Συνέντευξη της Προεδρου του ΝΠΔΔ «Δημοτική Βιβλιοθήκη-Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Πατρέων» Κατερίνας Γεροπαναγιώτη- Θεοδωρακοπούλου

Κατερίνα Γεροπαναγιώτη: «Πολιτισμός που να υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες» -Τι σκέφτεται, τι προγραμματίζει, σε τι στοχεύει

 

Η νέα πρόεδρος του ΝΠΔΔ «Δημοτική Βιβλιοθήκη-Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Πατρέων» Κατερίνα Γεροπαναγιώτη- Θεοδωρακοπούλου, είναι ένα στέλεχος που έχει δώσει τα διαπιστευτήριά  του στα δημοτικά πράγματα της Πάτρας, μετά από μια πενταετή θητεία στη θέση της προέδρου του Σώματος. Η μετάβασή της στον Πολιτιστικό τομέα δεν ήταν μια αναμενόμενη εξέλιξη. Ήταν πολλοί αυτοί που δήλωσαν έκπληξη και κάποιοι άλλοι που εξέφρασαν απορία για το πώς θα τα πάει η «σκληροπυρηνική» κυρία της δημοτικής αρχής, σε έναν χώρο όπως ο πολιτισμός, ο οποίος έχει τα δικά του χούγια, όπως και οι άνθρωποι που τον υπηρετούν.

 

Η αλήθεια είναι ότι η κ. Γεροπαναγιώτη, μπήκε δυναμικά και σε αυτό το χώρο και δείχνει αποφασισμένη να αφήσει το αποτύπωμά της, με σαφή προσανατολισμό στις λαϊκές ανάγκες, τις οποίες, όπως η ίδια υπογραμμίζει, οφείλει να τις υπηρετεί και ο πολιτισμός.

 

Πάμε λοιπόν να δούμε τι σκέφτεται η νέα επικεφαλής του δημοτικού Πολιτιστικού Οργανισμού σε μια εφ΄όλης της ύλης συζήτηση στην αρχή μιας θητείας που σίγουρα αναμένεται ενδιαφέρουσα.

 

Έχετε αναλάβει τον τομέα του Πολιτιστικού Οργανισμού που αποτελεί το βασικό πυλώνα στα πολιτιστικά δρώμενα της Πάτρας. Ποιοι είναι οι κύριοι στόχοι σας και ποιες οι προτεραιότητες που έχετε θέσει από την στιγμή που πήρατε τα ηνία του Οργανισμού;

 

«Οι προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής και στον τομέα αυτό παραμένουν ίδιες, δηλαδή πολιτισμός που να υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες. Γνωρίζουμε ότι αυτό δεν είναι εύκολο, καθώς θα προσκρούει διαρκώς στην ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται διαχρονικά. Αυτό αποτυπώνεται στη μηδενική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, το Υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια και τις σοβαρές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό. Για παράδειγμα η Δημοτική Βιβλιοθήκη λειτουργεί με πέντε εργαζόμενους, οι οποίοι καλούνται να καλύψουν το σύνολο των δράσεων σε ολοήμερη βάση. Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν και οι αντιδραστικές αλλαγές του νόμου «Κλεισθένη», όπου η κατεύθυνση είναι γενίκευση της ανταπόδοσης στις δομές και τις υπηρεσίες μας και η εκποίηση της δημοτικής περιουσίας. Σ’ αυτές τις συνθήκες θα πορευτούμε και αυτή την τετραετία διεκδικώντας τους αναγκαίους πόρους για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Το βλέμμα μας είναι στραμμένο εκεί που ζει ο λαός, στις γειτονιές της πόλης. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες να διευρυνθούν οι δράσεις μας προς αυτή την κατεύθυνση, να ενθαρρύνουμε έμπρακτα την ερασιτεχνική δημιουργία, να στηρίζουμε την καλλιτεχνική παιδεία, δίνοντας τη δυνατότητα ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους, να έρθουν σε επαφή με το βιβλίο, την κλασική μουσική, τη λαϊκή τέχνη, το χορό και τα εικαστικά».

