ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ – ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2020 – ΨΗΦΙΣΗ

Συζητήθηκε και ψηφίστηκε το πρωί της Παρασκευής 20 Δεκεμβρίου, στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, οι στόχοι και ο προϋπολογισμός του Πολιτιστικού Οργανισμού για το έτος 2020.

Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα  Γεροπαναγιώτη – Θεοδωρακοπούλου στην εισήγησή της αναφέρθηκε αναλυτικά  στους στόχους του Πολιτιστικού Οργανισμού για το νέο έτος και στις ανάγκες του προϋπολογισμού  κατά το οικονομικό έτος 2020.

 

Η κ. Γεροπαναγιώτη αρχικά επεσήμανε ότι «…αυτή την περίοδο ολοκληρώνεται η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού. Ορισμένα αποκαλυπτικά στοιχεία: Οι συνολικοί φόροι αυξάνονται κατά 800 εκατ. ευρώ, φτάνουν στα 52,2 δισ. ευρώ. Οι έμμεσοι φόροι, που ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους, αυξάνονται κατά 700 εκατ. ευρώ, φτάνουν τα 28,6 δισ., ενώ ο φόρος εισοδήματος που πληρώνουν οι εργαζόμενοι αυξάνεται επίσης, κατά 300 εκατ. ευρώ, στα 11,4 δισ. από 11,1 δισ. το 2019. Για άλλη μια χρονιά, τα χρήματα που εισρέουν από τη φοροεπιδρομή στο λαό, δεν επιστρέφουν σε αυτόν με χρηματοδοτήσεις στο δημόσιο τομέα της υγείας, της παιδείας, της κοινωνικής ασφάλισης, σε χρηματοδότηση της τοπικής διοίκησης …»

 

Σε ότι αφορά στο Δήμο Πατρέων η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού σημείωσε «…Όπως γνωρίζετε στο Δήμο Πατρέων, το 38,87% των εσόδων, προέρχεται από την κρατική χρηματοδότηση και το υπόλοιπο 61,13% προέρχεται από τα ίδια έσοδα του Δήμου (τέλη, φόροι, εισφορές, μισθώματα, παράβολα κ.τ.λ.), δηλαδή από το εισόδημα του λαού, ο οποίος έχει ήδη πληρώσει φορολογία, αλλά καλείται να ξαναπληρώσει. Σας θυμίζω ότι ως Δήμος συνεχίζουμε την αποπλήρωση δανείων που  παραλάβαμε την 1η Σεπτεμβρίου 2014,  ύψους 21.123.265,55 € (δεν αφορά την προηγούμενη δημοτική αρχή) και μέχρι σήμερα έχουμε αποπληρώσει το  50%.

Ο Δήμος είναι ο μοναδικός χρηματοδότης του Οργανισμού, με το 92% των εσόδων να προέρχεται από αυτόν, το υπόλοιπο 8% είναι από τις ανταποδοτικές υπηρεσίες. Στο σύνολο των 2.400.000€ που επιχορηγεί τον Οργανισμό, τα 2.200.000€ διατίθενται για τις ανάγκες της μισθοδοσίας, το 10% σε πολιτιστικές εκδηλώσεις και το υπόλοιπο 17% καλύπτει τις υπόλοιπες δαπάνες (επισκευές κτιρίων, λειτουργικές δαπάνες, αγορά οργάνων κ.ά.).  Από το 2015 μέχρι σήμερα, έχουμε αυξήσει τη χρηματοδότηση σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, κατά 130.000€.

Στα οικονομικά στοιχεία που έχετε, επιβεβαιώνεται σε υπερθετικό βαθμό ότι τόσο η Περιφέρεια και ο κρατικός προϋπολογισμός όσο και το Υπουργείο Πολιτισμού, δεν έχουν χρηματοδοτήσει ούτε μια από τις δράσεις του Οργανισμού…» «…Την ίδια στιγμή βέβαια χρήματα υπάρχουν για, επιχειρηματικές ενώσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο του πολιτισμού. Για το 2019 ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που αφορά στη χρηματοδότηση των πολιτιστικών συλλόγων, για το χρόνο που διανύουμε είναι 865.000€ και μάλιστα προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση, είναι η συμβολή των συλλόγων στην τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής…».

 

Σε ότι αφορά στους εργαζόμενους στον Οργανισμό, η πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου θύμισε ότι «…εργάζονται μόνιμα 83 εργαζόμενοι, εκ των οποίων 39 είναι μουσικοί.  Δεν γίνονται προσλήψεις προσωπικού από το 2010 και δεν υπάρχει αντίστοιχη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Σημαντικά έργα όπως το Θεάτρου Τέχνης, τα Παλαιά Σφαγεία, οι αποθήκες του πρώην ΑΣΟ (στις Ιτιές) με τι προσωπικό θα μπουν στην ζωή της πόλης, αυτή την τετραετία…, Έτσι με μαθηματική ακρίβεια, δημιουργούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την ολοκληρωτική ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών των δήμων, που η απόδοσή τους στο λαό θα γίνεται δαπανηρή και απαγορευτική….», προσθέτοντας πως «… Ως Δήμος και ως Πολιτιστικός Οργανισμός θα συνεχίσουμε να κινούμαστε στην κατεύθυνση, να στηρίξουμε μια σειρά δίκαια αιτήματα των εργαζομένων. Από ίδιους πόρους, πληρώνουμε το ποσόν του 1.680.425€ για τους εργαζόμενους της Κοινωφελούς Εργασίας, που έχουν προσληφθεί μέσω ΟΑΕΔ. Η θητεία τους έληξε, αλλά με δύο δικαστικές αποφάσεις επανήλθαν και εργάζονται στον Δήμο, χωρίς όμως ο μισθός τους να καταβάλλεται από το κράτος…».

