Μια βραδιά γεμάτη Jazz

Το βράδυ του Σαββάτου 27 Μαΐου στην Πάτρα ήταν… Jazz. Για δεύτερη ημέρα εκατοντάδες φίλοι της μουσικής των αυτοσχεδιασμών, γέμισαν τα «Παλαιά Σφαγεία» και στο πλαίσιο της ενότητας του Διεθνούς Φεστιβάλ “Jazz & More” απόλαυσαν μια ακόμα σπουδαία συναυλία.
Στη σκηνή βρέθηκαν δύο διεθνούς φήμης μουσικοί και δημιουργοί, ο λαουτίστας Βασίλης Κώστας, υποψήφιος για Grammy 2023 και ο Ιορδανός βιολονίστας Layth Sidiq. Οι δύο βιρτουόζοι παρουσίασαν το νέο έργο τους με τίτλο “STEPS”, το οποίο φέρνει κοντά, τους μουσικούς κόσμους του ελληνικού παραδοσιακού, αραβικού και σύγχρονου αυτοσχεδιασμού. Ακούστηκαν πρωτότυπες συνθέσεις, που εξερευνούν μουσικές γέφυρες μεταξύ αυτών των δύο πολιτισμών και επεκτείνονται από τον ποταμό Τίγρη μέχρι τα βουνά της Ηπείρου.
Το duo πειραματίστηκε με νέες δομές, αμφισβητώντας τα μουσικά όρια, ενώ αναπαρήγαγε το ρεπερτόριο της παράστασης “εν ώρα παράστασης”, δίνοντας στο κοινό μια μοναδική εμπειρία δημιουργίας πρωτότυπης μουσικής σύνθεσης.
Την συναυλία παρακολούθησε ο Δήμαρχος της Πάτρας Κώστας Πελετίδης, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι. Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη απηύθυνε σύντομο καλωσόρισμα.
ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕ YIORGOS FAKANAS GROUP
Σήμερα Κυριακή 28 Μάϊου στον ίδιο χώρο και την ίδια ώρα, τη «σκυτάλη» παίρνει το group Yiorgos Fakanas, το οποίο απαρτίζουν οι Tάκης Πατερέλης (saxes), Σάμμυ Αμίρης(piano), Γιώργος Φακανάς (bass) και Μένιος Πασιαλής (drums).
Ο Γιώργος Φακανάς είναι ένας από τους σπουδαιότερους δημιουργούς και σολίστες της Jazz. Ιδρυτής του Yiorgos Fakanas Group, ένα από τα πιο σημαντικά και μακροβιότερα μουσικά σχήματα στην Ελλάδα, με διεθνή καταξίωση.
Σε μια πορεία 30 ετών, το Yiorgos Fakanas Group έχει παίξει σε πολυάριθμες συναυλίες στην Ελλάδα, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε συνεργασία με συμφωνικές και ορχήστρες εγχόρδων (Καμεράτα, Ορχήστρα Χρωμάτων, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών), στο Ηρώδειο-Big Band της ΕΡΤ και σε έργα άλλων συνθετών με μεγάλες διεθνείς ορχήστρες, σε Παλλάς, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Καλλιμάρμαρο, σε συναυλίες συνεργαζόμενο με την ΚΟΕΜ , Big Band του Δήμου Αθηναίων και σε θεατρικές παραστάσεις και ηχογραφήσεις για θεατρική μουσική που έγραψε ο Γιώργος Φακανάς.
Η μαγεία και το φως των συνθέσεων, οι αυτοσχεδιασμοί που κόβουν την ανάσα, η πυκνή και ουσιαστική ενορχήστρωση, οι μελωδικές γραμμές που λειτουργούν σαν γέφυρες οδηγώντας την ακρόαση στην επόμενη ηχητική περιπέτεια, σε συνδυασμό με την άρτια μουσική εκτέλεση, οδηγούν τον ακροατή στην ύψιστη μουσική ακρόαση.
Τα τελευταία χρόνια το γκρουπ συνεργάζεται σε συναυλίες με τους μεγαλύτερους μουσικούς του κόσμου όπως οι Guthrie Govan, Dave Weckl, Mike Stern, Anthony Jackson, Frank Gambale, Dennis Chambers, Bireli Lagrene, Victor Wooten, Lenny White, Wallace Roney, Alex Acuna, Mitch Forman, Eric Marienthal, Greg Howe, Horacio El Negro, Brett Garsed, Scorpions κλπ. ηχογραφώντας και παίζοντας σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία σε sold-out παραστάσεις. Στις συναυλίες το γκρουπ παρουσιάζει κυρίως συνθέσεις από τις πιο πρόσφατες ορχηστρικές δισκογραφικές δουλειές του Γιώργου Φακανά.
ΑΥΛΑΙΑ ΜΕ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ JAZZ
Η αυλαία της ενότητας Jazz & More θα ‘πέσει» στις 9.30 το βράδυ την Δευτέρα 29 Μαΐου με την πραγματοποίηση από το Δημοτικό Ωδείο της Πάτρας εργαστηρίου jazz.
Προπώληση εισιτηρίων στο ticketservices.gr
Τιμές εισιτηρίων: Ατομικό εισιτήριο (και για τις τρεις ημέρες) 20,00€
Ατομικό ανά ημέρα 10,00€ . Άνεργοι, φοιτητές, άνω των 65 ετών 7,00€
Ομαδικά εισιτήρια άνω των 20 ατόμων 5,00€. Άτομα με αναπηρία και ο συνοδός είσοδος δωρεάν.
Την Δευτέρα 29 Μαΐου που θα πραγματοποιηθεί η συναυλία από το σεμινάριο η Γενική Είσοδος είναι 5.00€.