 

Σε ότι έχει να κάνει με τις πολιτιστικές υποδομές της Πάτρας, τι θεωρείτε ότι λείπει από την πόλη και που έχει άμεση ανάγκη, προκειμένου να δοθούν οι απαραίτητες πολιτιστικές διέξοδοι στους πολίτες;

 

«Ο λαός της Πάτρας είχε χρόνια στερηθεί ελεύθερους χώρους ψυχαγωγίας, δημιουργίας και επαφής με την τέχνη. Την προηγούμενη πενταετία δόθηκε ιδιαίτερο βάρος σε αυτό με μετρήσιμα σημαντικά αποτελέσματα. Παρά την προσπάθειά μας συνεχίζουν να απουσιάζουν ελεύθεροι χώροι ερασιτεχνικής δημιουργίας όπως studio που θα μπορούν ερασιτεχνικά μουσικά συγκροτήματα να κάνουν ελεύθερα τις πρόβες τους, αίθουσες για πρόβες ερασιτεχνικών θεατρικών σχημάτων και εργαστήρια εικαστικής δημιουργίας, όπου καλλιτέχνες θα μπορούν να δουλεύουν και να δημιουργούν τα έργα τους. Ένα βασικό πολιτιστικό κενό στην πόλη είναι ένας δημοτικός κινηματογράφος, κάτι που οι κάτοικοί της θα αγκαλιάσουν σίγουρα. Όλα τα παραπάνω είμαστε σε φάση που μελετούμε τους πιθανούς χώρους που μπορούν να τα φιλοξενήσουν καθώς και όλες τις λεπτομέρειες για να μπορέσουμε να τα λειτουργήσουμε».

 

 «Το επόμενο διάστημα το Δημοτικό Ωδείο θα μετεγκατασταθεί σε ένα χώρο αντάξιο της ιστορίας του και της υποδειγματικής δουλειάς που γίνεται»

Γνωρίζουμε ότι έρχονται σημαντικά έργα στην Πάτρα που θα έχουν μια βασική πολιτιστική κατεύθυνση, όπως το Εργοστάσιο Τέχνης, τα Παλαιά Σφαγεία, οι αποθήκες του πρώην ΑΣΟ. Ο Πολιτιστικός Οργανισμός τι ρόλο θα έχει σε αυτά τα έργα όταν γίνουν;

 

«Το πρώτο που πρέπει εδώ να αναρωτηθούμε είναι με ποιο προσωπικό και τι χρηματοδότηση θα μπουν στη ζωή της πόλης; Το ανθρώπινο δυναμικό δεν επαρκεί σήμερα για τις υπάρχουσες δομές, πολλώ δε μάλλον για τις νέες. Απλά θυμίζω ότι σήμερα εργάζονται στον Οργανισμό 86 εργαζόμενοι, εκ των οποίων 25 είναι μουσικοί. Προφανώς και ο ρόλος που θα διατελέσει το ΝΠΔΔ Δημοτική Βιβλιοθήκη-Πολιτιστικός Οργανισμός είναι ουσιαστικός και πρωταρχικός, καθώς έχει στελεχικό δυναμικό με εμπειρία και τεχνογνωσία στη σωστή διαχείριση και αξιοποίησή πολιτιστικών χώρων και δομών. Εδώ θα ήθελα να τονίσω της ιδιαίτερη αξία της αξιοποίησης χώρων όπως ο Αυτόνομος Σταφιδικός Οργανισμός (ΑΣΟ) στην περιοχή των Ιτεών, που δημιουργεί σε πολιτιστικές δομές που σήμερα δεν υπάρχουν. Επίσης η αξιοποίηση της Πολιτείας, του χώρου των Παλαιών Σφαγείων, η οποία πέρα των άλλων θα φιλοξενήσει χώρο κατάλληλα διαμορφωμένο, αφιερωμένο σε έναν λαϊκό καλλιτέχνη τον Μπάμπη Γκολέ».

 

 Πριν από μερικές ημέρες είδαμε μια επιστολή σας για το θέμα του θερινού κινηματογράφου Αελλώ, ενός ιστορικού ακινήτου για την Πάτρα που βγαίνει στο σφυρί. Ο δήμος θα μπορούσε να διεκδικήσει το ακίνητο αυτό και να προχωρήσει στο άνοιγμα του θερινού κινηματογράφου;

 

«Ήδη με την επιστολή που στείλαμε στην Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού εκδηλώνουμε την πρόθεσή μας να λειτουργήσει σε αυτό τον χώρο, ο Δημοτικός Κινηματογράφος και ζητούμε να διασφαλιστεί το κονδύλι αγοράς του και λειτουργίας του. Η εμπειρία που αποκτήσαμε την προηγούμενη τετραετία με τον Θερινό Κινητό Κινηματογράφο, ένα θεσμό που δημιουργήσαμε και έφερε σε επαφή κόσμο σε δεκάδες γειτονιές της Πάτρας, μας απέδειξε πως ο κόσμος διψάει για κινηματογράφο κι όχι μόνο τον λεγόμενο εμπορικό. Οι δημότες ειδικά στο κέντρο της πόλης, αγκάλιασαν και ενθάρρυναν αυτή την πρωτοβουλία, που κάθε χρόνο αποκτούσε μεγαλύτερα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά. Το κοινό της πόλης δικαιούται να αποκτήσει αυτό τον χώρο και θα συνεχίσουμε να τον διεκδικούμε».

