Ο πολιτισμός στην Πάτρα είναι -κυρίως- γυναικεία υπόθεση. Η Κατερίνα Γεροπαναγιώτη πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων και η Ηρα Κουρή πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Καρναβάλι Πάτρας, είναι οι δύο κυρίες του πολιτισμού, που νυχθημερόν, η κάθε μία από τον δικό της τομέα και γραφείο, εργάζονται για τα πολιτιστικά πράγματα της Πάτρας. Η Ηρα Κουρή «είδε» πρώτη τις επιπτώσεις του κορονοϊού στον δικό της τομέα, με τη ματαίωση των δύο μεγάλων παρελάσεων του Πατρινού Καρναβαλιού και συνεχίζει να τις δέχεται. Η Κατερίνα Γεροπαναγιώτη ζει καθημερινά αυτές τις επιπτώσεις, με τις συνεχείς ματαιώσεις και αναβολές εκδηλώσεων. Σήμερα, ζητήσαμε από τις δύο κυρίες του πολιτισμού να μας πουν με δικά τους λόγια, πώς ζουν και πώς επηρεάζονται από τη νέα αυτή πραγματικότητα.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΕΡΟΠΑΝΑΓΙΩΤΗ «ΕΧΟΥΜΕ ΖΕΣΤΗ ΚΑΡΔΙΑ»
«Δημιουργός και στον πολιτισμό είναι ο λαός. Αυτός τραγουδά, αυτός γράφει, αυτός βάζει την πινελιά του στις τέχνες. Οταν λοιπόν ο λαός δοκιμάζεται από την πανδημία του κορονοϊού, οφείλουμε να αναπροσαρμόσουμε τα πλάνα στη δουλειά μας, όχι όμως και τις προτεραιότητές μας. Ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή προτεραιότητα έχουν οι εργαζόμενοι, η προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων τους. Γνωρίζετε προφανώς, ότι ως Δήμος χαράξαμε κατεύθυνση σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες, με γνώμονα τα παραπάνω. Δυστυχώς δεν είναι ίδια η εικόνα στους περισσότερους δήμους, όπου αξιοποιούνται αυτές οι εξελίξεις για να επισπευστούν αντιδραστικές αλλαγές, όπως οι απολύσεις εργαζομένων ΙΔΟΧ σε δήμο. Εδώ, για να είμαστε δίκαιοι, οφείλουμε να πούμε ότι τον τόνο δίνει πρώτα η κυβέρνηση, η οποία ανάβει το πράσινο φως στην εργοδοσία για απολύσεις, δραματικές αλλαγές των εργασιακών σχέσεων, μείωση μισθών με υποχρεωτικές άδειες άνευ αποδοχών…
Με το μάτι στραμμένο στις ανάγκες του πατραϊκού λαού, προχωράμε στην ψηφιακή αποτύπωση και ανάρτηση στην ιστοσελίδα της Δημοτικής Πινακοθήκης, της έκθεσης χαρακτικών και σχεδίων της Ζιζής Μακρή, σύζυγος του πατρινής καταγωγής επίσης σημαντικού γλύπτη Μέμου Μακρή, με τίτλο “Ζιζή Μακρή – Η Ελλάδα της”. Η έκθεση έχει στηθεί στην Πινακοθήκη και δεν μπορεί υπό τις παρούσες συνθήκες να δοθεί στον πατραϊκό λαό. Φέρνουμε με αυτό τον τρόπο σε επαφή το κοινό της Πάτρας με τη ζωή και το έργο μιας από τις σημαντικότερες χαράκτριες του β’ μισού του 20ού αιώνα. Ευελπιστούμε πως και η συγκεκριμένη σημαντική παραγωγή της Δημοτικής Πινακοθήκης Πατρών συμβάλλει όχι μόνο στην ανάδειξη του σπουδαίου έργου της, αλλά ταυτόχρονα φωτίζει τον ρόλο του καλλιτέχνη στις εκάστοτε κοινωνικές, πολιτικές, ιστορικές συνθήκες. Εκτός από την πρωτοβουλία αυτή, ετοιμάζουμε σε συνεργασία με τους εργαζόμενους και άλλες παραγωγές. Αυτό αφορά στη δωρεάν περιήγηση μέσω διαδικτύου σε λευκώματα και βιβλία ψηφιοποιημένα που έχουμε εκδώσει ως Δημοτική Βιβλιοθήκη – Πολιτιστικός Οργανισμός. Διερευνούμε τη δυνατότητα να τα διαθέσουμε δωρεάν και σε έντυπη μορφή.
