Ξεκίνησε στα Παλαιά Σφαγεία της Πάτρας η έκθεση [Φύλακες της μνήμης – Squardi de memoria] – ΦΩΤΟ

Τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο «Φύλακες της μνήμης – Squardi de memoria”, με έργα του ζωγράφου Georges de Canino, που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων από κοινού με το Πειραματικό Γυμνάσιο του Πανεπιστημίου, πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Τετάρτης 17 Μαΐου στα Παλαιά Σφαγεία της Πάτρας.
Το άνοιγμα της έκθεσης έγινε παρουσία μαθητών και εκπαιδευτικών από το Πειραματικό Σχολείο της Πάτρας και το Istituto di istruzione Superiore “Largo Brodolini” της Ρώμης, καθώς η συγκεκριμένη δράση είναι ενταγμένη στο κοινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που υλοποιούν τα δύο σχολεία με θέμα την ιστορική μνήμη, την αντίσταση και το ολοκαύτωμα.
Στο χώρο των Παλαιών Σφαγείων φιλοξενούνται μεταξύ άλλων προσωπογραφίες Ελλήνων Εβραίων οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η έκθεση εστιάζει στα ανθρώπινα δικαιώματα, την ειρήνη και τη συμβολή της Τέχνης στην αντιμετώπιση ανθρώπινων συμφορών και τραγικών γεγονότων. Η πρωτοβουλία αυτή πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη των πιο σημαντικών φορέων και ιδρυμάτων στην Ιταλία που ασχολούνται με τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος και της Αντίστασης.
Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη στο χαιρετισμό της αναφέρθηκε στη σημασία της αντιφασιστικής πάλης και τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τα όσα εκτυλίχθηκαν στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τόνισε επίσης την προσπάθεια που καταβάλει η δημοτική Αρχή της Πάτρας για να παραμείνει η μνήμη άσβεστη, προσθέτοντας πως μέρος αυτής της προσπάθειας είναι και η μετατροπή του Ιστορικού Καταφυγίου σε ζωντανό κύτταρο μνήμης.
Στη σημασία του προγράμματος που υλοποιείται μέσα από τη συνεργασία του Πειραματικού Γυμνασίου και το Istituto di istruzione Superiore “Largo Brodolini” της Ρώμης, αναφέρθηκε ο διευθυντής του Πειραματικού Σχολείου Βασίλης Σχοινάς
Η πρόεδρος της Κοινωφελούς του Δήμου Πατρέων «Καρναβάλι Πάτρας» Ήρα Κουρή ξενάγησε τις αντιπροσωπείες και τους επισκέπτες στο χώρο της έκθεσης.
Με την ολοκλήρωση της έκθεσης η οποία θα διαρκέσει έως τις 26 Μαΐου, 20 έργα του Georges de Canino, θα χαριστούν στον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων. Πρόκειται για καμβάδες ζωγραφισμένους με μεικτή τεχνική και κολάζ των οποίων τα θέματα αφηγούνται τα «Sguardi di Memoria» (Βλέμματα Μνήμης) που σχετίζονται με την περιοχή μας.
Η έκθεση διοργανώνεται με την ευγενική υποστήριξη της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Πατρέων – Καρναβάλι Πάτρας.,