 

Ξέρουμε ότι ο Πολιτιστικός Οργανισμός έχει αρκετά τμήματα και δράσεις στις οποίες απασχολούνται δεκάδες Πατρινοί. Τα χορευτικά του τμήματα, το εικαστικό εργαστήρι κτλ. Σκοπεύετε να αναβαθμίσετε κάποια από αυτά τμήματα και έχετε στα σχέδια σας να δημιουργήσετε καινούργια;

 

 «Είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός πως η δουλειά που γίνεται σε όλες τις δομές μας παρουσιάζει πρόοδο, ποιοτική και ποσοτική, παρ’ όλες τις σοβαρές ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό. Οι εκπαιδευτικοί μας στο Δημοτικό Ωδείο και στο Εικαστικό Εργαστήρι, εργάζονται με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου για οκτώ μήνες και πληρώνονται από τους ίδιους τους μαθητές, από τα δίδακτρα των σπουδαστών. Το Χορευτικό τμήμα λειτουργεί χάρις σε εθελοντές δασκάλους. Παρόλα αυτά ήδη έχουν δημιουργηθεί παραρτήματά τους σε άλλες περιοχές, εκτός του κέντρου της Πάτρας. Θεωρούμε ότι το σύνολο της καλλιτεχνικής παιδείας πρέπει να καλύπτεται αδάπανα και να ενσωματώνεται μέσω της δημόσιας α/βαθμιας–β/βαθμιας εκπαίδευσης».

 

 «Θα δώσουμε μεγαλύτερο βάρος στις εκδηλώσεις και δραστηριότητες για το παιδί και θα επιδιώξουμε να ενταχθούν κι οι εικαστικές τέχνες στο Δ.Φ.Π. με σειρά δραστηριοτήτων»

Τι γίνεται με το Δημοτικό Ωδείο και πότε το κτίριο της Αράτου και Μαιζώνος, αναμένεται να έτοιμο για να στεγάσει και πάλι τα τμήματά του;

 

«Ο ανάδοχος εργολάβος της επισκευής του κτιρίου έχει μπει και έχει ξεκινήσει τις εργασίες. Δυστυχώς η επισκευή του συγκεκριμένου κτιρίου θα απαιτήσει ίσως και δύο χρόνια, λόγω της χρόνιας εγκατάλειψής (μη συντήρησης) του κτιρίου, και της ιδιαιτερότητάς του ως διατηρητέο. Όποιος έχει επισκεφτεί το κτίριο της Αράτου θα έχει σίγουρα παρατηρήσει τις τοιχογραφίες και οροφογραφίες του. Η συντήρησή τους απαιτεί εξειδικευμένη και λεπτομερειακή δουλειά σε συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Σήμερα είμαστε στη φάση όπου η επιτροπή που έχει συγκροτηθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού, αξιοποιεί τις αιτήσεις ενδιαφέροντος, που είναι για τρία νεοκλασικά στο κέντρο της πόλης μας. Άρα το επόμενο διάστημα το Δημοτικό Ωδείο θα μετεγκατασταθεί σε ένα χώρο αντάξιο της ιστορίας του και της υποδειγματικής δουλειάς που γίνεται».

 

 

«Ένα βασικό πολιτιστικό κενό στην πόλη είναι ένας δημοτικός κινηματογράφος, κάτι που οι κάτοικοί της θα αγκαλιάσουν σίγουρα»

 

Το θέμα της Δημοτικής Μπάντας και οι διαμαρτυρίες κάποιων μουσικών από αυτή, έχει επιλυθεί θεωρείται;

 

«Το θέμα της Δημοτικής Μουσικής μόνιμα θα λυθεί όταν η κυβέρνηση επιτρέψει και χρηματοδοτήσει τις προσλήψεις, ώστε να πάρουμε τους μουσικούς που χρειαζόμαστε. Μέχρι τότε οι λύσεις που θα δίνουμε, θα έχουν προσωρινό χαρακτήρα. Κάθε χρόνο ένα σημαντικό τμήμα από τα  κονδύλιά μας διατίθεται στην αναβάθμιση της Δημοτικής Μπάντας, με πρόσφατο παράδειγμα την προκήρυξη για την απόκτηση στολών. Κύριο μέλημά μας είναι η δημιουργία της Μπαντίνας, η οποία θα μπορέσει να γίνει ο βασικός αιμοδότης της Μπάντας του Δήμου».

