Συλλαλητήριο-Κινητοποίηση για τα αιτήματα των Καλλιτεχνών – Κάλεσμα του Εργατικου Κέντρου Πάτρας

Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Πάτρας απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους και το λαό της Πάτρας να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους σε όλους τους συναδέλφους μας καλλιτέχνες στον Θέαμα-Ακρόαμα που αυτή την περίοδο πλήττονται ακόμα μια φορά λόγω του κύματος της πανδημίας. Για ακόμα μια φορά οι εργαζόμενοι καλλιτέχνες βρίσκονται σε δεινή κατάσταση λόγω της έλλειψης ουσιαστικών μέτρων στήριξης του εισοδήματός τους αλλά και διασφάλισης της υγείας τους.

Αν και οι ακυρώσεις των προγραμματισμένων εκδηλώσεων γίνονται με ευθύνη της κυβέρνησης, οι εργαζόμενοι δεν έχουν αποζημιωθεί ποτέ για αυτές, είτε πρόκειται για Φεστιβάλ, είτε για εορταστικές εκδηλώσεις, είτε για μεμονωμένες εκδηλώσεις τοπικής αυτοδιοίκησης ή ιδιωτικές. Τα μέτρα στήριξης στους εργαζόμενους και τους καλλιτέχνες είναι πάντα ελλιπέστατα, αν όχι ανύπαρκτα.

Μόνο την περίοδο των γιορτών, πάρα πολλοί συνάδελφοι του κλάδου δεν δούλεψαν είτε λόγω συρροής κρουσμάτων είτε λόγω μη προσέλευσης του κοινού λόγω φόβου για την πανδημία. Ακόμα, πολλοί συνάδελφοι πιέστηκαν από επιχειρηματίες να εργαστούν παρόλο που νοσούσαν.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση επιβάλλεται η προστασία της υγείας και του εισοδήματος όλων των εργαζομένων στον κλάδο. Απαιτείται η διεύρυνση των μέτρων στήριξης εντάσσοντας ένα μεγάλο κομμάτι του κλάδου που μέχρι σήμερα είναι εκτός οποιασδήποτε κρατικής στήριξης. Ταυτόχρονα απαιτείται η οικονομική στήριξη των συναδέλφων του κλάδου να υπολογίζει τις όλο και αυξανόμενες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα με τις ανατιμήσεις. Δεν  αρκούν τα 534 ευρώ για να καλυφθούν οι υποχρεώσεις των συναδέλφων.

Η κυβέρνηση αντί να ικανοποιήσει τα αιτήματα των συναδέλφων αποκλείει μεγάλο μέρος εργαζομένων από τις αποζημιώσεις με τη δικαιολογία ότι δεν είναι στον χώρο της διασκέδασης. Λες και λειτουργούν κανονικά τα θέατρα, τα εστιατόρια οι μουσικές σκηνές. Η κυβέρνηση δεν υπολογίζει ότι οι εργοδότες σε όλους τους χώρους που παρέχονται υπηρεσίες από καλλιτέχνες καλούν τους εργαζόμενους να μοιραστούν τη χασούρα.  Δεν θα ανεχτούμε άλλο αυτόν τον απαράδεκτο διαχωρισμό σε πληττόμενο τμήμα και μη.

Γι’ αυτό καλούμε όλους τους εργαζόμενους καλλιτέχνες στο Θέαμα-Ακρόαμα, όλο το λαό της Πάτρας να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο που διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Πάτρας τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου στις 18:30 στο ΕΚΠ (Πλατεία Εθνικής Αντίστασης).

Επίσης, συμμετέχουμε στην κινητοποίηση του Σωματείου Επαγγελματιών Μουσικών Δυτικής Ελλάδας την ίδια μέρα Δευτέρα, στις 11:00 στο κτίριο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.


ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Να υπάρχει δυνατότητα σε όλους τους εργαζόμενους καλλιτέχνες, σε όλους τους χώρους (θέατρο, μουσικές σκηνές, εστιατόρια, κτλ) να μπαίνουν σε αναστολή – για όσο διάστημα απαιτείται ώστε να καλύπτονται οι συνάδελφοι που νοσούν, αλλά και αυτοί που δεν νοσούν και τίθενται αναγκαστικά σε αργία μέχρι να ολοκληρωθεί η καραντίνα των υπολοίπων συναδέλφων.
  • Ένταξη των εκπρόθεσμα εγγεγραμμένων στο Μητρώο Καλλιτεχνών καθώς και όλων όσων πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης στο Μητρώο (4 χρόνια προϋπηρεσία ή 2 συν τίτλο σπουδών).
  • Να καταργηθούν οι νέοι κόφτες από το Μητρώο Καλλιτεχνών που κόβουν τις αιτήσεις σε όσους δεν εμφανίζουν δραστηριότητα στην ειδικότητά τους κατά τον τελευταίο μήνα. Να ενταχθούν στην αποζημίωση όλες οι ειδικότητες (ΣΤΕΠ) του Μητρώου.
  • Άδειες Δώρα Επιδόματα σε όλους τους δικαιούχους αποζημίωσης μέσω Μητρώου όπως ακριβώς δικαιούνται οι εργαζόμενοι σε αναστολή
  • Αναδρομική αποζημίωση για τους μήνες Αύγουστο έως Δεκέμβρη για το σύνολο των εργαζόμενων του κλάδου.
  • Να εξασφαλιστεί το εισόδημα για όλους όσους δουλεύουν χωρίς σταθερή εργασία, με εισόδημα χαμηλότερο πολλές φορές, ακόμα και από τον βασικό μισθό, και που αποτελούν την συντριπτική πλειονότητα του κλάδου.
  • Να πάρει επιτέλους το κράτος την ευθύνη για την προστασία της υγείας και του εισοδήματος των εργαζόμενων, να σταματήσει να κρύβεται πίσω από το αφήγημα της ατομικής ευθύνης. Να καλυφθεί με Κρατική ευθύνη το κόστος της επιδημιολογικής επιτήρησης στους χώρους εργασίας που έχουν απομείνει. Πρωτοκόλλα υγείας στο Θέαμα –Ακρόαμα με κριτήριο την περιφρούρηση της υγείας εργαζόμενων και κοινού και όχι τα κέρδη των επιχειρηματιών.