Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Δήμου Πατρέων

Ο πρώτος κύκλος του εκπαιδευτικού προγράμματος ξεναγήσεων στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης του Δήμου Πατρέων ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

Από τις αρχές Ιανουαρίου έως το τέλος Δεκεμβρίου  του 2015,  ξεναγήθηκαν  περίπου 2.900 μαθητές. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν: Κέντρα Προσχολικής Αγωγής, Νηπιαγωγεία, Δημοτικά σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια από την Πάτρα αλλά και την ευρύτερη περιφέρεια όπως, τα δημοτικά σχολεία της Απιδεώνας, του Ριόλου και της Τέμενης Αιγίου, το δημοτικό και το ΓΕΛ  της Κάτω Αχαΐας, τα νηπιαγωγεία Βραχνείκων και Καμινίων.

Οργανωμένες επισκέψεις στο Μουσείο πραγματοποιήθηκαν παράλληλα και  από διάφορους συλλόγους  και οργανωμένους  φορείς της πόλης.

 Από 8 Ιανουαρίου 2016, συνεχίζεται ο δεύτερος κύκλος του εκπαιδευτικού προγράμματος ξεναγήσεων. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με τα  Τμήματα Πολιτιστικών Θεμάτων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας.

Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης στεγάζεται στην αίθουσα Χάνσεν του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου Πατρών (πλατεία Κορύλλων-΄Ανω Πόλη). Το αρχειακό υλικό του Μουσείου αποτελούν ένα σύνολο από ενότητες, που τεκμηριώνουν ένα σημαντικό μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής.


Αναλυτικότερα διαθέτει συλλογές που αφορούν:

Στην καλλιέργεια της γης και στην παρασκευή ψωμιού, στην καλλιέργεια του αμπελιού, στην παρασκευή κρασιού και τσίπουρου, στην κτηνοτροφία, στα αντικείμενα οικιακής χρήσης, στην επεξεργασία του μαλλιού και στην υφαντική με παραδοσιακό αργαλειό. Παρουσιάζεται επίσης υλικό από παραδοσιακά εργαστήρια όπως: Υφαντική, Τυπογραφείο,  Πιλοποιείο,  Κηροπλαστείο, Υποδηματοποιείο και Σχοινοποιείο. 

 

 

Το Μουσείο δέχεται τους μαθητές κάθε   Τρίτη & Πέμπτη πρωινές ώρες.

Μέσω των ξεναγήσεων, επιδιώκεται αφενός μεν η εξοικείωση των μαθητών με τους μουσειακούς χώρους, αφετέρου δε η γνωριμία τους με τα εκθέματα, ώστε η επίσκεψη να αποτελέσει για τους συμμετέχοντες ψυχαγωγία και διδακτική εμπειρία.

Οι οργανωμένες ξεναγήσεις των μαθητών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, πραγματοποιούνται σε ομάδες μαθητών  με τους συνοδούς εκπαιδευτικούς τους (μέχρι 25 άτομα).

H είσοδος στο Μουσείο  είναι δωρεάν.

Για τον σωστό προγραμματισμό της αναφερόμενης δράσης, θα πρέπει να συμπληρωθεί αίτηση συμμετοχής από τους εκπαιδευτικούς του ενδιαφερόμενου σχολείου, προκειμένου να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα των ξεναγήσεων και να αποσταλεί μέσω e-mail.: [email protected]. Η  αίτηση συμμετοχής έχει σταλεί στα αρμόδια τμήματα πολιτιστικών θεμάτων της Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης

Παράλληλα διατίθεται Μουσειοσκευή με εκπαιδευτικές δραστηριότητες προετοιμασίας πριν την επίσκεψη ή επεξεργασίας στην τάξη σε περίπτωση αδυναμίας επίσκεψης, η οποία αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του τοπικού πολιτιστικού δικτύου «Οι φύλακες της Μνήμης» της Α/θμιας Εκπαίδευσης και παραχωρήθηκε από το αρμόδιο τμήμα Πολιτιστικών Θεμάτων στο Μουσείο.

Για οποιαδήποτε πληροφορία καθώς και για το πρόγραμμα των ξεναγήσεων μπορείτε να επικοινωνείτε με την υπεύθυνη των προγραμμάτων κ. Γιάννα Παναγοπούλου, στο τηλέφωνο: 2610 624088, καθημερινά  και ώρα  9.00π.μ έως 2.00μ.μ (εκτός Τρίτης, Πέμπτης & Σαββατοκύριακου)

Το μουσείο είναι ανοικτό για όλους τους επισκέπτες καθημερινά  8.00 π.μ έως 1.30 μ.μ (εκτός Κυριακής & Σαββάτου).Σε περίπτωση που υπάρχει ενδιαφέρον για οργανωμένη επίσκεψη το Σάββατο, μπορεί  να πραγματοποιηθεί μετά από επικοινωνία με την υπεύθυνη των προγραμμάτων.