 

Αναφορικά με τους στόχους η κ. Γεροπαναγιώτη τόνισε … «Παρά τις δυσμενείς συνθήκες, θα συνεχίσουμε με μοναδικό προσανατολισμό, πολιτισμό που να υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες. Δεν είμαστε με τον πολιτισμό που δίνει προστιθέμενη αξία και γίνεται σπόνσορας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Δε μας χωρίζει και πολύς χρόνος από την πρόσφατη προσπάθεια της προηγούμενης κυβέρνησης, να παραχωρήσει χιλιάδες αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία στο Υπερταμείο…»,  για να προσθέσει «..Παρά τα ασφυκτικά οικονομικά δεδομένα θα συνεχίσουμε να κάνουμε υψηλού επιπέδου δράσεις, σε όλες τις δομές του Οργανισμού στη Βιβλιοθήκη, την Πινακοθήκη, το Δημοτικό Ωδείο, την Μουσική, την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων, το Εικαστικό Εργαστήρι, το Χορευτικό, την Ορχήστρα του Χορευτικού. Με περισσότερη δική μας δουλειά και καλύτερη οργάνωση, στοχεύουμε σε υψηλού επιπέδου εκδηλώσεις στο κέντρο και την περιφέρεια… Δε θα χαρατσώσουμε το λαό για να βλέπει αυτές τις δράσεις, επιμένουμε στο χαμηλό εισιτήριο και σε πλήθος εκδηλώσεων με ελεύθερη είσοδο….».

              Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού έκανε σαφές πως ως  Πολιτιστικός Οργανισμός «… θα συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε έμπρακτα την ερασιτεχνική δημιουργία, να στηρίζουμε την καλλιτεχνική παιδεία, δίνοντας τη δυνατότητα ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους να έρθουν σε επαφή με το βιβλίο, την κλασική μουσική, τη λαϊκή τέχνη, το χορό και τα εικαστικά με προτεραιότητα εκεί που ζει ο λαός, στις γειτονιές της πόλης…», ενώ έκανε ειδική αναφορά στον Θερινό Κινητό Κινηματογράφο, ένα θεσμό «…που δημιουργήσαμε και έφερε σε επαφή κόσμο σε δεκάδες γειτονιές της Πάτρας, μας απέδειξε πως ο κόσμος διψάει για κινηματογράφο. Είναι ανοιχτό το θέμα για δημιουργία Θερινού Δημοτικού Κινηματογράφου…».

 

Η κ. Γεροπαναγιώτη ολοκλήρωσε την εισήγησή της αναφέροντας ότι «…διαδικασία καταγραφής των μουσικών οργάνων και της βιβλιοθήκης ενός λαϊκού καλλιτέχνη, του Μπάμπη Γκολέ είναι σε εξέλιξη…» τονίζοντας πως «…η Πολιτεία στο χώρο των Παλαιών Σφαγείων – πέρα των άλλων – θα φιλοξενήσει σε χώρο κατάλληλα διαμορφωμένο, τα σχετικά εκθέματα….» . Ειδική αναφορά μεταξύ έκανε και για τα δίδακτρα των σχολών του Δημοτικού Ωδείου και του Εικαστικού Εργαστηρίου, λέγοντας ότι «Θα συνεχίσουμε την πολιτική να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα και να διευκολύνουμε με απαλλαγές ή εκπτώσεις, παιδιά οικογενειών που δυσκολεύονται οικονομικά (άνεργοι, πολύτεκνοι, ενταγμένοι στο ΚΕΑ κ.ά.)….»

 Στο κτιριακό – είπε η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού «…Ολοκληρώνεται το 2020 η μελέτη για τη Βιβλιοθήκη όπου σχεδιάζουμε  στον ισόγειο χώρο τη λειτουργία Παιδικής Βιβλιοθήκης. Προχωρά η σχετική μελέτη, για τη μετεγκατάσταση της Πινακοθήκης στον ισόγειο χώρο του νυν Δημαρχείου. Είμαστε στη διαδικασία της μίσθωσης ακινήτου για τη μετεγκατάσταση προσωρινά του Δημοτικού Ωδείου Πατρών. Είναι σχεδιασμένο και ενταγμένο στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, η μετατροπή του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου σε Εκθεσιακό Χώρο & Κέντρο Οπτικοακουστικής Κληρονομιάς.

Με βάση όλα τα παραπάνω είναι φανερό, πως αποτελεί μονόδρομο για τη διοίκηση του πολιτιστικού Οργανισμού να συνεχιστεί η διεκδίκηση για:

  • Πλήρη κρατική χρηματοδότηση που θα καλύπτει το σύνολο των αναγκών του Δήμου.
  • Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα, για την κάλυψη των αναγκών των υπηρεσιών μας.
  • Η καλλιτεχνική παιδεία να ενταχθεί ως αναπόσπαστο κομμάτι, στη δημόσια α/βαθμια–β/βαθμια εκπαίδευση.

 

Σε αυτή την κατεύθυνση θα πάρουμε αντίστοιχες πρωτοβουλίες».