Ο Πολιτιστικός Οργανισμός καλύπτει μέρος των εξόδων για τη συναυλία Προσφορά Μουσικής & Μουσική Προσφορά” με τον Λεωνίδα Καβάκο και την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού Οργανισμού στη σημερινή του συνεδρίαση, αποφάσισε ομόφωνα να καλυφθεί ένα μέρος της δαπάνης για την συναυλία που θα πραγματοποιηθεί στην Πάτρα την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου στις 8.30 το βράδυ, στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου.

Η συναυλία γίνεται για έκτη χρονιά στο πλαίσιο του φιλανθρωπικού προγράμματος «Προσφορά Μουσικής & Μουσική Προσφορά» και τελεί υπό την αιγίδα του  κορυφαίου Λεωνίδα Καβάκου, με την  Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Η Κ.Ο.Α.  συμπράττει με τον διάσημο βιολονίστα και αρχιμουσικό παρουσιάζοντας ξεχωριστά έργα του συμφωνικού ρεπερτορίου. Η συναυλία πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη «Λέσχη Φίλων Κλασσικής Μουσικής Αχαΐας»

Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη στην εισήγησή της επεσήμανε, ότι ένα βασικός λόγος στήριξης της συγκεκριμένης συναυλίας, είναι ο κοινωνικός χαρακτήρας που έχει, καθώς ένα μέρος των εσόδων  θα διατεθεί σε κοινωνικές δομές.

Ήδη η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, είναι σε επικοινωνία με τον Κοινωνικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων, για την επιλογή της δομής που θα στηριχθεί.

 Η συναυλία θα ξεκινήσει με το Κοντσέρτο για βιολοντσέλο και ορχήστρα αρ. 1 σε ντο μείζονα του Γιόζεφ Χάυντν, ένα ξεχασμένο δεξιοτεχνικό επίτευγμα που ανακαλύφθηκε μόλις τον περασμένο αιώνα και θα  ακολουθήσει η πληθωρική Συμφωνία αρ. 6 σε μι ύφεση ελάσσονα του Σεργκέι Προκόφιεφ που διασφαλίζει το γεμάτο εντάσεις μουσικό ταξίδι της βραδιάς.

Σολίστ, ο τσελίστας Τιμόθεος Γαβριηλίδης Πέτριν. Τη μουσική διεύθυνση έχει ο Λεωνίδας Καβάκος.

Ο Λεωνίδας Καβάκος για τη συναυλία

Όπως επισημαίνει ο κορυφαίος μουσικός, «η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε αφενός από τη συναίσθηση που έχω για την εποχή που ζούμε και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλές ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και αφετέρου από την αντίληψη που έχω ότι οι άνθρωποι που γεννώνται και ζουν σε πόλεις μικρότερες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης είναι καταδικασμένοι σε έναν πολιτιστικό αποκλεισμό, χωρίς να έχουν την απόλυτη ευθύνη.

Με την ΚΟΑ έχω παρελθόν με την έννοια ότι ο πατέρας μου ήταν επί χρόνια μέλος, εγώ ως μικρό παιδί πήγαινα μαζί του στις δοκιμές, ήξερα όλους τους συναδέλφους της γενιάς του και με ήξεραν κι εκείνοι από μικρό παιδί. Η συναυλία – τότε στο Παλλάς και το Ηρώδειο- ήταν το «γεγονός της εβδομάδας» για εμένα, κάτι πολύ σημαντικό μέσα στην οικογένειά μου, συνυφασμένο απόλυτα με την ΚΟΑ. Υπάρχει λοιπόν ένας δεσμός και παλιός αλλά και ουσιαστικός, δεσμός μνήμης».

Το σχόλιο του σολίστ

Τιμόθεου Γαβριηλίδη –  Πέτριν

Ο Χάυντν ήταν άνθρωπος απλός, γεμάτος όρεξη για ζωή, κάτι που εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κανείς ακούγοντας τη μουσική του. Τα έργα του χαρακτηρίζονται από έντονες και ραγδαία εναλλασσόμενες αντιθέσεις, γραμμένες με συναισθηματική και δομική διαύγεια. Το κοντσέρτο του για βιολοντσέλο σε ντο μείζονα δεν αποτελεί εξαίρεση. Είναι ένα έργο φρέσκο, γεμάτο χιούμορ, ξεγνοιασιά και μελωδίες γραμμένες από τη καρδιά. Πιστεύω πως η μετάδοση του χαρακτήρα και της φαινομενικά απλοϊκής φύσης του κοντσέρτου αυτού είναι και η μεγαλύτερη πρόκληση, καθώς πολλές φορές οι δυσκολίες κρύβονται στα πράγματα που αρχικά μας φαίνονται προφανή.

Η τελευταία φορά που είχα τη χαρά να συμπράξω με τη Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ήταν ακριβώς πριν 10 χρόνια, το φθινόπωρο του 2011, οπότε όπως καταλαβαίνετε η επερχόμενη συναυλία αποτελεί σημαδιακό για εμένα γεγονός. Άλλος άνθρωπος πλέον μετά από τόσα χρόνια, είμαι γεμάτος όρεξη και ενέργεια για να συμπράξω με τους εξαίρετους μουσικούς της ορχήστρας και φυσικά με τον κύριο Καβάκο, μαζί με τον οποίο έχω τη μεγάλη τιμή να μοιραστώ τη σκηνή για πρώτη φορά.

Το πρόγραμμα με μια ματιά

ΓΙΟΖΕΦ ΧΑΫΝΤΝ (1732 – 1809)

Κοντσέρτο για βιολοντσέλο και ορχήστρα αρ. 1 σε ντο μείζονα

ΣΕΡΓΚΕΪ ΠΡΟΚΟΦΙΕΦ (1891–1953)

Συμφωνία αρ. 6 σε μι ύφεση ελάσσονα, έργο 111

ΣΟΛΙΣΤ

Τιμόθεος Γαβριηλίδης – Πέτριν, βιολοντσέλο

ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Λεωνίδας Καβάκος

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

Τιμές εισιτηρίων: 25€, 15€ (εκπτωτικό).

Προπώληση εισιτηρίων:

https//www.ticketservices.gr/event/leonidas-kavakos-koa-patra/?lang=el