Επιμελούμεθα επίσης σχετική παραγωγή, ώστε να αναρτηθούν στο You Tube κορυφαίες στιγμές από συναυλίες μουσικών συνόλων του Πολιτιστικού Οργανισμού και του Χορευτικού Εργαστηρίου.
“Μένουμε σπίτι” λοιπόν αλλά… σκεφτόμαστε, προβληματιζόμαστε. Είναι φυσιολογικό σε συνθήκες πανδημίας να χάνουν τη ζωή τους συνάνθρωποί μας σε όλο τον πλανήτη, γιατί δεν έχουν πρόσβαση στο σύστημα Υγείας;
Εχουμε ζεστή καρδιά. Οργανώνουμε την αλληλεγγύη, να μη φορτωθεί και η πανδημία στις πλάτες των εργαζομένων, των φτωχών αυτοαπασχολούμενων.
Κοιτάμε μπροστά στο μέλλον, γιατί η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή, που δεν έχουμε ακόμα ταξιδέψει…
Ενα από τα θαυμάσια ποιήματα του Ναζίμ Χικμέτ, που μελοποίησε ο Θάνος Μικρούτσικος και που ευελπιστούμε να υλοποιήσουμε σε χρόνο μελλοντικό, το σχετικό αφιέρωμα».
ΗΡΑ ΚΟΥΡΗ «ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΠΙΟ ΩΡΙΜΟΙ»
«Για την Πάτρα το Καρναβάλι είναι κορυφαίος πολιτιστικός θεσμός που επηρεάζει τόσο τους δημιουργούς όσο και στο σύνολό της την πόλη μας. Φέτος, μετά την απόφαση να ματαιωθούν οι εκδηλώσεις του τελευταίου τριημέρου λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, η Πάτρα δέχτηκε ένα ισχυρό και πολυεπίπεδο πλήγμα.
Δεν είναι μόνο η τεράστια οικονομική ζημιά που αφορά πλήθος επαγγελματιών, είναι κυρίως, η τεράστια ψυχική πίεση που επηρέασε πλήθος κόσμου που περίμενε τις μέρες του Καρναβαλιού να ξεφύγει από την καθημερινότητά του, να γλεντήσει, να ισορροπήσει τα “εντός του”. Ετσι, σε ό,τι αφορά το Καρναβάλι οι συνέπειες ήταν άμεσες, εκρηκτικές και πολλές φορές οδήγησαν σε ακραίους και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς από άτομα που δεν μπορούν να αντιληφθούν πόσο βοηθά στις κοινωνικές ισορροπίες η όποια μορφή καλλιτεχνικής και πολιτιστικής έκφρασης. Είναι αποδεδειγμένο διαχρονικά ότι η ματαίωση πολιτιστικών εκδηλώσεων επηρεάζει αρνητικά τον κόσμο και επιβαρύνει ακόμα πιο πολύ τη συναισθηματική του αβεβαιότητα.
Μέσα σε αυτό το κλίμα της αβεβαιότητας αλλά με ψυχραιμία και πειθαρχία στις οδηγίες των επιστημόνων και μόνο, συνεχίζουμε τον σχεδιασμό των δράσεων του καλοκαιρινού φεστιβάλ. Επειδή όμως, οι Ιταλοί εταίροι μας δοκιμάζονται ακόμα πιο σκληρά και επειδή και στη χώρα μας τα μέτρα δεν μας επιτρέπουν να κινηθούμε με φυσιολογικούς ρυθμούς, αναγκαστήκαμε να αφήσουμε ανοικτές τις ημερομηνίες τόσο για το άνοιγμα των Σφαγείων όσο και για τις πολιτιστικές – καρναβαλικές δράσεις.
Ετοιμαζόμαστε, κάτω από αυτές τις δύσκολες για όλους μας συνθήκες για να ανοίξει πάλι η καρδιά της πόλης μας και να προχωρήσουμε τη ζωή μας πιο ώριμοι, δημιουργικοί και ευφάνταστοι».
Της ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