηκαν». Δε «χάθηκαν» γιατί, μέσω της ποίησης, συνομίλησαν με τον κόσμο, βλέποντάς τους σαν φίλους και συναγωνιστές στον ίδιο δρόμο, για τον ίδιο σκοπό, για τα ίδια όνειρα, σε εποχές συγκρούσεων και αγώνων, διωγμών και ελπίδων, καταστροφών και προσδοκιών που δεν επιτεύχθηκαν ακόμη. Δύσκολο έως ακατόρθωτο να συμπεριλάβει κανείς όλους όσοι «στρατεύτηκαν» με τα οράματα των λαών και απέδειξαν με τα έργα τους πως η τέχνη έχει σκοπό.

 

Η ποίηση ενυπάρχει με πολλές μορφές στην καθημερινότητα: μέσα από το βιβλίο, μέσα από το τραγούδι, μέσα από την παράδοση, μέσα από το θέατρο, ακόμη κι ως βάση για να αναπτυχθούν άλλες μορφές της τέχνης. Αυτή η λειτουργία της ποίησης είναι που την καθιστά ευρέως οικεία  σε κάθε άνθρωπο.

 

Η αληθινή ποίηση απευθύνεται και στους λίγους και στους πολλούς, προσφέροντας πάντα, και στους λίγους και στους πολλούς, περισσότερα απ’ όσα μπορούνε να πάρουν. Όπως η ποίηση του Βάρναλη. Ο σοφός πνευματικός δημιουργός, ένας γνήσιος κι αληθινός άνθρωπος, ο φίλος του λαού, ο συναισθηματικός «οδηγητής» των προλετάριων. Με την τέχνη του πολέμησε το κοινωνικό κατεστημένο, κατήγγειλε τις αδικίες, την ανισότητα και τις αθλιότητές του.

 

Κυρίες και κύριοι

 

Η φετινή παγκόσμια ημέρα ποίησης, που είναι και παγκόσμια ημέρα κατά του Ρατσισμού και της ξενοφοβίας, βρίσκει τους λαούς της Ευρώπης και όλου του κόσμου εν μέσω ενός ακόμα άδικου ιμπεριαλιστικού πολέμου, που ξέσπασε για τα συμφέροντα των Ρωσικών, των Ουκρανικών, των Αμερικανικών και Ευρωπαϊκών μονοπωλίων.

Μέσα σε αυτή τη δίνη του πολέμου, σε αυτούς τους σκοτεινούς καιρούς, ιδιαίτερα  οι άνθρωποι της Τέχνης και των Γραμμάτων καλούνται  να αγωνιστούν κα να σταθούν στο πλευρό τόσο των Ουκρανών, όσο και των Ρώσων καλλιτεχνών, να αντισταθούν στις πολιτιστικές διακρίσεις, τις απαγορεύσεις και τις επικίνδυνες περιχαρακώσεις, να δυναμώσουν τις φωνές  ενάντια στον πόλεμο, που προϋποθέτει την απεμπλοκή της χώρας από τους πολεμικούς σχεδιασμούς.

 

Κυρίες και Κύριοι,

Αγαπητοί Μαθητές και Μαθήτριες

 

Διαβάζοντας και ξαναδιαβάζοντας ποίηση, δικαιούμαστε να συμφωνήσουμε με τον Γιάννη Ρίτσο:

«Ο κόσμος, σου λέω, είναι όμορφος

 Ό,τι κι αν πεις, ό,τι κι αν κάνεις όμορφος

Το μέλλον είναι σίγουρο αδελφέ μου.

Ό,τι κι αν γίνει – σίγουρο.

 Δεν υπάρχουν πια αποσιωπητικά στη φωνή ή στη σιωπή μας. Όμορφος. Μπορείς να κάνεις πίσω τους τροχούς του ήλιου;»

 

Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών η αντιδήμαρχος Αναστασία Τογιοπούλου, η πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης – Καρναβάλι Πάτρας Ήρα Κουρή εκπρόσωπος του σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου, εκπρόσωποι της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δημοτικοί σύμβουλοι και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου στον Πολιτιστικό Οργανισμό.

Μεγάλη η ανταπόκριση στο κάλεσμα για προσφορά

αγαθών που θα σταλούν στον Ουκρανικό λαό

Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση των συμπολιτών στο κάλεσμα του Πολιτιστικού Οργανισμού, για συγκέντρωση τροφίμων τα οποία θα σταλούν στο δοκιμαζόμενο από τον πόλεμο λαό της Ουκρανίας.

Δεκάδες πατρινές/οι, προσερχόμενοι στην εκδήλωση, παρέδιδαν πριν την είσοδό τους στο θέατρο,  είδη πρώτης ανάγκης, είδη προσωπικής υγιεινής  καθώς και τρόφιμα μακράς διαρκείας, όπως κονσέρβες, ζάχαρη, λάδι, Νερά, ζωοτροφές, χαρτί υγείας, πάνες, οδοντόκρεμες, στέλνοντας  μήνυμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης.