“Ο Φιλάργυρος” του Μολιέρου στο αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου

Η Θεατρική Ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιτεών «Θεατροσκόπιο», παρουσιάζει την Πέμπτη 14 Ιουλίου στις 9.30 το βράδυ στο αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου, για την ενότητα του Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού θεάτρου, την γνωστή κωμωδία του Μολιέρου «Ο Φιλάργυρος», σε σκηνοθεσία Χρήστου Μπαϊρακτάρη.
Πρόκειται για την προσωπική ιστορία του γνωστότερου σε παγκόσμιο επίπεδο τσιγκούνη, του ίδιου και της οικογένειάς του, που είναι επίκαιρη όσο ποτέ. Μια ιστορία που αγγίζει και την σημερινή πραγματικότητα, με χιούμορ και ευχάριστη διάθεση.
Ο φιλάργυρος του Μολιέρου ονομάζεται Αρπαγκόν, ένα όνομα που προέρχεται από το λατινικό harpago, που σημαίνει γάντζος ή σίδερο. Έχει εμμονή με τον πλούτο που έχει συγκεντρώσει και αναζητά διαρκώς τρόπους να περιορίσει έξοδα.
Μέσα από το έργο ο Μολιέρος παρουσιάζει το πάθος της αποθησαύρισης πλούτου σαν παθολογική μανία. Το έργο είναι κωμωδία καταστάσεων, αντιπροσωπευτικό της ποιότητας των έργων του Μολιέρου και μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες του κόσμου.
Φέτος γιορτάζονται 400 χρόνια από τη γέννηση του συγγραφέα και το θεατρικό σχήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιτεών ως ελάχιστο φόρο τιμής του αφιερώνει τις παραστάσεις που θα δώσει.
Σκηνοθεσία – φωτισμός – Χρήστος Μπαϊρακτάρης. Μουσικές επιλογές – Χρίστος Γιαννόπουλος. Σκηνικά – Αντρέας Κατσαρός. Κουστούμια – Βεστιάριο: ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας. Ενδυματολογικές συμβουλές – Θεοδώρα Τσούλου. Βοηθός σκηνοθέτη – Μάχη Αντωνοπούλου.
Τους ρόλους στην παράσταση ερμηνεύουν οι:
Αρπαγκόν ο Γιάννης Κολέσης, Κλεάνθης –γυιός του Αρπαγκόν ο Δημήτρης Γεωργαντόπουλος, Ανσέλμ –πατέρας Βαλέριου και Μαριάννας ο Αντρ. Κατσαρός, Φροσύνη –προξενήτρα η Διονυσία Καραμπουρνιώτη, Σαϊτας –υπηρέτης Κλεάνθη ο Γιώργος Κλαουδάτος, Ιάκωβος – μάγειρος-αμαξάς ο Μιχάλης Κόκκινος, Βαλέριος- γυιός του Ανσέλμ ο Σπύρος Πράρας, Λίζα – κόρη του Αρπαγκόν η Λένα Πρόγκα, Μαριάννα-κόρη του Ανσέλμ η Μαρία Σγούρου, Αστυνόμος-ο Χρήστος Αβραντινής, Σίμος-μεσίτης ο Χρήστος Μπαϊρακτάρης, Λιανός-υπηρέτης του Αρπαγκόν η Χρυσούλα Μπαϊρακτάρη, Κυρά Κλώντ-υπηρέτρια του Αρπαγκόν η Μάχη Αντωνοπούλου.
Η είσοδος σε όλες τις παραστάσεις του Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού θεάτρου είναι δωρεάν.