Παγκόσμιο Φεστιβάλ Χορού – Διήμερο Χορευτικών Εκδηλώσεων στο Αρχαίο Ωδείο

Συνέντευξη Τύπου με θέμα το διήμερο Χορευτικών Εκδηλώσεων στο Αρχαίο Ωδείο 11 και 12 Αυγούστου, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Φεστιβάλ Χορού, παραχώρησαν χθες ( Πέμπτη) το μεσημέρι στο Δημαρχείο, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων Βασίλης Θωμόπουλος, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Ελίκης Αιγίου «Ίωνες» Ασημάκης Σταυρόπουλος και ο καλλιτεχνικός υπεύθυνος του Χορευτικού Τμήματος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων Χρήστος Γιαννόπουλος.

«Εγκαινιάζουμε μια σημαντική συνεργασία με τον θεσμό του Διεθνούς Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών, ένα θεσμό που μετρά πάνω από δέκα χρόνια ζωής. Εμπλουτίζουμε το πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας, με το διήμερο παρουσίας χορευτικών συγκροτημάτων από όλο τον κόσμο και τη συμμετοχή φυσικά και του Χορευτικού Τμήματος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου μας» τόνισε ο κ. Θωμόπουλος.

Ο κ. Σταυρόπουλος από την πλευρά του δήλωσε:
«Στο πλαίσιο του 11ου Παγκόσμιου Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στο Αίγιο, διοργανώνουμε σε συνεργασία με  τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων, το διήμερο παραδοσιακών χορών στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας, θέλοντας να μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο φόρουμ ειρήνης και συναδέλφωσης των λαών, πολιτισμούς ήθη και έθιμα από όλα τα μέρη του κόσμου, δημιουργώντας ταυτόχρονα μελλοντικές συνεργασίες πολιτιστικού περιεχομένου με τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων. Για περισσότερες πληροφορίες δε, όποιος το επιθυμεί, μπορεί να μπει στο site του Συλλόγου μας www.iones-eliki.gr».

Ο κ. Γιαννόπουλος έκλεισε την συνέντευξη με το «σύνθημα» όπως ο ίδιος είπε: «Ο χορός είναι ζωή, ο χορός είναι εικόνες, ο χορός είναι δημιουργία».

Το Φεστιβάλ, θα ξεκινήσει και τα δύο βράδια στις 9.15.
Γενική είσοδος 5 ευρώ, οικονομικό εισιτήριο και για τις 2 βραδιές 8 ευρώ.

Προπώληση εισιτηρίων : Οπτικά Καραμούζης , Discover , 34ο & 14’

 

 

Ο σύλλογος παραδοσιακών χορών “Hajduk Stanko” δημιουργήθηκε το 1991 και αριθμεί πάνω από 300 μέλη. Διαθέτει  πλούσια καλλιτεχνική ποικιλία παραδοσιακών χορών από διάφορες περιοχές της χώρας τους, μαζί με τα πολύχρωμα κουστούμια που τα συνοδεύει ζωντανή ορχήστρα με δικά τους παραδοσιακά όργανα. Έχει συμμετάσχει με μεγάλη επιτυχία σε πολλές εκδηλώσεις στην Ισπανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Ελλάδα, Bουλγαρία , Αγγλία, Πρτογαλία  και την Τουρκία.

Εμπνευσμένοι από την έννοια της ελευθερίας, οι ιδρυτές ονόμασαν το  συγκρότημα “Volya” – ουκρανική λέξη που σημαίνει ελευθερία. Οι Volya συμπεριλαμβάνουν την ελευθερία για να εκφράσουν την αγάπη για τον πολιτισμό τους και να διατηρήσουν την αληθινή τέχνη του ουκρανικού χορού, ενώ ζουν στον Καναδά. Αυτή η καναδική-ουκρανική ομάδα έχει ως στόχο να διατηρήσει την αυθεντικότητα του ουκρανικού χορού, όπως διασώθηκε από τους προγόνους της. Η ομάδα Volya κατέχει τα υψηλότερα πρότυπα της τεχνικής αριστείας και του επαγγελματισμού. Είναι μια ομάδα που έχει το σωστό αριθμητικό μέγεθος για να ταξιδεύει σε τακτική βάση, ενώ δημιουργεί νέες ευκαιρίες για τους χορευτές να μοιραστούν  το πάθος τους για τον ουκρανικό χορό με κοινό από όλο τον κόσμο.

To συγκρότημα Ubuntu Drum and dance group ιδρύθηκε το 2012 και  είναι μια ομάδα της Νοτίου Αφρικής από τους δήμους γύρω από το Σοβέτο, που προωθεί την ενότητα και τη χαρά με έναν αφρικανικό τρόπο. Παρουσιάζουν χορούς και μουσική από όλη την Αφρική και φυσικά από την πατρίδα τους , τη Νότιο Αφρική. Το όνομα Ubuntu προέρχεται από τη φυλή Ζουλού και σημαίνει να είσαι άνθρωπος, την αδελφοσύνη, την ευγένεια, τη συνεργασία για το καλό της ανθρωπότητας και την συντροφικότητα. Για να τονίσουμε το πνεύμα του Ubuntu, υπάρχει ένα ρητό στη γλώσσα των Ζουλού, που πάει κάπως έτσι: «UMUNTU UNGUMUNTU NGABANTU», που σημαίνει «ο άνθρωπος δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τους άλλους ανθρώπους κι έτσι όλοι χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον».

