Ο “Προμηθέας Δεσμώτης” μάγεψε το κοινό που γέμισε το Δημοτικό Θερινό Θέατρο Πάτρας

Μία σπαρακτική επίκληση του πάσχοντος θεού για τον άνθρωπο και συγχρόνως ένα ιδιαίτερο θεατρικό μουσικό γεγονός, απόλαυσε το βράδυ της Πέμπτης 8 Σεπτεμβρίου το κοινό της Πάτρας, που γέμισε το Δημοτικό Θερινό Θέατρο για να παρακολουθήσει την  τραγωδία του Αισχύλου «Προμηθέας Δεσμώτης» σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη και μετάφραση Γιώργου Μπλάνα με τον εξαιρετικό  Γιάννη Στάνκογλου  στο ρόλο του Προμηθέα.

Στο θέατρο της οδού Ρίτσου ξεδιπλώθηκε μία παράσταση όπου οι ηθοποιοί   αντλούσαν πληροφορίες από την ρυθμικότητα του κειμένου και μετέτρεψαν, με το σώμα και τη φωνή, σε θεατρική δράση, τον ήχο και το ρυθμό του ποιητικού λόγου.

Με όχημα την μουσική, αναδείχθηκαν μοναδικά στοιχεία της αρχαίας τραγωδίας. Χορωδιακά μέρη, μελωδίες και δυναμικοί ρυθμοί, δημιούργησαν ένα ζωντανό ηχητικό περιβάλλον,  από το οποίο ήρθαν στο προσκήνιο τα πρόσωπα μιας παλιάς μα πάντα επίκαιρης ιστορίας. Μιας ιστορίας που μπορεί να ακουστεί ως σκοτεινό σχόλιο για το παρόν ή ως φωτεινή ελπίδα για το μέλλον.

Οι εξαιρετικές ερμηνείες του Γιάννη Στάνκογλου στο ρόλο του Προμηθέα του Ιωάννη Παπαζήση ως Ερμή, του Αλέκου Συσσοβίτη (Ωκεανού) της Νάνσης Μπούκλη που ενσάρκωσε την Ιό, του Δαυίδ Μαλτέζε ως ‘Ηφαιστου, του Άρη Μπινιάρη ως Κράτος και του Κωνσταντίνου Γεωργαλή στο ρόλο της Βίας, έδωσαν ένα μοναδικό αποτέλεσμα γεμάτο ένταση και ρυθμό με τον Στάνκογλου να μετατρέπεται σε έναν άγριο επαναστάτη.

Την παράσταση παρακολούθησε η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, ο αντιδήμαρχος Νίκος Ασπράγκαθος, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι οργανισμών και μέλη του Δ.Σ. στον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων.