Προβολή της ταινίας Οι Ομπρέλες του Χερβούργου” του Jacques Demy

Ένα Γαλλικό Μιούζικαλ, “Οι Ομπρέλες του Χερβούργου” παραγωγής 1964 σε σκηνοθεσία Ζακ Ντεμί και στους πρωταγωνιστικούς ρόλους την Κατρίν Ντενέβ και τον Νίνο Καστελνουόβο “καταλαμβάνει” την προσεχή Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου την …οθόνη του Λαϊκού Θεάτρου της Οδού Γερμανού.

Η ταινία -την αξιομνημόνευτη μουσική της οποίας έγραψε ο Μισέλ Λεγκράν- προβάλλεται στο πλαίσιο της ενότητας “Το θέατρο Σκιών συναντά τον κινηματογράφο” και αποτελεί προϊόν Γαλλογερμανικής συνεργασίας.

Η ταινία ως κινηματογραφική κατηγορία ανήκει στο μιούζικαλ, αφού ακόμη και η απλούστερη συνομιλία γίνεται τραγουδιστά. Γυρίστηκε το 1963 και αποτελεί την δεύτερη ταινία μιας ρομαντικής τριλογίας του Ζακ Ντεμύ. Η πρώτη ταινία ήταν η “Λόλα” (Lola) που γυρίστηκε το 1961 και η τρίτη που ακολούθησε ήταν “Οι Δεσποινίδες του Ροσφόρ” (The Young Girls Of Rochefort) που γυρίστηκε το 1967.

Οι Oμπρέλες του Χερβούργου ήταν μεγάλη καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία αφού στην Γαλλία μόνο έκοψε συνολικά 1.274.958 εισιτήρια.

Στο Χερβούργο το 1957 ένα νεαρό ζευγάρι η Ζενεβιέβ και ο Γκυ προσπαθούν να καθιερώσουν με γάμο τον έρωτά τους αλλά συναντούν πολλά εμπόδια. Πρώτα η χήρα μητέρα της Ζενεβιέβ που διατηρεί με οικονομική δυσκολία ένα ομπρελάδικο στο Χερβούργο. Ο Γκυ επίσης ζεί με μία θεία του που την περιποιείται μια νεαρή κοπέλα κρυφά ερωτευμένη μαζί του, η Μαντλέν. Όμως το πιο ανυπέρβλητο εμπόδιο για τον γάμο τους στάθηκε ο πόλεμος. Ο Γκύ καλείται στον στρατό στον πόλεμο της Αλγερίας όπου και χάνονται τα ίχνη του για 6 χρόνια. Η Ζενεβιέβ που έμεινε έγκυος την νύχτα της αναχώρησης του Γκυ για την Αλγερία δέχεται την πρόταση του Ρολάν, ενός πλούσιου που είναι τόσο ερωτευμένος μαζί της ώστε να αναγνωρίσει σαν δικό του, μέσω γάμου, το παιδί του Γκυ. Έτσι όταν μετά 6 χρόνια ο Γκυ γυρίσει στο Χερβούργο ή Ζενεβιέβ δεν ζει εκεί πιά. Η πλούσια θεία του έχει πεθάνει και με τα χρήματα από την κληρονομιά ο Γκυ ανοίγει βενζινάδικο. Επιπλέον αναγνωρίζοντας τον έρωτα της Μαντλέν για αυτόν την παντρεύεται. Το Χερβούργο του 1963 δεν είναι το ίδιο με εκείνο του 1957. Αλλά και τους ίδιους ο χρόνος αλλά κυρίως ο πόλεμος τους έχει επίσης αλλάξει και όχι μόνο σωματικά. Έτσι όταν τυχαία θα ξανασυναντηθούν συνειδητοποιούν πως δεν έχουν κάτι σημαντικό να πουν. Οι κοινοτοπίες που ανταλλάσουν είναι χειρότερες και από την σιωπή.

Τελικά “Οι ομπρέλες του Χερβούργου” δεν είναι μια απλά μελοδραματική ταινία στην φόρμα του μιούζικαλ με αντιπολεμικές αιχμές. Είναι μια ταινία με στέρεα ανάπτυξη των χαρακτήρων πάνω στην αλήθεια των ανθρώπινων σχέσεων.

ΟΙ ΟΜΠΡΕΛΕΣ ΤΟΥ ΧΕΡΒΟΥΡΓΟΥ (Les Parapluies de Cherbourg)
Διάρκεια 90 λεπτά
Χώρα Γαλλία/ Δυτική Γερμανία
Γλώσσα Γαλλική
Παραγωγή Μαγκ Μποντάρ
Σενάριο-Σκηνοθεσία Ζακ Ντεμύ
Μουσική Μισέλ Λεγκράν
Ηθοποιοί
Κατρίν Ντενέβ, Νίνο Καστελνουόβο, Αν Βέρνον, Μαρκ Μισέλ

Είσοδος ελεύθερη
Ώρα έναρξης 21.00