Το χορευτικό Συγκρότημα “Martisor΄΄ αποτελείται από 250 μέλη ηλικίας 5 έως 65 χρονών. Στόχος της ίδρυσής του είναι η διατήρηση και η παρουσίαση των χορών της μουσικής και του πολιτισμού της περιοχής της Μολδαβίας. Κατά τη διάρκεια της ύπαρξης του έχει συμμετάσχει σε πολλά φεστιβάλ όπως αυτά στη Γερμανία, στην Πολωνία, στην Τουρκία, στη Ρωσία, στη Λιθουανία, στη Σουηδία, στην Ισπανία και σε πολλά άλλα. Επίσης το 2012 ο όμιλος εξέδωσε το πρώτο του παιδικό CD και το 2013 εξέδωσε το δεύτερο CD του με τραγούδια και μουσική.

Η χορευτική ομάδα Nahui-Ollin  δημιουργήθηκε το 1994 στην πόλη της Πουέμπλα. Ενοποίησαν μια ομάδα από νέους φοιτητές, που έχουν ως βασικό σκοπό να προσπαθήσουν να προβάλλουν τις αυτόχθονες ρίζες τους μέσω της τέχνης του χορού και μ’ αυτόν τον τρόπο να διαδώσουν τη Μεξικάνικη λαογραφία μεταξύ των νέων της χώρας και των ξένων. Έχει πάρει μέρος σε φεστιβάλ στην Κούβα, στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Ιταλία, στη Γαλλία και στην Αργεντινή.
Η Μεξικάνικη παράδοση λέει ότι ο κόσμος και οι άνδρες δημιουργήθηκαν σε τέσσερις περιπτώσεις, αλλά σε ισάριθμες φορές καταστράφηκαν εξαιτίας της μάχης, την οποία υποστήριζαν τέσσερις κύριοι Θεοί: Tezcatlipoca, Quetzalcóatl, Tláloc και Chalchiuhtlicue, οι οποίοι αμφισβητούσαν το δικαίωμα να μεταμορφώνονται στον Ήλιο του Σύμπαντος.
 1º Nahui- Ocelot που σημαίνει τέταρτη αιλουροπάρδαλη
2º Nahui-Ehecatl που σημαίνει τέταρτος άνεμος
3º Nahui- quihuitl που σημαίνει τέταρτη βροχή
4º Nahui Atl που σημαίνει τέταρτο νερό.
  Οι Μεξικανοί συνήθιζαν να ονομάζουν «ήλιους» καθεμία από αυτές τις εποχές, εξαιτίας του γεγονότος ότι σε κάθε εποχή, ένας θεός έπαιρνε το ρόλο του ήλιου. Όταν νικήθηκε, η νέα θεότητα έπαιρνε τη θέση του ως ο Ήλιος του Σύμπαντος. Τελικά οι τέσσερις θεοί δημιούργησαν τον πέμπτο ήλιο, ήταν αυτό που αντιστοιχεί στο χρόνο που ζούμε εμείς σήμερα και ότι θα έρθει στο τέλος του την ημέρα που παίρνει το όνομα Nahui Ollin, της οποίας η μετάφραση είναι «4ο κίνημα».

«ABJARI ΓΕΩΡΓΙΑ»
Το χορευτικό συγκρότημα ιδρύθηκε το 1996. Το 2007 το συγκρότημα μετονομάστηκε από “Tsiskari” σε “Abjari Georgia”. Έχει επιβραβευθεί πολλές φορές σε διάφορα φεστιβάλ. Πολύ σύντομα: νικητής του Καυκάσιου παιδικού φεστιβάλ «Ρωσικός Χειμώνας», επιβραβεύθηκε με το δίπλωμα τιμής του ανοιξιάτικου φεστιβάλ του Κιέβου, είναι ο νικητής του δεύτερου, στο σύνολο των φεστιβάλ Ένωσης των Νέων, μεταλλίου στο φεστιβάλ στην Αλμπερομπέλλα, στην Ιταλία, στη Ρουμανία, στην Τουρκία και στην Ισπανία. Το «Abjari» συνεχίζει τις δραστηριότητές του και συνεισφέρει στην ανάπτυξη της Γεωργιανής παιδικής χορογραφίας. Το συγκρότημα έχει πάρει μέρος σε φεστιβάλ σε πολλές χώρες, όπως στο Μαρόκο, στην Ισπανία, στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στη Γερμανία, στην Πολωνία, στην Πράγα, στην Πορτογαλία.

Το χορευτικό συγκρότημα Alexandria συστάθηκε το 1979 στην πόλη Αλεξάνδρεια. Κύριος στόχος του είναι η διατήρηση της τοπικής λαϊκής τέχνης. Το συγκρότημα χρησιμοποιεί στους χορούς του όλα τα μέσα που του προσφέρει το θέατρο. Οι χορογραφίες του διακρίνονται για την ποικιλία των θεμάτων τους, τη ζωντάνια και την αναπαράσταση της πολιτιστικής κληρονομιάς τους. Ακολουθεί πιστά την παράδοση της Αιγύπτου και μέσω παραστάσεων σε άλλες χώρες προσπαθεί να μεταφέρει τον πολιτισμό σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.  Έχει ταξιδέψει σε Πολωνία, Η.Π.Α, Τουρκία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ισπανία και Ιταλία.