 

Ένα σημαντικό μέρος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης αναμένεται να ψηφιοποιηθεί και το κτίριο να μπει σε πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης. Πείτε μας δύο λόγια για τα σχέδια που υπάρχουν για τη Δημοτική Βιβλιοθήκη…

 

«Η ψηφιοποίηση ήδη υλοποιείται. Η μελέτη για τη συντήρηση, ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2020, οπότε θα είναι ώριμο να διεκδικηθεί πηγή χρηματοδότησης. Βασικός κορμός της μελέτης είναι η ανάπτυξη του παιδικού τμήματος σε όλο το ισόγειο του κτιρίου, δημιουργώντας τις κατάλληλες ηλικιακές ζώνες.  Παράλληλα οι υπάρχοντες χώροι θα αναβαθμιστούν και θα γίνουν πιο ελκυστικοί και λειτουργικοί».

 

 Το Διεθνές Φεστιβάλ τα τελευταία χρόνια, του είδαμε ότι εξαπλώθηκε στις λαϊκές γειτονιές και συνοικίες της Πάτρας, ενώ την περασμένη χρονιά είχε και αρκετές δικές του παραγωγές. Θα κινηθείτε στην ίδια κατεύθυνση και τι καινούργιο σκοπεύετε να του προσδώσετε;

 

«Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι γιατί καταφέραμε το στόχο που είχαμε βάλει, δηλαδή το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας να πάει σε όλη την πόλη, κάτι που δεν ήταν καθόλου εύκολο. Έχουν γίνει ήδη θεσμός στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας νέες δράσεις, τις οποίες και θα διατηρήσουμε. Σας θυμίζω ορισμένες απ’ αυτές όπως το Φεστιβάλ στις γειτονιές, το Jazz Φεστιβάλ, τις Ημέρες Σκαγιοπουλείου κ.ά. Να σημειώσουμε εδώ, ότι τόσο η Περιφέρεια όσο και το Υπουργείο Πολιτισμού δεν έχουν χρηματοδοτήσει ούτε μια απ’ αυτές τις δράσεις. Την ίδια στιγμή βέβαια χρήματα υπάρχουν και χρηματοδοτήσεις γίνονται σε ΚΟΙΝΣΕΠΤ (Κοινωνικούς Συνεταιρισμούς), επιχειρηματικές ενώσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο του πολιτισμού. Οι παραγωγές που έγιναν αποκλειστικά για το Δ.Φ.Π. ήταν εξαιρετικές με πολύ χαμηλό εισιτήριο ή και εντελώς δωρεάν. Ακόμα πιο απαιτητικά θα προχωρήσουμε. Θα δώσουμε μεγαλύτερο βάρος στις εκδηλώσεις και δραστηριότητες για το παιδί και θα επιδιώξουμε να ενταχθούν κι οι εικαστικές τέχνες στο Δ.Φ.Π. με σειρά δραστηριοτήτων. Θέλουμε μουσική, χορός, θέατρο και εικαστικά να έχουν ισότιμο ρόλο στις παραγωγές μας και οι δομές μας να συνεχίσουν να συμμετέχουν κάθε χρόνο και με πιο αξιόλογες παραγωγές σε αυτό».

 

Και κάτι τελευταίο. Η Πάτρα έχει πολλούς συλλόγους που ασχολούνται με διάφορους τρόπους με ποικίλες πολιτιστικές δράσεις που κινούνται από τον χορό και φτάνουν έως τις εικαστικές τέχνες, τη μουσική και το θέατρο. Ο Πολιτιστικός Οργανισμός θα έχει από εδώ και στο εξής κάποιο συνεκτικό ρόλο;

 

«Ο Πολιτιστικός Οργανισμός τα προηγούμενα πέντε χρόνια έκανε σοβαρή προσπάθεια να στηρίξει τους πολιτιστικούς συλλόγους και συνολικά τους φορείς της Πάτρας, προσπάθεια που έδωσε καρπούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Φεστιβάλ στις γειτονιές, όπου δεκάδες σύλλογοι συμμετείχαν και έδειξαν τη δουλειά τους. Πέρυσι μάλιστα στο χώρο του Σκαγιοπούλειου Ιδρύματος, καλέσαμε σε διήμερο συναπάντημα όλους τους φορείς να δείξουν μέρος της δουλειάς τους, που απλωνόταν σε όλους τους τομείς της τέχνης. Πριν λίγες μέρες αποφασίστηκε η οργάνωση Ερασιτεχνικού Θεατρικού Φεστιβάλ με πρωτοβουλία συλλόγων και επίκεντρο το Θεατράκι της Κρήνης, το οποίο θα φιλοξενήσει το σύνολο των παραγωγών όμορων συλλόγων. Αυτή είναι μια νέα δράση, η οποία θα συμπεριληφθεί στο Διεθνές Φεστιβάλ. Συνεπώς όχι απλώς θα έχουμε συνεκτική σχέση μαζί τους αλλά θα συνεχίσουμε να το επιδιώκουμε σε προτεραιότητα».

 

(Συνέντευξη στην εφημερίδα 7 Μέρες Ενημέρωση)

;}