Με την ταινία «Στην Αυλή του Σχολείου – Playground» ξεκινά το φετινό ταξίδι του Δημοτικού Κινητού Κινηματογράφου

Με μία ταινία η οποία συνοδεύεται από τον χαρακτηρισμό του «τρομερού κινηματογραφικού επιτεύγματος» ανοίγει σήμερα Τρίτη 6 Ιουνίου στις 9.30 το βράδυ στο αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου, ο κύκλος των φετινών προβολών της ενότητας του Δημοτικού Κινηματογράφου.
Τίτλος της ταινίας, η οποία φέρει τη σκηνοθετική υπογραφή της Λορά Βαντέλ, «Στην αυλή του σχολείου – playground». Η ταινία έχει αποσπάσει το Βραβείο Fipresci – Ένα Κάποιο Βλέμμα στο Φεστιβάλ Καννών 2021, ειδικό Βραβείο για την Προώθηση της Ισότητας των Φύλων, έχει συμμετάσχει στο Φεστιβάλ Σαράγιεβο 2021, στο Φεστιβάλ Σαν Σεμπαστιάν 2021 (επίσημη συμμετοχή),στο Φεστιβάλ Λονδίνου 2021 (επίσημη Συμμετοχή), και αποτέλεσε την επίσημη πρόταση Βελγίου στα Βραβεία Όσκαρ 2022
Ο Πολιτιστικός Οργανισμός φέρνει στη «μεγάλη οθόνη» του Δημοτικού Κινηματογράφου μία όσο ποτέ άλλοτε επίκαιρη ταινία που πραγματεύεται και αναδεικνύει το bullying μέσα από τα παιδικά πρόσωπα.
Κεντρικό πρόσωπο είναι η μικρή Νορά που δεν θέλει ν’ αποχωριστεί τον μπαμπά της στην αυλή του σχολείου. Τον αγκαλιάζει και κλαίει σιωπηλά. Η καθημερινότητα της εκεί είναι δυσβάσταχτη, αλλά κανείς δεν το ξέρει. Ο αδελφός της, ο Αμπέλ, κάθε μέρα πέφτει θύμα των άλλων αγοριών της τάξης που τον βασανίζουν και τον εξευτελίζουν, ξανά και ξανά, χωρίς οι πολυάσχολοι, κουρασμένοι κι εκνευρισμένοι δάσκαλοι να το παρατηρούν. Η Νορά γνωρίζει, αλλά ο Αμπέλ την έχει ορκίσει να μην το πει στους «μεγάλους». Με το ερώτημα πόσο θ’ αντέξει να μείνει σιωπηλή κάτω από ένα τόσο βαρύ φορτίο να είναι μόνο μία από τις πτυχές της ταινίας.
Η Λορά Γουαντέλ, έχει γράψει και σκηνοθετήσει μια ταινία για το bullying η οποία βραβεύθηκε, έκανε το γύρο του κόσμου και υποβλήθηκε από το Βέλγιο για το Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας. Η σκηνοθετική ματιά της Γουαντέλ είναι αφοπλιστική. Η κάμερα εστιάζει, σχεδόν πάντα και σχεδόν μόνο, στο πρόσωπο της Νορά. Η βία περνά κλεφτά από την περιφερειακή όραση. Ο,τι συμβαίνει στο σχολείο, συμβαίνει κυρίως εκτός κάμερας, με τον θεατή ν’ ακούει τη δράση και ν’ αντιλαμβάνεται τη φρίκη της στα εκφραστικά μάτια της Νορά, στα χείλη της που πεισμώνουν ή τρεμοπαίζουν για να μην κλάψει. Η συναισθηματική ένταση κι η οργή αυξάνονται σταδιακά κι εκρηκτικά…
Η είσοδος και στις φετινές προβολές του Δημοτικού Κινηματογράφου είναι δωρεάν.
Σενάριο | Σκηνοθεσία: Λορά Βαντέλ, Παραγωγή: Στεφάν Λοέ (Dragons Films), Συμπαραγωγή: Ζαν ντε Κλερκ (Lunamine), Φωτογραφία: Φρεντερίκ Νουαρόμ, Ήχος: Τόμας Γκριμ-Λάντσμπεργκ, Μοντάζ: Νικολά Ραμπλ.
Πρωταγωνιστούν Maya Vanderbeque, Günter Duret, Karim Leklou, Laura Verlinden.
Γλώσσα: Γαλλικά