ΜΩΜΟΣ Ο ΠΑΤΡΕΥΣ 9ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΑΤΙΡΑΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΘΙΑΣΩΝ

 Σχόλια  και… σχολιανά του Μώμου του Πατρέα από τον Σταύρο Ιντζεγιάννη

 

ΜΩΜΟΣ Ο ΠΑΤΡΕΥΣ

9ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΑΤΙΡΑΣ

ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΘΙΑΣΩΝ

 

    Νάταν όλη η ζωή μας καρναβάλι Πατρινό!

  Για μια ακόμη χρονιά ο Μώμος ο Πατρεύς έδωσε τον τόνο του Πατρινού καρναβαλιού δικαιώνοντας  την φήμη της πόλης  για το ανεξάντλητο κέφι της και τους Πατρινούς  για το μοναδικό τους χιούμορ!

  Με κυρίαρχο-απόλυτο άρχοντα της καρναβαλούπολης τους «Ρεφενέ» που σχεδίασαν και διοργάνωσαν την όλη εκδήλωση και έδεσαν  με το μοναδικό τους ταπεραμέντο τα διάφορα  θεατρικά σατιρικά δεκάλεπτα με τους ήρωες των παιδικών παραμυθιών που απέδρασαν  από τα βιβλία για να μας ξανακάνουν παιδιά.  Αν δε γράφω ονόματα (τόσα πολλά που να`βρεις άκρη) είναι « όχι ένεκα περί δια κακίαν, αλλά λόγω επειδή » ξεχνάω τώρα τελευταία που έλεγε και η κυρία Φώφη του περιπτερά στα 98 της (Τι κακό είναι τούτο γιε μ` να ξεχνάω από τώρα ποια είδα χτες το βράδυ με ποιόν. Τι να πω στη γειτονιά 😉

   Οι θίασοι όλοι μα όλοι τους, ο ένας καλύτερος από τον άλλον δίκαια χειροκροτήθηκαν  και επιβραβεύτηκαν με το μεγαλύτερο βραβείο που μπορεί να πάρει η σάτιρα. Το γέλιο και τη συμμετοχή του κοινού. Καλοδουλεμένα με θεατρική κινητική και άνετη παρουσία, όλοι οι θίασοι, στα  σύντομα δεκάλεπτα – κι αυτό είναι το δύσκολο στην ανάδειξη του κειμένου- στάθηκαν αντάξιοι εκφραστές του πνεύματος της αποκριάς . Οχτώ σατιρικά δρώμενα  από ισάριθμους θιάσους (Δίστομο-Κερατέα- Ηλιον-Βασιλικό-Άνδρος-Τήνος-Φιλιάτες-Παραμυθιά)

  παρουσίασαν, διακωμωδώντας την άλλη όψη της κοινωνικής πολιτιστικής και πολιτικής (αν είναι δυνατό να υπάρξει Έλληνας  χωρίς την πολιτική  στο πετσί του)  ζωής του τόπου από το χτες στο σήμερα!

 

 

Την προηγουμένη η Σύρος (θεατρικός όμιλος Γεώργιος Σουρής) παρουσίασε  ένα  ολοκληρωμένο πρόγραμμα υψηλού επιπέδου με το «Γκρουπ θέραπι» αποσπώντας τα ενθουσιώδη σχόλια του κοινού που είχε γεμίσει ασφυκτικά τη μεγάλη αίθουσα  του «Πάνθεον»

   Τον συνδετικό κρίκο είχε ο Ερασιτεχνικός μας θίασος «Ρεφενέ» που κέρδισε καρδιές και χειροκρότημα …με τη σέσουλα!!! Καταξιωμένοι πια στη θεατρική συνείδηση της Πάτρας για μια ακόμη φορά δικαίωσαν τον τίτλο του γνήσιου εκπροσώπου μια πόλης -που από τα μέσα του 19ου αιώνα πορεύεται στο ιστορικό της πεπρωμένο εξαργυρώνοντας τις ατυχίες  με τύχη αυτοσαρκαζόμενηοι, κρίνοντας και κρινόμενοι άλλοτε σοβαροφανείς χαμηλοβλεπούσα αρσακειάδα κι άλλοτε κοκορόμυαλη με το πηγαίο τους  χιούμορ να σπάει κόκκαλα στο «τέρπειν άμα  και διδάσκειν!

  Η μεγάλη όμως καταξίωση ήρθε μέσα σε μια φρενίτιδα ενθουσιασμού «εν τυμπάνω και χορώ» όταν η « Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων» ανακοίνωσε ότι ανακηρύσσει  τακτικό μέλος της, τον ΓΙΑΝΝΗ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ  τον εκ των ιδρυτών και στυλοβάτη- σκηνοθέτη και ψυχή κυριολεκτικά του ερασιτεχνικού θεατρικού σχήματος Ρεφενέ. 

 Οι Πατρινοί που τιμώνται στο πρόσωπο του Γεωργακάκη, αλλά και τα ερασιτεχνικά θεατρικά σχήματα όλης της Ελλάδος χειροκροτούν και υπερηφανεύονται που τιμήθηκε μ` αυτόν τον τρόπο ένας  από  αυτούς,  που άξια μέχρι σήμερα τους εκπροσωπεί !

 Μώμε  ω Μώμε, ευοί- ευάν λοιπόν. Πατρινό καρναβάλι για πάντα .Ψυχή μου Πάτρα μου!!!

                                      Σταύρος Ιντζεγιάννης